Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Alergia la soare

Alergia la soare

La câteva minute după expunerea la soare pe plajă sau în timpul unei plimbări sub razele fierbinți, organismul are o reacţie alergică la nivelul pielii. Deși nu pun viaţa în pericol, îți strică vacanţa. Cum puţină atenţie, poți evita neplăcerile.

Alergia la soare, în termeni medicali fotodermatită, nu-i o raritate, în jur de 20% din indivizii de pretutindeni confruntându-se cu această neplăcere, mai cu seamă în timpul concediului petrecut pe ţărmul mării, unde radiaţiile solare sunt foarte puternice.

Totuşi, din punct de vedere medical, vinovate nu sunt radiaţiile. Soarele este doar factorul extern care provoacă reacţia alergică, adevăratele cauze rămânând încă necunoscute. Se ştie însă că, asociată cu alţi factori precum avitaminoza, oboseala, răceala sau o gripă recentă, expunerea la soare când radiaţiile sunt foarte puternice drept urmare o hipersensibilitate a organismului la acțiunea ultravioletelor, de unde iritantele simptome ale reacţiei alergice.

Tipuri de alergie solară

Așa cum adevărata cauză nu este întotdeauna aceeaşi, simptomele sunt şi ele diferite, manifestându-se fie printr-o erupţie provocată de sensibilitatea la lumină, fie prin dermatită cronică ori o reacţie a organismului transmisă genetic.

Sensibilitatea la lumină

Erupţia polimorfă la lumină este alergia solară cel mai des întâlnită. Se manifestă în special primăvara şi la începutul verii. S-a constatat că expunerea repetată (ani la rând) la soare diminuează sensibilitatea pielii la lumina solară în câteva zile sau chiar 2-3 săptămâni de la expunere, după caz.

Cum se manifestă. Prin mici pete roşii sau băşicuţe însoţite de mâncărime, ce-şi fac apariţia în primele două ore după expunerea la soare, afectând zona decolteului, braţele şi partea dorsală a picioarelor. Uneori, pe lângă acestea, timp de o oră sau două, erupţia este însoţită de frisoane, migrene, greaţă, indispoziţie.

Ce te ajută. Stai doar la umbră şi în două, trei zile neplăcerile vor dispărea!

Vinovate, genele

Erupţia polimorfă ereditară este o altă formă de manifestare a alergiei la soare, afectând în special copiii şi tinerii, din primăvară până toamna târziu.

Cum se manifestă. Prin leziuni roşii denivelate, însoţite de mâncărime, vezicule care se pot sparge şi extinde pe zone care nu au fost expuse la soare.

Ce te ajută. Evită expunerea la soare în zilele toride și nu sparge veziculele pentru a nu favoriza extinderea erupţiei!

Căldura excesivă

În zilele caniculare, organismul reacţionează nu doar la radiaţiile solare, ci şi la atmosfera toridă. În asociere cu transpiraţia, căldura excesivă provoacă dermatita cronică. Spre deosebire de celelalte forme de alergie la soare, aceasta afectează zonele corpului acoperite de haine.

Cum se manifestă. De vină nu este soarele, ci supraîncălzirea corpului favorizată de hainele ce împiedică pielea să respire. Drept urmare, aceasta se înroşeşte, se inflamează și astfel se instalează mâncărimea și senzaţia de disconfort. Pe lângă bubiţele roşii, apar leziuni inflamatorii acoperite de crustă pe anumite zone – faţă, scalp, spate, părţile laterale ale gâtului, torace superior, mâini, palme şi tălpi.

Ce te ajută. Înlătură disconfortul! Lăsând pielea să respire, simptomele vor dispărea. E important să nu foloseşti creme sau loţiuni, fiindcă acestea irită pielea mai tare. Spală zona afectată cu apă rece, las-o să se usuce (nu şterge) şi stai la umbră. Dacă simptomele se înrăutăţesc, consultă un dermatolog! E posibil să-ţi prescrie un tratament cu antihistaminice şi o cremă cu hidrocortizon.

Unele medicamente

Există peste 50 de medicamente (unele antibiotice, diuretice, anticoncepţionale, calmante ori pentru reglarea tensiunii) care cresc sensibilitatea pielii la radiaţiile solare, ducând la iritarea ei.

Cum se manifestă. Fie prin roşeaţă însoţită de mâncărime, fie prin băşicuţe. În unele cazuri, erupţia apare inclusiv pe zonele acoperite de haine. Simptomele se fac simţite chiar şi după 1-2 zile de la expunerea la soare, durata putând varia. Acestea dispar după ce au fost înlăturate substanţele chimice (din compoziţia medicamentelor) care le-au provocat.

Ce te ajută. Întrerupe medicaţia dacă acest lucru nu-ţi pune sănătatea în pericol. Este indicat să consulţi medicul care ți-a prescris-o, pentru a discuta despre incompatibilitatea respectivelor medicamente cu radiaţiile solare.

Cum previi

Prin respectarea unor reguli:

# Dacă te-ai confruntat deja cu simptomele alergiei la soare, începe să iei antihistaminice cu câteva zile înainte de a pleca la mare. Asta, după ce ai consultat medicul.

# Când mergi la mare, înlocuieşte medicamentele care cresc sensibilitatea la lumină cu unele similare ori stai doar la umbră.

# Cu 20-30 de minute înainte de expunerea la soare, aplică o cremă cu factor de protecţie solară minimum 15.

# Ai grijă să ții mereu la tine un balsam de buze cu protecţie peste 20.

# În zilele caniculare, evită să stai în bătaia soarelui între orele 11 şi 16.

# Poartă haine lejere, care permit pielii să respire.

E posibil să te confrunți cu alergia la soare după ce ai stat mult în apă, întrucât particulele acesteia intensifică acţiunea radiaţiilor ultraviolete asupra pielii, iar în loc de nuanța arămie, te alegi cu simptomele alergiei.

Citește și:

Hidratare în miez de vară

Adevărat și fals despre protecție UV

O vară cu tenul curat

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.29/23.07.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns