Esti aici
Femeia.ro > Familie > Părinții, copiii și alcoolul

Părinții, copiii și alcoolul

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat anul acesta situa România pe locurile fruntașe la consumul anual de alcool de peste 12 litri pe locuitor, umăr la umăr cu Rusia, Ucraina și Belarus.

Din fericire, la categoria „predispoziție spre consumul de alcool“ suntem ceva mai în urmă, sub Rusia, la egalitate cu Marea Britanie, Austria, Ungaria, dar peste Franța, Italia și Spania. Studiul a fost realizat pe persoane peste 15 ani, iar cei 12 litri menționați se referă la alcoolul pur. De ce o asemenea aplecare spre alcool și de unde pornește ea oare? Un alt studiu, efectuat de această dată chiar în România, de către think-tank-ul britanic Domus, împreună cu Institutul de Politici Publice și un important concern producător și distribuitor de bere, a stabilit că există o legătură strânsă între felul de a-ți crește copilul și tendința acestuia de a deveni băutor.

Tipurile parentale

Nu toți ne creștem la fel copiii, nu toți avem același sistem de valori, dar cu toții suntem de acord că unui copil trebuie să-i oferim dragoste, dar și reguli, empatie, dar și limite.  În funcție de aceste coordonate, psihologii au stabilit că există patru tipuri parentale: autoritar, permisiv, democratic, neimplicat. Fiecare are avantaje și dezavantaje, dar vom vedea că, uneori, anumite avantaje, considerate de părinți bagaj de forță pentru viața de adult, se transformă în… cauze ale predispoziției față de alcool. Așadar:

1. Autoritar – grad ridicat de control, însoțit de pedepse aspre, nivel scăzut de afectivitate (copilul trebuie să învețe să respecte regulile, el știe că-l iubim, nu are nevoie să-i arătăm asta în fiecare zi)

*Avantaje: va fi un adult disciplinat, ordonat, cu simț critic dezvoltat;

*Dezavantaje: carențe emoționale, tulburări emoționale (lipsa empatiei, inadaptare socială, slabă comunicare).

2. Permisiv – multă afectivitate, lipsa regulilor și limitelor, copilului nu i se refuză nimic

*Avantaje: copilul își dezvoltă creativitatea, autonomia, capacitatea de a lua decizii;

Dezavantaje: va dori să dețină controlul, nu va reuși să înțeleagă și să respecte nici măcar un minimum de reguli impuse de societate, nu va ști să respecte nevoile celor din jur.

3. Democratic – multă căldură și afectivitate arătate copilului, dar și impunerea anumitor reguli și limite, prin negociere cu copilul, prin comunicare deschisă

*Avantaje: copiii astfel educați vor deveni comunicativi, creativi, echilibrați emoțional, cu stimă de sine, vor ști să-și spună punctul de vedere, dar și să le asculte pe ale celor din jur;

*Dezavantaje: nu există.

4. Neimplicat – lipsă de control, dar şi de afectivitate, părinții nu se prea întâlnesc cu copiii lor, nu consideră importantă interacțiunea cu aceștia

*Avantaje: nu există;

*Dezavantaje: copilul se va simți abandonat, nu va avea încredere în forțele sale, îi va fi greu să se integreze în orice fel de grup.

Înclinarea spre alcool

În principiu, un pahar cu vin, bere sau chiar o băutură mai tare nu face rău nimănui. Ba, se pare, este un bun catalizator într-o socializare, dezinhibare, comunicare. Un pahar pe zi cu vin roșu sau bere este sănătos, ajutând la mai buna funcționare a organismului. Problema este când consumul de alcool trece din faza de socializare în faza de obișnuință și chiar de necesitate. Să revenim la legătura dintre modul în care copilul a fost educat și predispoziția lui de a deveni alcoolic la maturitate. Ei bine, conform studiului pomenit mai sus, copiii crescuți într-un mod autoritar au cea mai mare șansă de a deveni alcoolici, dependenți de droguri – sau chiar mai rău. Mult mai mici sunt șansele de a-și îneca amarul în pahar ale copiii crescuți permisiv. Pe de altă parte, cei neglijați, cu părinți neimplicați vor încerca să-și recapete încrederea în ei cu ajutorul băuturii, în timp ce copiii crescuți democratic vor trata alcoolul așa cum trebuie, ca pe o distracție ocazională, întotdeauna cu măsură.

Nivelurile ridicate de căldură părintească înainte de împlinirea vârstei de cinci ani reduc semnificativ șansele copilului de a consuma alcool excesiv la vârsta de 16 ani.

Daniela Gheorghe, psiholog, coordonator al studiului Domus

Mesaje clare ale părintelui către copil

Este important de reţinut că alcoolismul nu este moştenit. Consumul de alcool este un comportament care se învaţă, prin puterea exemplului, sub influenţa mediului şi a anturajului.

Când consumaţi alcool în mod „chibzuit“, veţi putea deveni un model bun pentru copiii dumneavoastră. Le veţi transmite acestora valori familiale importante pe care să le urmeze. Deşi poate de multe ori vă simţiţi neputincioşi în faţa televiziunii, a filmelor, a internetului, a anturajului copilului, cu siguranţă, dacă veţi şti cum să-l abordaţi pe copil, veţi reuşi să aveţi cea mai mare influenţă asupra lui. Este foarte important să-i transmiteţi mesaje clare şi să nu luaţi subiectul alcool în derâdere. Dacă veţi glumi pe seama unui beţiv sau vă veţi amuza deseori de cei puţin abţiguiţi, îi veţi da de înţeles că este amuzant să bei. Puteţi folosi însă aceste ocazii (imagini cu persoane în stare de ebrietate din viaţa reală sau filme) pentru a deschide subiectul consumului de alcool, pentru a-i atrage atenţia asupra comportamentelor caricaturale sau periculoase ale celui care a consumat alcool.

Citește și:

Ajutor, reparați-mi copilul!

Cele 5 lucruri esențiale care îl vor bucura, distra și ajuta pe copilul tău

Îți crești copilul cu sau fără reguli?

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.41/15.10.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns