
Apa minerală naturală este caracterizată de puritatea originală și compoziția perfect stabilă garantată de minerale. Este singura apă care poate beneficia de proprietăți favorabile sănătății.
De origine subterană, apa minerală naturală provine dintr-o singură sursă aflată la adăpost de orice fel de poluare. Este captată de la adâncimi mari și nu suferă niciun tratament de dezinfectare, deci este perfect pură. Conținutul de minerale, unic și constant, dobândit în ani de filtrare lentă printre roci, reflectă teritoriul din care provine. Fiecare apă minerală are o compoziție specifică care îi conferă identitate și un gust unic.
În România, sunt recunoscute 68 de mărci de ape minerale, însă numărul izvoarelor tămăduitoare trece de câteva mii.
Bulină: Eticheta indică întotdeauna compoziția minerală a apei, ceea ce permite consumatorului să o aleagă în funcție de gusturile și nevoile sale.
Categorii de apă minerală
Există cinci categorii principale de ape minerale.
– Ape bicarbonatate. Sunt utilizate pentru a trata anumite afecțiuni gastrointestinale și hepatobiliare. Ele sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata acneea și arsurile, datorită proprietăților antiinflamatoare, calmante și vindecătoare.
– Ape sulfatate. Sunt utilizate pentru boli renale, în anumite boli metabolice (diabet, obezitate), pentru tratamentul eczemelor, cicatricilor și arsurilor.
– Apele sulfuroase. Concentrația mare de sulf are o acțiune benefică asupra membranelor mucoase. De aceea, sunt utilizate pentru a lupta împotriva bolilor respiratorii, cum ar fi astmul.
– Apele clorurate. Au un efect stimulativ asupra creșterii și sunt indicate în tratamentul tulburărilor de dezvoltare.
Apele oligometalice. Se utilizează în reumatologie și pentru a trata afecțiunile neurologice.
Apa potrivită la omul potrivit
Apele minerale au un conținut variabil de minerale. Dacă este prea mare (mai mult de 2 grame pe litru), apa nu este potrivită pentru consumul zilnic. Este considerată medicament și trebuie consumată în cantități mici și numai la recomandarea medicului.
Alegerea personală depinde de nevoile specifice, vârstă, stilul de viață sau nivelul de activitate fizică.
1 Pentru copii mici (sub 3 ani). Necesarul de apă al copilului este destul de ridicat dar, din cauza imaturității unora dintre organele sale, inclusiv rinichii, este recomandabil să alegi apă cu conținut scăzut de nitrați (< 10 mg/l) și cu conținut scăzut de minerale (reziduu uscat < 500 mg/l).
Atenție! Sugarul care nu este corect hidratat are fontanela anterioară deprimată, urinează rar și în cantități mici, iar mucoasele sunt uscate.
Contraindicații. Majoritatea apelor minerale sunt bogate în săruri, ceea ce le face nepotrivite pentru sugari. Alege ape cu conținut de calciu și sodiu cât mai redus, dar și fără nitriți și nitrați.
2 Copii și tineri. Este important să-i asiguri hidratarea corespunzătoare puiului tău, iar o apă minerală calcică (150 mg/l) poate contribui la acoperirea necesarului zilnic de calciu, în plus față de produsele lactate.
Atenție! Calciul în exces se depune în rinichi.
Contraindicații. Cu toate că mineralele sunt esențiale pentru dezvoltarea oaselor și dinților copiilor tineri, apele nu trebuie să aibă o concentrație prea mare de minerale. Evită-le pe cele cu caracter calcic și magnezian prea mare (> 150 mg/l).
3 Adulți. Dacă ești perfect sănătoasă, poți consuma o apă minerală adaptată la nevoile și gustul tău. Unele stări de oboseală sau nervozitate, tulburări de somn pot indica un ușor deficit de magneziu. În acest caz, o apă minerală naturală magneziană poate contribui la satisfacerea necesităților zilnice de magneziu.
Atenție! Chiar dacă ești perfect sănătoasă, evită apele minerale cu pH ridicat, cele bogate în sodiu (nu trebuie să depăşești 2,4 grame de sodiu, pe zi, cantitate ce provine din toate alimentele), dar și pe cele puternic mineralizate (în timp, pot provoca afecțiuni renale).
Contraindicații. Orice apă ai alege, citește eticheta pentru a te asigura că nu conține nitriți (prezența lor indică o contaminare cu deșeuri menajere), dar nici nitrați (acești compuși provin din îngrășămintele chimice).
4 Seniori. Senzația de sete scade odată cu vârsta, dar asta nu înseamnă că nu ai nevoie de o hidratare corespunzătoare. Trebuie să înveți să bei fără să-ți fie sete, pentru a preveni riscul de deshidratare. Apa ajută la menținerea în parametri optimi ai funcției cognitive normale (memoria, concentrarea și vigilența). Unele ape minerale calcice sau magneziene contribuie la reducerea riscului de demineralizare osoasă legată de vârstă, cum ar fi osteoporoza.
Contraindicații. Apele cu conținut ridicat de calciu nu sunt recomandate dacă suferi de boli ale ficatului şi rinichilor, boli cardiace decompensate, hipertensiune arterială.
De reținut. Apele calcice pot asigura 7-10% din necesarul zilnic de calciu, ajutând la prevenirea demineralizării osoase.
5 Gravide. Necesarul de apă crește în timpul sarcinii (pe fondul creșterii volumului de sânge). Astfel, femeile gravide trebuie să se hidrateze mai mult. Apa cu conținut de calciu (> 150 mg/l) și cea cu magneziu (> 50 mg/l) poate fi recomandată.
Atenție! Alege o apă fără nitriți și nitrați, dar și cu un nivel al impurităților (reziduu sec) cât mai mic.
Contraindicații. Evită apele minerale cu pH ridicat (acidul poate declanșa boli de inimă), cele bogate în sodiu (cresc riscul edemelor), dar și pe cele puternic mineralizate (ajung în rinichii sau căile biliare ale copilului).
Pentru activități sportive
În timpul efortului fizic, crește procesul de transpirație, ceea ce duce la o pierdere a mineralelor, în special a sodiului. Prin urmare, este de preferat să bei o apă naturală minerală bogată în minerale, pentru a înlocui oligoelementele pierdute prin transpirație.
Contraindicații. Apele foarte bogate în calciu, magneziu şi sodiu se recomandă doar sportivilor de performanță, pentru restabilirea echilibrului mineral. În cazul unui antrenament ușor, nu este necesar ca apa pe care o bei să depășească 150 mg/l de calciu și 50 mg/l de magneziu.
De reținut. Apa sodică se recomandă numai celor care pierd sodiu, deci se poate bea în cazul unui antrenament intensiv.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.45/16.11.2017
Autor: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pixabay