Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 4 analize pentru sâni, obligatorii pentru orice femeie

4 analize pentru sâni, obligatorii pentru orice femeie

analize pentru sani

Un rezultat anormal înseamnă cancer? Nu! 95% din femeile care au un rezultat anormal la mamografie sau ecografie nu au cancer. O cifră care, trebuie să recunoaștem, ne mai liniștește.

 

Ca să se pună la adăpost de cancerul de sân, ar trebui ca fiecare femeie, mai ales după vârsta de 30 de ani, să-și facă anual un control la medicul ginecolog și la fiecare 2-3 ani o mamografie sau ecografie, pentru a depista la timp eventualele modificări de la nivelul sânilor.

Desigur, vizita la medic este de neamânat în momentul în care se descoperă prezența unui nodul ori apar simptome neobișnuite: dureri, mărirea în volum a unui sân, secreții mamelonare, retracția sau inflamarea mamelonului, leziuni la nivelul pielii sânilor etc. Deseori însă, pentru depistarea cauzei nu este suficientă o simplă examinare a glandelor mamare, ci este nevoie de investigații imagistice care îi permit medicului să vadă ce se petrece în interiorul sânului.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre cancerul la sân

Mamografie

Astăzi, când cancerul la sân afectează o femeie din nouă, examinarea sânilor a devenit mai mult decât necesară, având în vedere că depistarea precoce a teribilei maladii crește semnificativ șansa de vindecare, limitează agresivitatea tratamentului și permite deseori păstrarea integrității sânului.

Mamografia este un examen radiologic al sânilor efectuat cu un aparat special, care folosește doze scăzute de radiații. Ea poate depista modificări mamare minore (noduli, leziuni etc.), care abia peste doi ani ar fi fost detectate clinic. De asemenea, mamografia este singura metodă ce poate vizualiza microcalcifieri care, în patru din cinci cazuri, pot conține celule canceroase.

După vârsta de 50 de ani, este recomandat ca fiecare femeie să-și facă o mamografie la 2-3  ani. În schimb, femeile care prezintă factori de risc (cancer mamar în familie, noduli ce trebuie supravegheați, tratamente hormonale) ar trebui să facă mamografia anual, chiar de la vârsta de 40 de ani.

Ecografie mamară

Deși cancerul de sân este rareori întâlnit la vârste tinere, medicii recomandă femeilor să-și facă o ecografie mamară la fiecare 2-3 ani, încă de la vârsta de 20 de ani, mai ales în cazul celor care prezintă factori de risc. Ecografia mamară permite vizualizarea leziunilor la femeile cu vârste sub 40 de ani, care au sânii mai denși, precum și precizarea naturii nodulilor detectați la palpare (de exemplu, îi permite medicului să deosebească un nodul solid de un chist). De asemenea, este un examen util și pentru analizarea nodulilor axilari.

Citește și: Cum se face autoexaminarea corectă a sânilor?

Biopsie

Dacă ecografia sau mamografia pune în evidență un nodul suspect, medicul va recomanda efectuarea unei puncții sau biopsii. Prin analizarea în laborator a celulelor extrase, se va ști dacă este vorba de cancer sau doar de o modificare benignă. „În cazul în care se depistează prezența unui nodul tumoral la nivelul sânului, se efectuează biopsia mamară, cu scopul de a evalua profilul bolii – diagnostic histopatologic cert – înainte de planificarea oricărui tip de tratament. Puncția biopsie se poate efectua sub ghidaj ecografic. Procedura presupune riscuri minime, ce constau în sângerare locală ușoară sau apariția unui hematom“, explică dr. Roxana Chirițoiu, medic specialist oncolog, Spitalul OncoFort, București.

Analize de sânge

Cu toții ar trebui să ne facem analizele de sânge o dată pe an, ca să putem descoperi la timp orice modificare a parametrilor biologici care poate trăda existența unei afecțiuni. Deși analizele nu su cum să facă diferența între cancer și o afecțiune benignă, acestea sunt necesare în cazul în care există suspiciune de cancer, fiindcă evaluează starea generală de sănătate a femeii și pot spune dacă există o infecție sau inflamație în corp.

Citește:

 

Text: Angelica Cîlţan

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns