Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Adevarul despre vitamine

Adevarul despre vitamine

Spunem adevarul despre vitamine si suplimentele nutritive. In primul rand nu sunt obligatorii si nu inlocuiesc o nutritie sanatoasa si diversificata. Este ideal sa ne procuram din alimente nutrientii de care corpul nostru are nevoie, iar ideea ca suplimentele cu vitamine iti aduc sanatate este gresita si periculoasa.

Spunem lucrurilor pe nume si iti aratam adevarul despre vitamine.

Vitaminele nu sunt inlocuitor pentru alimente

Produsele alimentare contin o combinatie de nutrienti care „lucreaza” impreuna pentru mentinerea sanatatii. Astfel, in cadrul unei alimentatii echilibrate, astfel de nutrienti se completeaza. Desi suplimentele de sinteza contin multi dintre nutrientii din hrana, nu face greseala de a crede ca nu mai ai nevoie de portia zilnica de fructe si de legume daca iei astfel de pilule.

Risc de supradozare

Chiar daca nutrientii sunt importanti, este nevoie doar de doza potrivita. Astfel, daca sunt in exces, nutrientii pot avea efecte negative dintre cele mai neplacute. De exemplu, vitamina A se poate acumula in corp daca se depaseste doza zilnica recomandata. Excesele se manifesta prin simptome precum durere de cap, piele uscata, dureri de articulatii si afectarea sistemului osos.

Au efecte adverse

Suplimentele cu vitamine pot avea efecte adverse, printre acestea numarandu-se crampele la stomac si cresterea in greutate si pot reactiona cu alte medicamente. De pilda, un exces de vitamina K  poate afecta tratamentul cu anticoagulante. De aceea, persoanele care urmeaza diverse tratamente trebuie sa isi anunte medicul daca iau suplimente nutritive.

Nu toate sunt avizate

Aceasta din urma situatie nu inseamna ca nu exista controale stricte referitoare la controlul pilulelor, pulberilor, capsulelor sau tabletelor. In cazul in care apare o contaminare, pot surveni probleme de sanatate. De aceea, este indicat ca suplimentele sa fie cumparate de la o sursa de incredere.

Nu te lua dupa reclame

Cele mai multe din firmele care produc suplimente de nutritive si vitamine in capsule promit mai mult decat pot face in realitate. Multi producatori de suplimente isi fac reclama bazandu-se pe studii ce pot fi puse la indoiala. De exemplu, eficienta glucozaminei in imbunatatirea sanatatii articulatiilor este neconcludenta, iar combinatia intre zinc si vitamina C poate fi daunatoare.

Cu prescriptie medicala

Cel mai bine este sa folosesti suplimente nutritive numai cu prescriptie medicala. le poti cumpara si fara, dar numai medicul este cel care recomanda administrarea suplimentelor cu vitamine. Cateva dintre situatiile in care acestea sunt necesare sunt: carenta de vitamine si minerale, sarcina, probleme cu greutatea, dietele restrictive, riscul de osteoporoza, regimul vegetarian, sangerari menstruale abundente, donare de sange, probleme medicale care afecteaza absorbtia nutrientilor.

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns