Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cancerul trebuie prevenit

Cancerul trebuie prevenit

În România, cancerul la sân are cea mai mare rată de incidenţă şi de mortalitate din Uniunea Europeană. Cifrele sunt în creştere de la an la an, iar femeile din România nu se informează din surse avizate astfel încât să fie conştiente de pericolele bolii şi să ia măsuri de prevenţie.

Astăzi, 7 martie 2016, a avut loc conferinţa „Dialoguri pentru viaţă – Sănătatea feminină şi Oncologia”, care a reunit specialişti în domeniu pentru a discuta această gravă problemă.

Doamna doctor Carmen Orban, de la Institutul Clinic Fundeni a atras atenţia asupra numărului în creştere al femeilor care se prezintă la consultaţii, punând accent pe cifrele îngrijorătoare: din 16.000 de pacienţi (bolnavi) consultaţi pe an, 45% sunt femei. „Femeile trebuie sa se prezinte la un control periodic oricât de ocupate ar fi cu jobul, cu familia şi aşa mai departe, chiar dacă nu le deranjează nimic. De la 40 de ani trebuie să înceapă controalele periodice la sân.”

Doamna doctor Dana-Lucia Stănculeanu, şef lucrări şi medic primar în oncologie, a atras atenţia asupra cancerului mamar, care este uşor de descoperit, şi asupra cancerului ovarian, care este mai greu depistabil. În acest sens, ea recomadă controalele periodice la ginecolog pentru că, depistate în stadii incipiente, femeile cu cancerul ovarian au o rată de supravieţuire de 95%, în timp ce cele depistate în stadiile tardive au o rată foarte mică.

Adriana Mihalaş, medic de familie, a atras atenţia că fetele trebuie educate încă din şcoala generală că trebuie să vină de bună voie la medic, pentru că este dreptul lor la viaţă şi este în joc sănătatea lor. Din păcate, în România, oamenii nu vin de bună voie la medic (prin Programul Naţional de depistare a Cancerului de Col este gratuită testarea!), ci doar atunci când ceva rău li se întâmplă. De aceea, cancerele sunt depistate în stadiile III sau IV.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a fost reprezentat de doamna doctor Carmen Ungurean, care a făcut publice estimările noilor îmbolnăviri cu cancer, spunând ca acestea au ajuns la 80.000 pe an, în România, incidenţa cancerului fiind de patru ori mai mare decât media Uniunii Europene. Şi acest lucru, în condiţiile în care cancerul de col este cel mai prevenibil dintre cancere, prin vaccinare şi screening.

O cauză a apariţiei cancerului sunt genele, iar doamna Florina Nedelea, doctor în genetică medicală, a atras atenţia că două dintre cancere, ovarian şi pulmonar, sunt de obicei ereditare. Când în familie există o persoană care a avut sau are această boala, există o predispoziţie ereditară pentru următoarele generaţii. Pentru a afla acet lucru, există o testare a genelor, care însă costă destul de mult individual (1.000 euro), însă dacă sunt mai multe persoane în acea familie care se testează, costurile scad dramatic (150-200 de euro). Doamna Nedelea recomandă celor care au cazuri de boală în familie, să înceapă controalele cu cinci ani mai devreme decât vârsta la care s-a îmbolnăvit acea rudă sau cu cinci ani mai devreme faţă de media pentru acel tip de cancer (40 de ani la cancerul de sân).

Doamna doctor Oana Costan, directorul de programe curative al CNAS, a aminit cum funcţionează sistemul în materie de oncologie şi ce oferă programul: de la diagnostic, tratament, monitorizare, reconstrucţie mamară, radioterapie.

La conferinţă a fost prezentă şi Asociaţia ANAIS, ONG care oferă sprijin femeilor vinctime ale violenţei domestice, dar şi celor suferinde de cancer. Preşedinta asociaţiei, Mihaela Marga, a declarat că oferă sprijin gratuit în terapie individuală şi grup de susţinere. A atras atenţia asupra educaţiei pe care românii o primesc încă din şcoală şi asupra faptului că trebuie să învăţăm întâi să ne respectăm pe noi înşine, nu doar pe ceilalţi. Prin respectul de sine vom avea grijă şi de sănătatea noastră.

Doamna deputat Lucia Varga, o supravieţuitoare care s-a luptat cu teribila boală, a fost prezentă la conferinţă şi a susţinut programul de prevenţie. A afirmat ca statul trebuie să-şi asume finanţarea acestor programe.

Doamna Adela Szentes, psihoterapeut, a încheiat conferinţa spunând că, odată diagnosticată cu orice formă de cancer, femeia trebuie să înţeleagă cu ce se confruntă, iar psihologii le tratează o parte din fiinţa umană: psihicul – pentru a le ajuta să-şi găsească forţa necesară să lupte şi să treacă peste această dramă.

Toţi cei prezenţi au ascultat mărturiile emoţionante ale femeilor care s-au confruntat cu teribila boală: de la diagnostic la negare, de la citostatice şi operaţii, până la vindecare. Ele au recunoscut ca dacă ar fi fost informate şi ar fi făcut controale pentru prevenţie, trauma lor nu ar fi fost atât de profundă.

 

Citeşte şi:

Cancerul la sân nu a oprit-o din a fi mamă

Reguli impotriva cancerului de piele

7 pasi care te ajuta sa previi cancerul

Comments

comments

Lasă un răspuns