Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 10 simptome care ascund boli de inimă

10 simptome care ascund boli de inimă

Problemele cardiace nu dau întotdeauna semne, dar dacă ai trecut de a doua tinerețe, ai colesterolul mare și ești supraponderală, nu ignora câteva indicii.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în lume, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimând 23 de milioane de decese până în 2030. Manifestările pot fi neclare, înșelătoare, uneori atipice, dar riscurile se reduc considerabil dacă înveți să asculți semnalele de alarmă ale organismului. Mergi la medic dacă te confrunți cu unul din următoarele simptome.

Disconfort în piept

Acesta este cel mai frecvent semn și cel mai ușor de reperat. Durerea în capul pieptului se manifestă ca o gheară sau ca o presiune care durează până la câteva minute. Aceasta apare ca urmare a unei artere blocate sau anunță un infarct miocardic, chiar în timp ce te odihnești sau când depui efort fizic. Nu uita însă un infarct poate să apară în lipsa tulburărilor cardiace sau a durerii în piept. Dacă simptomele nu trec în câteva minute, cheamă medicul.

Simptome digestive

Senzația de greață, uneori însoțită de vomă, arsurile în capul pieptului sau durerea de stomac pot fi semne că ai mâncat peste măsură, dar sunt, de asemenea, semnele care anunță un atac de cord. Potrivit statisticilor, femeile resimt acest tip de manifestări. Nu intra în panică, fiindcă, până la urmă, poate fi vorba despre o banală indigestie. Trebuie doar să știi că riscul de atac de cord crește în condițiile în care ești supraponderală, fumătoare, duci o viață sedentară, suferi de hipertensiune arterială, diabet zaharat sau ai istoric familial de boli cardiace.

Apnee în somn

Dacă te trezești în toiul nopții căutând aer, crește riscul de atac de cord sau de fibrilație atrială. Persoanele care suferă de apnee de somn se opresc din respirat în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Întreruperile respirației fac ca oxigenul care ajunge la creier să fie insuficient. În această situaţie, concentraţia de dioxid de carbon din sânge creşte şi apar variaţii ale ritmului cardiac, dar și numeroase schimbări fiziologice. Pe termen lung, ritmul sangvin scăzut dăunează grav organelor vitale. Sforăitul este un alt simptom al apneei. Mergi la medic dacă știi că suferi de acest sindrom, întrucât, netratată, apneea de somn duce la complicaţii ca tensiune arterială, afecţiuni cardiace sau atac cerebral.

Gingii care sângerează

Nici nu te-ai fi gândit că parodontoza de care suferi ți-ar crea probleme cu inima. Potrivit specialiștilor, infecția gingivală cronică determină inflamație în întreg organismul, care reprezintă un factor de risc în apariția aterosclerozei și a atacului de cord. Se întâmplă acest lucru pentru că sistemul imunitar este într-o alertă permanentă și produce un număr foarte mare de celule care ucid germenii, afectând astfel și arterele. Mergi regulat la stomatolog pentru periaj profesional.

Palpitații

E cumva normal ca ritmul cardiac să se dezechilibreze din când în când, fie când ești entuziasmată, fie când ești nervoasă. Dacă simți palpitații mai mult de câteva secunde ori se întâmplă foarte des să percepi că inima a luat-o razna, consultă specialistul. Aritmia poate fi provocată de un stil de viață prea alert, de multă cofeină sau de lipsa somnului, nu neapărat ca o consecință a unei boli cardiace. Trebuie însă tratată, iar medicul îți recomandă un test EKG pentru precizia diagnosticului.

Durere care radiază spre braț

Este un alt semn clasic care anunță atacul de cord. Durerea începe în piept și radiază către partea stângă a corpului, dar există situașii când durerea o resimți doar în brațul stâng, fără remarci alte simptome.

Obosești repede

Te simți epuizată după ce ai urcat câteva trepte sau după ce ai cărat o plasă cu cumpărături de la magazinul de jos, activități obișnuite, care nu-ți creau astfel de probleme în trecut? Dacă ai încercat și să te odihnești și tot nu a trecut starea de moleșeală, fă-ți o programare la medic. Oboseala inexplicabilă poate fi un semn al atacului de cord, în special în cazul femeilor, susțin cardiologii.

Tuse supărătoare

Tusea neproductivă nu este un semnal de alarmă decât dacă te știi deja cu probleme de inimă. Tusea cu mucus alb constituie un indiciu pentru insuficiență cardiacă congestivă, principala complicație a bolilor de inimă. Cordul nu mai pompează suficient sânge pentru cerințele metabolice, ceea ce face ca sângele să rămână în organism, în special în ficat, plămâni, mâini și picioare. Cel mai adesea, insuficiența cardiacă apare după ce inima a fost afectată (de tensiunea arterială crescută, de atacuri de cord anterioare sau de deteriorarea directă a muşchiului inimii).

Picioare umflate

Picioarele se pot umfla din diverse motive, chiar și de la căldură. Dar dacă gleznele s-au umflat în ultima perioadă și ți-este greu să te încalți, ar putea la fel de bine să fie vorba despre o problemă cardiacă, anume că inima nu pompează sângele eficient. În aceste condiții, sângele se acumulează în vene, iar excesul merge către zonele adiacente. Astfel, anumite părți ale corpului (picioare, abdomen)  încep să se umfle anormal. Acest simptom se asociază adesea cu respirația sacadată în timpul zilei și seara, când încerci să adormi. În insuficiență cardiacă, pe lângă umflare (edem) şi dificultăţi de respiraţie, simptomele pot include palpitaţii sau puls rapid, slăbiciune și oboseală, intoleranță la efort, tuse sau respirație șuierătoare, creștere bruscă în greutate, pierderea poftei de mâncare sau senzație de greață.

Disfuncții sexuale

Acestea sunt un simptom adesea ignorat, fiind considerat o schimbare firească adusă de vârstă, care slăbește funcția organelor reproductive. Nu puține sunt situașiile când sănătatea reproducției este corelată cu sănătatea inimii. De exemplu, la bărbați, disfuncțiile sexuale sunt un simptom frecvent care anunță o boală arterială (acumularea plăcii pe artere împiedică menținerea erecției). La femei, scăderea libidoului este un indiciu pentru postmenopauză, dar în această perioadă crește riscul dezvoltării unei boli de natură cardiacă, pe fondul modificărilor de tensiune arterială și a nivelului colesterolului. De asemenea, sedentarismul, frecvent după menopauză, favorizează apariția problemelor cardiovasculare.

Cifră

  • 20% din pacienţii cu boli cardiace suferă de depresie. S-a demonstrat că persoanele depresive prezintă un risc de două ori mare de a suferi un infarct miocardic față de cele care nu au depresie.
  • Dieta bogată în carbohidrați rafinați (pâine, produse de patiserie, dulciuri) provoacă inflamație și crește riscul apariției bolilor de inimă.
  • Exercițiile fizice moderate scad riscul de atac de cord cu 50%. Fă cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi, cel puțin cinci zile pe săptămână.

Citește și:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.21/01.06.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns