Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > 5 băuturi sănătoase cu 0% alcool, răcoritoare și savuroase

5 băuturi sănătoase cu 0% alcool, răcoritoare și savuroase

Azi este Ziua Internațională a băuturilor. Chiar dacă gândul ne duce automat la cele alcoolice, pe lângă apă sunt și alte băuturi sănătoase, care ne hidratează, ne completează necesarul de vitamine și minerale și ne mențin sănătatea.

Apa reprezintă aproximativ 70% din masa corpului uman și avem nevoie de ea ca de aer. Ea sprijină fiecare funcție metabolică și transfer de nutrienți în organism, iar refacerea nivelului optim de hidratare este importantă pentru recuperare și îmbunătățirea performanței. O apă cu un conținut bogat de minerale naturale contribuie la completarea necesarului zilnic de minerale esențiale sănătății inimii precum calciu, magneziu și potasiu. Hidratarea este o componentă esențială a unei sănătăți optime, iar atunci când facem sport sau o activitate fizică intensă e necesar să completăm cantitatea de apă și cu alte băuturi din cereale, fructe și legume, fie ele ceaiuri, bere sau sucuri, pentru că ne ajută să evităm crampele musculare, oboseala sau eventualele stări de amețeală post-antrenament. 

Kefirul este o băutură probiotică, bogată în vitamine și minerale. Nutriționiștii spun că e o băutură magică pentru sănătatea intestinală. E bogat în calciu, contribuind la întărirea oaselor, are puține grăsimi și ameliorează inflamația colonului iritabil. Îl poți bea în loc de suc sau bere în timpul mesei, la gustări sau îl poți folosi pe post de dressing în salate.

Ceaiul de ghimbir este ideal pentru a rezolva problemele digestive după mesele copioase, iar unele studii spun că poate preveni apariția ulcerului. Tot el reduce durerile provocate de artrite și pe cele menstruale. Scăderea nivelului de colesterol este un alt beneficiu pe care-l aduce. Se prepară ușor, dintr-o linguriță de ghimbir ras la o cană cu apă. Însă e bine să bei doar 1-2 căni pe zi, nu mai mult.

Sucul de rodii este aliatul inimii, dar nu numai. Conține foarte mulți antioxidanți și este numit „viagra naturală”. Are proprietăți antiinflamatorii, iar cantitatea mare de potasiu ajută inima să funcționeze optim și mușchii să scape de tensiuni. Mai mult, studiile spun că sucul de rodii determină celulele canceroase să se autodistrugă.

Limonada este revigorantă, are 0 kcal, alcalinizează organismul și într-o oarecare măsură are și efect antibiotic. În plus, e bogată în vitamina C, ceea ce ajută organismul să-și mențină sănătatea prin stimularea imunității, păstrează pielea fină prin impulsionarea producției de colagen și ne protejează împotriva radicalilor liberi. Nu, nu slăbește, acesta este doar un mit, dar e adevărat că îți dă o senzație de sațietate și taie din pofta de mâncare, însă nu arde grăsimile, așa cum se spune. În plus, ajută ficatul să elimine mai ușor toxinele și tratează indigestiile.

Berea fără alcool poate fi o soluție de rehidratare după activitatea fizică, în zilele toride sau în situații de deshidratare (vomă, diaree). „Cu peste 93% apă în compoziție, berea poate furniza organismului minerale și antioxidanți, substanțe care ajută corpul să se refacă după efort fizic. Aproximativ 75% dintre mineralele pe care berea le conține provin din malț (orz sau alte cereale supuse unui proces de prăjire), iar restul de 25% din apă”, spune dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: PR

Citește și:

Lamaia si cele 16 secrete ale sale

Ce se întâmplă dacă mănânci ghimbir în fiecare zi!

Berea și sportul

Comments

comments

Lasă un răspuns