Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Alergiile primaverii

Alergiile primaverii

Febra fânului este cunoscută sub denumirea de rinită alergică, cea mai frecventa dintre alergiile primăverii. Reacţiile pot afecta simultan ochii, nasul, gâtul, sinusurile, pieptul şi sistemul digestiv. În funcţie de perioada de polenizare, alergia se declanşează de mai multe ori pe an. Simptomele nu sunt grave, dar creează disconfort.

De ce apar alergiile primăverii

Studiile arată că există peste 40 de specii de polen responsabile de provocarea alergiilor respiratorii. Alergenii sunt percepuţi ca dăunători doar de unele organisme. Dacă eşti alergică şi intri în contact cu factorii declanşatori, reacţia imediată a corpului este de a te apăra de aceşti „duşmani“. Iar primul gest al organismului este să alerteze sistemul imunitar, care declanşează un răspuns prin anticorpi (substanţe care în mod normal se ocupă cu identificarea şi contracararea bacteriilor, virusurilor şi a altor boli). Anticorpii ajung să atace alergenii, pe care nu-i recunosc ca aparţinând organismului, iar asta duce la elibera-rea în sânge a unor substanţe cu rol de protecţie, printre care şi histaminele. În mod normal, ele vindecă rănile şi te apără de agenţii patogeni, dar în acest caz sunt vinovate de simptomele clasice ale alergiei: nasul curge întruna, gâtul e iritat, sinusurile se înfundă, ochii lăcrimează, strănuţi încontinuu, faţa se înroşeşte. Mai rar, apar tusea seacă, tulburările de somn, oboseala.

Cine reacţionează

Febra fânului se manifestă de timpuriu, în copilărie sau la prima tinereţe, având adesea cauze ereditare. Specialiştii nu exclud sensibilitatea dobândită. Se întâmplă frecvent ca astmul să însoţească rinita alergică. Totodată, poate să apară o reacţie încrucişată: alergia la polen declanşează o reacţie alergică la anumite alimente, precum alunele şi mierea. Uneori, e dificil să recunoşti simptomele alergiei, fiindcă sunt asemănătoare cu ale altor boli. Însă, ca tratamentul să fie adecvat, trebuie să afli la ce alergen eşti sensibilă. Acesta se identifică prin teste cutanate (o cantitate mică de antigen este injectată subcutanat sau pusă pe piele) şi sangvine (o mostră de sânge este testată de anticorpi).

Atac la alergeni

Prima cale de atac este să previi declanşarea crizei evitând contactul cu alergenul. Iar dacă, de exemplu, locuieşti într-o zonă unde primăvara şi vara cresc plante la care eşti sensibilă, soluţia este tratamentul, medicamentos, naturist sau alimentar. Antihistaminicele blochează eliberarea histaminei şi sunt eficiente în strănut şi mâncărime, Ca leacuri neconvenţionale sunt indicate inhalaţiile cu apă distilată şi sare pentru eliberarea mucusului şi desfundarea căilor respiratorii.

Sfaturi de ţinut în frâu alergia

În sezonul alergiilor, iată ce ai de făcut pentru a evita reacţiile neplăcute:

  • Stai cât mai mult în interior în perioada de înflorire a plantelor. Concentraţia de polen din aer creşte mai ales dimineaţa.
  • Un purificator de aer e de mare ajutor pentru a scăpa de alergeni.
  • Curăţă periodic filtrele aparatului de aer condiţionat şi şterge des praful.
  • Dă cu aspiratorul numai cu masca pe faţă. Şterge zilnic podeaua cu un mop.
  • Scutură hainele înainte de a intra în casă.
  • Aeriseşte încăperea seara, când concentraţia de polen e mai scăzută.

Citeste si:

Autohipnoza, un alt mod de a te trata

Leacuri pentru tuse

Alergia la soare

 

Comments

comments

Lasă un răspuns