Ardeiul gras, o legumă pentru sănătate

Ardeiul gras, o legumă pentru sănătate

Ardeiul gras este o veritabila pilula pentru sanatate. Toate soiurile de ardei grasi sunt surse excelente de vitamina C si de vitamina A (prin concentratia mare de carotenoizi, cum ar fi beta-caroten), un antioxidant foarte puternic, iar aceasta este prima caracteristica a acestora. Culoarea ardeilor (galben, verde, rosu sau portocaliu), este un indicator pentru cantitatea de capsaicina pe care ardeiul si gogosarii o contin. Capsaicina fiind principala substanta activa din ardei.

Ardeii rosii iuti sunt mai bogati in capsaicina compartiv cu ceilalti, dar toti ardeii, indiferent de soi si culoare sunt o binefacere pentru sanatate, prin continutul lor de substante nutritive. In plus au marele merit de a imbunatati metabolismul si a reduce apetitul.

Ce contin ardeii grasi?
In primul rand au doar 25 de calorii in fiecare 100 de grame. La acesta se adauga 1,9 grame de fibre si 80% apa. Un ardei de 100 de grame are 125 de miligrame de vitamina C, adica exact din doza zilnica recomandata. In aceiasi cantitate de ardei sunt 0,80 miligrame de vitamina B6 si 0,45 miligrame de vitamina K, iar bonus potasiu, calciu, molibden si mangan.

Ardeii combat bolile cardiace si contribuie la scaderea colesterolului. Toti ardei rosii, si cei dulci si cei iuti, sunt legume care contin licopen, un carotenoid al caror consum scade riscul aparitiei cancerului de col uterin, a celui de colon si previne afectiunile pancreasului.

Ardei iuti, in balcon
Pentru ca se dezvolta foarte usor, nu au nevoie de tratamente speciale ardeii iuti pot fi cultivati in ghiveci pe balcon sau pe geamul de la bucatarie. In plus sunt si foarte decorativi.

Ardeii sunt mari iubitori de soare si au nevoie de locul cel mai insorit din balcon. Nu supota frigul, astfel ca la inceputul toamnei trebuie adusi in casa, unde pot sta pana dupa Craciun. Au nevoie de apa multa pentru ca solul trebuie pastrat mereu umed.

Ardeii iuti cresc in pamant de gradina nisipos si bogat in minerale. Incepand din momentul in care planta are circa 20 de centimetri, solul trebuie fertilizat periodic. Trebuie udati cu moderatie, iar in replica vor produce recolte generoase de ardei iuti.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 09 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 09 decembrie 2025

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Și, chiar și în era tehnologiei, viața la țară pare să reintre în trend. Tot mai mulți tineri aleg să lase în urmă agitația orașului, să plantezi legume și să le îngrijești nu mai este doar o muncă, ci o adevărată metodă de relaxare. Clipurile din acest […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp