Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 10 semne ca ai putea avea diabet

10 semne ca ai putea avea diabet

Diabetul se instaleaza cam pe muteste si exista bolnavi (in special in randul persoanelor ce nu-si fac analizele macar o data pe an) care nu stiu ca au aceasta afectiune. Fara un regim alimentar adecvat si/sau, dupa caz, tratament cu pastile sau insulina injectabila, menite sa tina sub control nivelul glicemiei, diabetul poate ajunge la forme grave si complicatii periculoase: afectiuni coronariene, infarct miocardic, orbire si chiar amputari de membre.

Insa, si in cazul diabetului, organismul da semnale ca este ceva in neregula.

Iata zece manifestari pe care ar trebui sa le iei in seama si care sa te faca sa dai fuguta la medic:

Mergi des la toaleta

Nevoia de a urina des, mai ales pe timpul noptii, poate indica faptul ca rinichii se chinuiesc sa elimine excesul de glucoza din sange.

Ti-e sete incontinuu

Acest simptom merge mana in mana cu primul – prin setea de nepotolit, corpul incearca sa recupereze lichidul pierdut din pricina urinarilor dese.

Slabesti vazand cu ochii

Asta s-ar putea sa te bucure in prima faza, dar pierderea rapida in greutate, mai ales cand nu tii dieta, e semn rau! Pentru ca diabetul presupune existenta unui exces de glucoza in sange si a unui deficit in celule, unde poate fi utilizata ca energie, corpul primeste semnale ca ar flamanzi si incepe sa foloseasca proteinele din muschi ca sursa alternativa de „combustibil“. Rinichii lucreaza si ei din greu pentru a elimina excesul de zahar. Iar acest efort, pe langa faptul ca le face rau rinichilor, arde calorii.

Ai accese de foame

Senzatia ca ti-e foame de ai inghiti un oras intreg, aparuta in mod repetat, poate fi tot un semn al diabetului si se instaleaza din cauza fluctuatiilor mari (valori foarte ridicate urmate de unele scazute) ale glicemiei.

Tenul ti se irita

Uscarea pielii si aparitia senzatiei de mancarime indica proasta circulatie a sangelui, simptom al diabetului zaharat. O alta manifestare cutanata ingrijoratoare este pigmentarea excesiva a pielii in anumite zone, in special pe gat si la subsuori. Aceasta poate anunta o rezistenta a celulelor la actiunea insulinei din organism, chiar daca nivelul zaharului din sange este normal.

Ranile se vindeca greu

Infectiile, taieturile si juliturile care trec dupa foarte de mult timp trebuie sa te puna pe ganduri! Vindecarea intarziata a pielii se produce din cauza faptului ca vasele de sange sunt deteriorate de cantitatea prea mare de glucoza ce trece prin vene si artere. Sangele circula astfel mai greu si nu ajunge la timp in zonele vatamate.

Iti apar des tot felul de infectii

Diabeticii au imunitatea slabita, iar femeile sunt predispuse infectiilor cu candida. Candidoza vaginala rezistenta la tratament sau care tot reapare dupa vindecare e cazul sa te trimita nu numai la ginecolog, ci si la laboratorul de analize ale sangelui.

Obosesti repede si te enervezi din orice

Pentru ca nu dormi bine (vezi punctul 1), te simti lipsita de vlaga si esti foarte irascibila. Tratamentul de normalizare a glicemiei va face ca aceste manifestari sa dispara de la sine, daca ele au fost provocate de un diabet pana atunci nedepistat.

Vezi ca prin ceata

Unul dintre cele mai periculoase si neplacute efecte ale bolii diabetice este slabirea vederii. Nivelul crescut al zaharului din sange poate determina si o imagine distorsionata, in care apar puncte stralucitoare. Vestea buna e ca aceste simptome dispar imediat ce nivelul glicemiei este adus la normal in timp util. Daca boala este neglijata multa vreme, pierderea vederii poate fi totala si ireversibila.

Iti tremura mainile si picioarele

Miscarile necontrolate ale membrelor, insotite deseori de senzatie de arsura si de umflaturi, arata ca exista posibilitatea ca terminatiile nervoase sa fi fost afectate de diabet. La fel ca in cazul deteriorarii vederii, nevropatia se trateaza daca se actioneaza la timp pentru depistarea bolii „dulci“.

Desi este o boala care se diagnosticheaza relativ usor, printr-un simplu test de sange, multi nu ajung sa-si faca analizele la timp. Exista insa cateva simptome care ar trebui sa te puna pe ganduri.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns