Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cand ai nevoie de vitamine

Cand ai nevoie de vitamine

Faci parte dintre cei care iau constant suplimente nutritive, dar stii daca ai cu adevarat nevoie de vitamine si de aceste suplimente nutritive? Este cu adevarat bine sa iei suplimente, in fiecare zi?

Vitaminele sunt compusi vitali pentru sanatate, toate avand ca efect combaterea radicalilor liberi. Exista 13 vitamine esentiale, si toate pot fi obtinute printr-o dieta echilibrata. O alimentatie sanatoasa aduce dozele necesare zilnic de vitamine, in timp ce suplimentele nutritive implica riscul supradozarii, efectele fiind uneori neplacute si chiar periculoase pentru organism.

Trebuie spus ca vitaminele sunt esentiale pentru crestere, pentru digestie si procesele de asimilatie ale nutrientilor, pentru structura osoasa si pentru sustinerea celulei nervoase. Vitaminele functioneaza in tandem perfect cu mineralele, care sunt vitale pentru structura celulelor si a oaselor, regland impreuna cu vitaminele toate procesele metabolice ale organismului.

Cine are nevoie de suplimente de vitamine?

Femeile insarcinate si cele care alapteaza, vegetarienii, persoanele care au boli inflamatorii intestinale, cei care au suferit anumite tipuri de interventii chirurgicale si au pierdut in greutate, persoanele care iau medicamente impotriva convulsiilor si cei care primesc tratamente zilnice pentru arsuri la stomac si hiperaciditate gastrica.

Au nevoie de suplimente de vitamine si minerale si persoanele care iau frecvent aspirina, dar si cei in convalescenta si care sufera de unele boli cronice. Regula de baza este ca suplimentele de vitamine sa fie luate numai cu sfatul medicului si pe durata stabilita strict de medic.

Exista ideea ca un aport crescut de vitamine, prin suplimente nutritive zilnice, poate sa previna aparitia cancerului, pentru ca cele mai multe dintre vitamine actioneaza ca antioxidantii. Medicii spun ca nu exista nici o dovada ca administrarea de suplimente de vitamine si minerale reduce riscul de cancer.

In ceea ce priveste obiceiul de a lua in fiecare zi suplimente de vitamine si minerale, opiniile sunt profund divizate. Exista studii care au probat beneficii clare, dar nu s-a putut dovedi ca cei care au luat multivitamine si minerale zilnic au trait mai mult sau au fost mai sanatosi.

In concluzie medicii sustin ca suplimentele nutritive si de vitamine sunt necesare in anumite conditii, dar ca sunt inutile celor sanatosi care se pot alimenta normal.

Opinia comuna a tuturor specialistilor este ca esentiala este alimentatia diversificata si sanatoasa, alimentele fiind cea mai buna sursa de vitamine si minerale, suplimentele fiind doar o solutie alternativa doar in anumite situatii.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns