Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 6 plante contra alergiilor

6 plante contra alergiilor

Primăvara nu e doar sezonul revenirii la viață a naturii. Este perioada când alergiile sunt în toi.

Alergiile sunt acele reacţii exagerate ale sistemului imunitar la anumite substanţe care, în cazul multora persoane, nu dau simptome. Pentru cei mai sensibili la anumite condiții de mediu, alergiile sunt un real disconfort, care se manifestă prin mâncărimea nasului și a urechilor, strănut, înroșirea ochilor, lăcrimare, umflarea buzelor, erupții la nivelul pielii, dificultate la înghițire, respirație șuierătoare și altele. Alergiile sunt considerate un semnal de alarmă referitor la dezechilibrul imunitar. Îți prezentăm câteva remedii fitoterapice cu rol preventiv și de atenuare.

Cătina

Este din plantele cu cel mai ridicat conținut vitamina A şi E și conține întreg complexul vitaminic B, toate fiind esențiale pentru procesele ce țin de imunitate și regenerarea organismului.

Cum se ia. Pentru rezultate de durată, se fac trei cure pe an a câte trei săptămâni cu pulbere. Planta se macină fin în râşniţa electrică de cafea, după care se cerne prin sita de făină albă. Se ia câte o linguriţă rasă de patru ori pe zi, înainte de masă. Pulberea se ţine sub limbă 10-15 minute, apoi se înghite cu apă.

Coada-șoricelului

Are proprietăți antioxidante remarcabile, calitate de care ne putem folosi pentru a preveni declanșarea episoadelor de alergie, dar și în scop curativ, pentru reducerea intensității manifestărilor, întrucât proprietățile ei antiinflamatoare sunt puternice.

Cum se ia. Este recomandată în alergie, rinită şi rinosinuzită alergică și astm alergic. Pregătește o infuzie din două linguri de plantă la o cană cu apă și bea de două ori pe zi, în cure de 2-4 săptămâni. Ca remediu de urgență, se poate folosi infuzia din flori.

Crușin

Planta este un bun drenor, motiv pentru care este folosită des în afecțiunile produse de intoxicarea lentă a organismului, fiind eficientă deopotrivă în bolile alergice și autoimune, precum și în tulburările de natură virală.

Cum se ia. Pregătește un decoct combinat amestecând o linguriță de pulbere de crușin, o linguriță de pulbere de mentă și o linguriță de pulbere de mușețel (și menta, și mușețelul sunt antialergice și antiinflamatoare). Lasă amestecul de pulberi la macerat într-o cană de apă de seara până dimineaţa, apoi filtrează printr-o sită. Fierbe planta rămasă după filtrare circa zece minute, pe urmă lasă la răcit şi filtrează din nou. Combină maceratul cu decoctul răcit și bea 1-2 căni pe zi.

Măceș

Este considerat cel mai puternic vitaminizant C din lume. Potrivit cercetărilor, fructul de măceş conţine de 50 de ori mai multă vitamina C decât lămâia și de 100 de ori mai multă decât mandarinele ori portocalele. Cum vitamina C previne reacțiile alergice, măceșul este folosit cu succes în cazul în care acestea s-au declanșat deja, întrucât previne agravarea lor.

Cum se ia. Macină planta fin, apoi trece-o printr-o  ca să obții o pulbere. Ia o linguriţă rasă (ţine-o sub limbă 10-15 minute), apoi înghite cu puţină apă. Poți lua 3-4 astfel de doze pe zi, pe stomacul gol, iar în caz de alergii severe, până la 6-8 doze pe zi.

Fructe de soc

Sunt considerate printre cele mai puternice detoxifiante cunoscute în fitoterapie, fiind recomandate într-o gamă largă de afecțiuni, de la cele de natură imunitară la hipertensiune, răceli sau alergii (indiferent de tipul alergenului).

Cum se ia. Folosește tinctură de fructe de soc. Ia câte o linguriță în ½ pahar de apă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul se ține minimum trei luni.

Trei-frați-pătați

I se mai spune regina plantelor medicinale purificatoare. Iarba de trei-fraţi-pătaţi este în acelaşi timp diuretică şi depurativă, laxativă şi emetică. Are efecte excepţionale în combaterea astmului şi a bolilor alergice, a reumatismului şi a gutei, a bolilor generate de intoxicarea lentă a organismului, în dermatozele rebele la alte forme de tratament, afecţiunile respiratorii cronice, tumorile benigne (fiind adjuvant în tratarea celor maligne).

Cum se ia. În alergii de diverse cauze, se fac tratamente de minimum două luni cu pulbere de plantă. Ia câte șase lingurițe pe zi, pe stomacul gol, în fazele acute și patru lingurițe în fazele cronicizate.

Când ești predispusă la alergii, asociază remediile din plante cu o alimentaţie bazată pe multe legume şi fructe proaspete, evitând carnea în exces, lactatele şi dulciurile cu zahăr.

Consumul zilnic de suc de aloe îmbunătățește sistemul imunitar și mecanismele naturale de autoapărare, datorită vitaminelor, mineralelor și aminoacizilor. Acesta poate fi preparat acasă sau cumpărat de la farmacie.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr 16/27.05.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns