Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 15 minute de miscare pe zi, secretul sanatatii

15 minute de miscare pe zi, secretul sanatatii

Sedentarismul este principala cauza pentru cele mai multe din afectiunile omului modern. Pe de alta parte viata omului modern indeamna, obliga si condamna la sedentarism. Solutia sta in 15 minute de miscare pe zi. Doar 15 minute de miscare fizica in fiecare zi sunt temelia sanatatii.

Exista dovezi care arata ca doar 15 minute de miscare pe zi imbunatatesc radical starea generala de sanatate, cresc tonusul psihic, randamentul la efort, puterea de concentrare si tonusului muscular. In plus 15 minute de miscare determina intensificarea arderilor pe parcursul intregii zile, o buna oxigenare a tesuturilor, aduce sanatate articulatiilor si prevenine diabetul. Studiile au mai dovedit ca un sfert de ora de miscare pe zi, determina, daca sunt facute constant cresterea sperantei de viata cu circa trei ani, creste libidoul si performantele sexuale.

Toate rezultatele benefice se simt dupa prima sesiune de miscare, iar dupa doua saptamani in care aloci cel putin 15 minute de miscare, in fiecare zi, constantele biologice se regleaza spre normal, capacitatea cardiaca si sanatatea inimii creste.

Intrebarea care se pune este cat inseamna in bugetul unei zile cele 15 minute de miscare. Stii cat stai intr-o zi la stop, in trafic? Vreo 15 minute, in zile libere, peste 30 in zilele aglomerate. Stii cat stai asteptand sa prinzi liftul, acasa sau la serviciu? Vreo 5-10 minute. La rand la magazin se sta circa 5-10 minute. In cat timp este gata cafeaua dimineata? 5-10 minute!

Ce faci in cele 15 minute de miscare? Este suficient sa alergi usor un sfert de ora, sau sa mergi in mars fortat tot atata timp. Studiul mai arata ca ai si alternativa de a alege: un sfert de ora de miscare in fiecare zi sau sedinte de antrenament mai lungi, dar mai rare, conditia fiind sa cumulezi un total de 90 de minute de miscare pe saptamana.

Un exercitiu eficient in sfertul de ora de miscare trebuie sa puna in miscare toate grupele de muschi. Acesta este si motivul pentru care alergarea este cea mai indicata. O alta solutie este un pachet de 5-10 genuflexiuni, cateva flotari, 5-10 abdomene si exercitii de respiratie. Variaza setul de exercitii statice la fiecare 2-3 zile.

Dupa primele zile de miscare o sa te simti atat de bine, nu doar fizic, cat mai ales psihic, incat instinctiv vei lungi programul de miscare, iar minute dedicate miscarii iti vor lipsi teribil, in cazul in care din diferite motive treci peste programul tau.

Concluzia: un sfert de ora de miscare pe zi reduc riscul de mortalitate cu 4%. In replica trei ore de stat pe scaun in fata televizorului, in masina sau in fata calculatorului iti scurteaza viata cu cinci ani.

 

 

 

Comments

comments

One thought on “15 minute de miscare pe zi, secretul sanatatii

Lasă un răspuns