
Ești răcită, ai conjunctivită sau poate ți-a ieșit din nou o nesuferită de zăbăluță în colțul gurii. Ce poți face ca să nu-i îmbolnăvești pe cei din jur? Și, dacă boala ta e contagioasă, cât timp e transmisibilă?
A venit din nou iarna, microbii atacă în forță, bolile se propagă cu repeziciune. Aproape toate bolile specifice sezonului, precum răceala, gripa, bronșita, sunt virale și totodată molipsitoare. În schimb, dacă faci otită sau îți apare o eczemă, n-ai de ce să te îngrijorezi că se vor îmbolnăvi și copiii ori soțul: aceste maladii nu se transmit.
Răceală și gripă
Da, sunt contagioase. Răceala și gripa au simptome asemănătoare, doar că ale gripei sunt mai pronunțate: secreții nazale, nas înfundat, febră, dureri de cap, de mușchi ți în gât, tuse.
* Cum le transmiți. Îi poți îmbolnăvi ușor pe cei din jur dacă inhalează micii stropi de salivă împrăștiați de tine în aer când strănuți, tușești, vorbești sau dacă ei duc mâna la gură ori la nas după ce te-au atins pe tine (sau o altă persoană bolnavă) ori un obiect contaminat (telefon, clanță). Când strănuți sau tușești, acoperă-ți gura cu o batistă de hârtie și arunc-o imediat la coș, spală-te des pe mâini, nu sta prea aproape de ceilalți.
* Cât timp ești contagioasă. Și răceala, și gripa se transmit dinaintea apariției simptomelor cu câteva zile sau chiar o săptămână (așa că sunt greu de prevenit) și încă 3-5 zile după apariția acestora. Perioada de contagiozitate maximă cuprinde primele 2-3 zile.
Conjunctivită
Da, e contagioasă. Dacă îți curg ochii și se înroșesc, ai pleoapele umflate și te trezești dimineața cu ele lipite, probabil că ai făcut conjunctivită.
* Cum o transmiți. Dacă ai conjunctivită virală sau bacteriană, poți s-o transmite ușor celor din familie: de pe mâini, batistă și alte obiecte de igienă personală care au intrat în contact cu secrețiile ochilor tăi și au atins apoi altă persoană. Nu-ți atinge ochiul infectat, spală-te des pe mâini (sfat valabil pentru întreaga familie) și nu le permite celorlalți să-ți folosească obiectele personale care ar putea fi infectate (spre exemplu, prosopul).
* Cât timp ești contagioasă. Poți transmite boala câtă vreme sunt prezente simptomele, adică 3-7 zile.
Eczemă
Nu e contagioasă. Eczema, numită și dermatită, este un termen general care desemnează mai multe tipuri de inflamații ale pielii. Se manifestă prin apariția pe piele a unor zone roșii și inflamate, prin mâncărimi intense, vezicule, cruste, descuamarea pielii. Eczema nu e contagioasă, dar, având o componentă genetică, nu rareori se întâmplă ca mai mulți membri ai aceleași familii să fie afectați.
Furuncul
Da, e contagios. Nu furunculul în sine se transmite, ci stafilococul, bacteria vinovată de apariția lui.
* Cum îl transmiți. Îți poți infecta alte părți ale corpului sau transmite infecția altor persoane prin intermediul puroiului, plin de stafilococi. Aceste bacterii se propagă prin contactul direct, piele la piele, sau prin folosirea în comun a obiectelor personale (spre exemplu, prosopul), în special dacă pe pielea persoanei sănătoase există zgârieturi, tăieturi, prin care bacteriile pătrund ușor în corp. Dacă ți-ai atins leziunea, spală-te imediat pe mâini.
* Cât timp ești contagioasă. Până când furunculul se drenează și se vindecă.
Psoriazis
Nu e contagios. Este o boală cronică de piele frecvent întâlnită, se manifestă prin apariția unor pete roșii în relief, care prezintă cruste albe-sidefii la suprafață (pielea se descuamează). Leziunile apar frecvent pe coate, genunchi, scalp, mâini, picioare și pot fi însoțite de mâncărimi. Afecțiunea se poate declanșa la orice vârstă. Boala evoluează cu perioade de remisie, când erupția dispare (în special vara), și faze acute, când reapar leziunile. Nu se transmite de la o persoană la alta, dar, având o componentă genetică, poate apărea la mai mulți membri ai aceleași familii.
Herpes bucal
Da, e contagios. Se manifestă ca o leziune acoperită de crustă gălbuie ce apare în zona gurii.
* Cum îl transmiți. Dacă atingi alte persoane (sărut, strângere de mână) sau folosești în comun cu ele unele obiecte personale, precum periuţa de dinţi, prosopul, lingura, paharul, aparatul de ras.
* Cât timp ești contagioasă. De la primele semne ce anunță erupția (mâncărime, furnicături, arsură) până când leziunea s-a vindecat complet, adică 7-10 zile.
Bronșită
Da, e contagioasă. Poți bănui că suferi de bronșită dacă apar simptome precum: stare generală proastă, frisoane, febră puțin crescută, oboseală, senzație de slăbiciune, dureri musculare, de cap, scăderea poftei de mâncare, tuse seacă în primele zile, apoi productivă.
* Cum o transmiți. La fel ca la răceală și gripă, prin stropii de salivă și secrețiile nazale împrăștiate în aer.
* Cât timp ești contagioasă. De la câteva zile până la o săptămână.
Otită
Nu e contagioasă. O durere intensă în ureche, ascuțită sau pulsatilă, eventual însoțită de senzația de ureche plină, febră, stare generală proastă, poate indica o infecție a urechii, otita. De obicei, se instalează la 3-7 zile după o răceală. Poți calma durerea cu analgezice aplicate local sau cu antiinflamatoare, dar, dacă după 1-3 zile situația nu se ameliorează, medicul îți va prescrie antibiotice.
Zăbăluță
Poate fi contagioasă. Zăbăluța (perleș) este o inflamație care afectează unu sau ambele colțuri ale gurii și se manifestă prin leziuni (fisuri) dureroase, acoperită sau nu de crustă, înroșirea zonei, sângerare. Cauzele sunt numeroase: buze uscate și crăpate, ciuperca candida, un virus, o bacterie, o proteză dentară prost adaptată, diabet, carență de fier sau de vitamina B2. De obicei, zăbăluța nu se transmite, dar cele cauzate de candida pot fi contagioase. În general, nu e nevoie de tratament fiindcă dispare de la sine în câteva zile. Dacă leziunea persistă, poți aplica local un unguent sau o soluție antifungică (clotrimazol) ori, la nevoie, medicul ori farmacistul îți vor recomanda un unguent antibiotic.
Citește și:
Viroza, raceala sau gripa. Tu stii ce ai?
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.46/19.11.2015
Autor: Angelica Câlțan
Sursa foto: pixabay.com