Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Bei cumva prea mult alcool?

Bei cumva prea mult alcool?

Bei cumva prea mult alcool? – Când e vară și cald, un pahar de bere rece îți merge la suflet. Însă dacă după primul urmează și al doilea, poate și al treilea și al patrulea, lucrurile nu mai sunt deloc nevinovate.

Terasele sunt pline toată vara de oameni care se simt bine cu un pahar de băutură în față: o bere, un vin, un cocktail te răcoresc și destind atmosfera. Mulți și-au făcut un obicei din a bea o bere sau un pahar cu vin și seara, acasă, după serviciu. Te ajută să te relaxezi sau, pur și simplu, se potrivesc de minune cu felul de mâncare pe care-l servești la masă. Dar, deși multe studii susțin beneficiile consumului de alcool în cantități moderate, realitatea demonstrează că, de cele mai multe ori, oamenii beau cantități de alcool cu mult peste cele recomandate pentru o viață sănătoasă.

Bei cumva prea mult alcool?
 

Consumul zilnic, cel mai nociv

Oricui i se poate întâmpla să sară calul din când în când în privința cantității de alcool consumate. La aniversări, petreceri, în vacanță vrei să te simți bine și uiți să numeri paharele de băutură. Se pare că este mai puțin periculos să depășești ocazional dozele permise, chiar dacă ajungi să te amețești puțin, decât să bei cantități mai mici, dar zilnic. Consumul cronic de alcool este însoțit de riscuri mari (ciroză, ulcer, demență, diabet) și trebuie evitat. Sunt obligatorii minimum 2-3 zile de abstinență totală pe săptămână.

Cât avem voie

Ne-a amintit dr. Șerban Damian: „Dozele care nu pun probleme pentru un adult sănătos (bărbați și femei) sunt 500 ml bere, 250 ml vin sau 50 ml de tărie. În funcție de toleranța individuală, se pot depăși ocazional aceste cantități“.

♥ PUTEM VORBI DESPRE UN CONSUM CRONIC DE ALCOOL ÎN CAZUL CELOR CARE BEAU ZI DE ZI PE O PERIOADĂ MAI LUNGĂ DE 3 LUNI.

♥ DACĂ REZULTATELE ANALIZELOR SUNT BUNE, AVEM DE CE SĂ NE FACEM GRIJI CĂ BEM MAI MULT DECÂT ESTE DOZA ZILNICĂ RECOMANDATĂ?

În general, probele hepatice sunt afectate de consumul de alcool, pentru că ficatul este organul unde se produce metabolizarea alcoolului și el este primul lezat în cazul unui consum excesiv. Totuși, analizele pot fi normale mult timp, ceea ce nu înseamnă că este în regulă să se consume băuturi alcoolice fără discernământ. Fiecare dintre noi trebuie să își monitorizeze consumul de alcool și să se abțină atunci când constată că depășește dozele maxime recomandate. (Dr. Șerban Damian, nutriționist, Centrul de nutriție Superfit, www.superfit.ro)

Citeste si:

 

TEXT: Andreea Cohuț. FOTO: pexels.com

Articol preluat din revista Sanatatea de Azi, nr.08/2019

Comments

comments

Lasă un răspuns