Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Ce beneficii îți aduce o repriză de plâns?

Ce beneficii îți aduce o repriză de plâns?

Obișnuim să ne ferim de plâns cât de mult putem, indiferent dacă suntem la birou, alături de prieteni sau chiar singure acasă. „Să dai apă la șoareci” este văzut ca un gest rușinos, iar când vine vorba de bărbați situația e și mai dificilă – societatea le impune să fie „bărbați adevărați”, care nu își exprimă sentimentele!

Totuși, plânsul are anumite beneficii pentru sănătatea fizică și mentală care ar putea să te convingă să verși și tu lacrimi mai des.

Lacrimile sunt antibacteriene

Lacrimile sunt agenți antibacterieni și antivirali extrem de eficienți, întrucât curață globul ocular și ne feresc de musafiri nepoftiți precum germenii prezenți pe tot ce atingem. Când ducem mâinile murdare la nas și la ochii înroșiți de plâns, microbii au mai puține șanse de a cuceri teritorii care nu le aparțin, asta datorită faptului că lacrimile contin lizozimă, o proteină cu efect antibacterian puternic, care omoară în câteva minute 95% din bacteriile întâlnite în cale.

Prin plâns elimini toxine

Un biochimist american a descoperit că lacrimile pe care ți le storc traumele sufletești conțin mai mulți compuși toxici decât cele pe care le verși în condițiile unor stimuli iritanți, cum ar fi atunci când toci ceapă. Concluzia? Stresul emoțional ajută la detoxifiere prin intermediul lacrimilor.

Plansul te înveselește

Poate că sună absurd, dar ăsta e adevărul. După o porție zdravănă de plâns, anxietatea, nervozitatea și pesimismul își pierd brusc din vigoare, iar acest fenomen are o explicație biochimică: nivelul de mangan (mineralul care, prezent în exces, ne dă stări proaste) scade.

Reprezintă o terapie antistres

Mecanismul de eliminare a substanțelor daunătoare organismului e similar celui al transpirației. Când plângem, odată cu descărcarea emotivă, scăpăm de anumite chimicale produse în organism din cauza stresului. Când ne abținem de la plâns, efectul este invers: nivelul acestor toxine crește, disconfortul emoțional ia proporții, iar de aici până la hipertensiune arterială, probleme cu inima și ulcer e doar un pas.

Citeste si:

 

Sursă foto: Pixabay

Comments

comments

One thought on “Ce beneficii îți aduce o repriză de plâns?

Lasă un răspuns