Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > „Apa cu bule provoacă pietre la rinichi“. Mit sau adevar?

„Apa cu bule provoacă pietre la rinichi“. Mit sau adevar?

„Apa cu bule provoacă pietre la rinichi“ – Aceasta este doar una dintre confuziile care s-au creat de-a lungul timpului cu privire la apa minerală carbogazificată. Află ce e mit și ce e realitate!

Este de preferat să consumăm apa minerală din ambalaje  din sticlă, nu din plastic.

Înainte de toate, este necesară o clarificare: când spun apă minerală, mulți se referă la apa „cu bule“. În realitate, apă minerală este orice apă de izvor care conține săruri cu proprietăți terapeutice, fie ea plată sau carbogazificată. „Singura diferență între apa plată și apa minerală carbogazificată este prezența CO2 în al doilea tip, dacă vorbim despre apă provenind de la același izvor.

Pot să existe diferențe de compoziție (minerală) între ape diferite, indiferent că sunt plate sau cu dioxid de carbon“, explică
dr. Șerban Damian, nutriționist.

Nu bulele provoacă pietre la rinichi!

Apei minerale carbogazificate i-au fost atribuite o mulțime de vini, majoritatea nejustificate. S-a spus despre ea că balonează, că favorizează pietrele la rinichi și chiar că îngrașă. Dr. Șerban Damian ne-a lămurit cum stau lucrurile de fapt:

„Contraindicația în cazul litiazei renale este aplicabilă în egală măsură și pentru apa plată și gazoasă, dacă are un conținut mare de minerale, altfel nu există diferențe între ele. Formarea calculilor renali ar putea fi favorizată de apele cu conținut mai crescut de calciu. Apa gazoasă ar putea fi contraindicată în anumite boli digestive care implică balonare, regurgitații, eructații, reflux gastroesofagian, din simplul motiv că accentuează aceste simptome neplăcute. Legat de arsuri și balonare – la persoanele sănătoase nu are aceste efecte.“

„DEȘI E EVIDENT, APA CARBOGAZOASĂ NU ÎNGRAȘĂ, PENTRU CĂ NU E DECÂT APĂ CU CO2, ÎNSĂ LUMEA ÎNTREABĂ FRECVENT ASTA“ – DR. ȘERBAN DAMIAN.

Citeste si:

 

Articol preluat din revista Sanatatea de Azi
Text: Andreea Cohuț
Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns