Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 5 lucruri despre Papanicolau

5 lucruri despre Papanicolau

Testul Papanicolau este o procedură prin care se colectează o probă de celule de la suprafața colului uterin pentru a detecta posibile infecții sau celulele anormale cu potențial cancerigen.

Intro: Examenul nu este dureros, durează câteva secunde și îți poate salva viața. Mostra de celule de pe cervix este colectată cu o spatulă de lemn, tampon de bumbac sau o periuță specială. Îți prezentăm și alte câteva aspecte pe care ar trebui să le cunoști despre această metodă de investigație.

Ce presupune pregătirea pentru test?

Ca rezultatul să fie cât mai precis, se recomandă să te programezi pentru recoltare între zilele 10 și 14 ale ciclului menstrual (ziua întâi este prima zi a menstruației), deci în perioada de mijloc a ciclului menstrual și la cel puțin cinci zile de la încheierea menstruației. De asemenea, evită contactul sexual, nu face spălături vaginale și nu folosi ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale cu 48 de ore înainte de recoltare!

Este normală sângerarea după recoltare?

O ușoară sângerare după testul Papanicolau nu este neobișnuită. Colul uterin este sensibil și poate fi afectat din cauza frecării în vederea recoltării celulelor. La unele femei, sângerarea se manifestă sub formă de picături, iar la altele, sub forma unei scurgeri. Aceasta nu durează mai mult de o zi și trece fără vreun tratament special.

Mai e necesar testul dacă sunt la menopauză?

Screeningul de cancer cervical este recomandat să fie efectuat la interval de trei ani pentru femeile între 21 și 65 de ani. Dacă ai peste 65 de ani, nu mai ai nevoie de testul Papanicolau doar în următoarele condiții: dacă ai cel puțin trei teste negative și nu ai avut rezultate anormale în ultimii zece ani. Desigur, dacă medicul a stabilit că nu mai e nevoie să efectuezi testul Papanicolau, asta nu înseamnă să nu mai treci deloc pe la el!

Care este legătura între PAP și HPV?

Testul Papanicolau este de importanță majoră, întrucât detectează modificările apărute pe colul uterin cauzate de infecția cu Human Papillomavvrus (HPV − cauza principală a cancerului de col uterin), ceea ce permite identificarea și tratarea celulele atipice cu mult înainte de apariția simptomelor. Cu cât ești mai activă sexual și ai mai mulți parteneri, cresc șansele de infecție cu HPV, iar virusul poate rămâne nedetectat mulți ani. Există sute de virusuri HPV − unele nu provoacă cancer sau alte probleme, în timp ce altele, numite oncogene, cresc riscul. Vaccinul împotriva HPV este important, însă nu protejează de toate tipurile de HPV sau alte boli cu transmitere sexuală și nici nu este un substitut pentru testul Papanicolau. De asemenea, vaccinul nu funcționează dacă nu urmezi terapia completă de trei doze. Potrivit specialiștilor, 70% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia persistentă cu aceste tipuri de HPV.

Celulele anormale sunt canceroase?

Nu neapărat. Un resultant atipic nu înseamnă automat modificări de tip canceros, ci doar că anumite celule ale colului au aspect schimbat. Pe lista principalilor vinovați se află inflamația, infecția, herpesul, tricomonaza vaginală. Medicul îți va explica rezultatul specific în funcție de contextul clinic.

În spatele numelui

Denumirea completă a testului este „Babeș-Papanicolau“ , după numele medicilor care în baza cercetărilor au definitivat metoda de testare: Aurel Babeș și Georgios Papanikolaou. Deși cel din urmă este creditat pentru inventarea testului de screening al cancerului de col uterin (în lume, testul este cunoscut doar prin denumirea Papanicolau) prin citologie cervicală, românul este considerat adevăratul pionier al diagnosticului de cancer cervical. Dr. Aurel Babeș, expert în anatomie patologică, a efectuat primul citotest în 1926. El a descoperit că, dacă folosea un instrument de platină pentru a colecta celule de pe cervix, putea să determine prezența unor celule canceroase. A fost prima testare prin care se puteau depista timpuriu modificările canceroase ale mucoasei colului uterin. Babeș și-a prezentat descoperirea la Societatea Română de Ginecologie în ianuarie 1927, metoda lui de diagnostic fiind publicată în Franța în aprilie 1928. Este puțin probabil ca medicul grec Georgios Papanikolaou să fi știut de metoda românului, întrucât cele două tehnici s-au deovedit diferite. În 1933, după numeroase cercetări efectuate încă din 1913 (când s-a angajat la Universitatea Cornell, New York, unde a lucrat până la finalul vieții), Georgios Papanikolaou a standardizat în 5 clase rezultatele testului ce-i poartă numele. Munca nu i-a fost recunoscută atunci, ci abia în anii ’40, când testul său a intrat în practica medicilor ginecologi. În 1943, metoda a fost denumită testul PAP. Datele arată că acesta a salvat până în prezent viața a peste 6 milioane de femei.

80% din femeile diagnosticate cu cancer cervical invaziv nu au efectuat un test Papanicolau în ultimii cinci ani, arată studiile de specialitate.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr17/04.05.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto:123rf

Comments

comments

Lasă un răspuns