
Îți savurezi cafeaua. Ar merge și o prăjiturică, îți zici. Doar că, spre dezamăgirea ta, pe cutia cu fursecuri scrie că acestea au expirat (ce ghinion!) chiar ieri. Tot pachetul ajunge la coșul de gunoi. Oare chiar era necesar acest gest?
Evident că nimeni nu vrea să se îmbolnăvească mâncând un aliment ce are termenul de consum depășit. Consecințele pot fi nu doar neplăcute (diaree, vărsături, stare de rău), ci și, în unele cazuri, grave. Pe de altă parte însă, nu toate alimentele provoacă intoxicație alimentară imediat ce le-a trecut termenul de valabilitate, așa că nu te grăbi să arunci la gunoi un aliment expirat de curând. Ar fi o risipă și de bani și de mâncare. Unele produse se păstrează mai multă vreme decât credem și pot fi consumate inclusiv după expirare fără risc pentru sănătate, dacă au fost corect depozitate (ambalaj intact, ferite de umezeală).
Ce spun datele de pe ambalaj
Zahărul, sarea și multe alte condimente au un termen practic nelimitat de valabilitate dacă sunt păstrate la temperatura camerei și ferite de contactul cu umezeala. Ele nu-ți pun sănătatea în pericol nici dacă le folosești după câțiva ani de la data cumpărării. La fel, ciocolata neagră și pastele făinoase se conservă mult timp, fără a fi necesar să stea la frigider. Însă alta e situația în cazul lactatelor, ouălor sau cărnii.
Datele de valabilitate înscrise pe ambalajul lor sunt foarte utile fiindcă îți indică până la ce moment își mențin gustul și calitățile nutritive și microbiologice. Află ce înseamnă termenul de valabilitate de pe ambalaje, adică data limită de consum și data limită de consum optim, fiindcă diferă între ele!
* Data limită de consum apare pe ambalaje sub forma: „A se consuma până la data de xx.xx.xxxx“ (zi/lună/an) și indică până când poți mânca în siguranță acel aliment. Aceste produse nu trebuie consumate după ce au expirat deoarece pot provoca intoxicație alimentară. Este vorba de alimente precum carnea crudă și peștele proaspăt, mezelurile, unele lactate (iaurt, brânzeturi), alimente semipreparate, produsele de patiserie cu cremă/umpluturi.
* Data limită de consum optim apare pe ambalaj sub forma: „A se consuma de preferință înainte de…“, urmată de precizarea „Vezi data de pe ambalaj“. Aceste alimente se păstrează mai mult timp și pot fi consumate inclusiv după data înscrisă fără a reprezenta un pericol real pentru sănătate. În această categorie intră biscuiții, cafeaua, ciocolata, cerealele, conservele, produsele congelate, unele alimente afumate (somon, cârnați).
Hai să vedem ce alimente pot fi consumate chiar dacă au termenul de valabilitate depășit!
Lapte
Laptele UHT are termen lung de conservare. Dacă n-ai deschis ambalajul, poți consuma laptele până la 2-4 săptămâni după ce data de consum a fost depășită dacă a fost păstrat corect și nu și-a modificat gustul. După ce desfaci cutia, poți consuma laptele atât timp cât mirosul și gustul lui se mențin intacte (maximum 2-3 zile de la deschiderea ambalajului).
Nedesfăcut, poți păstra laptele UHT la temperatura camerei, iar după deschidere, numai la frigider.
Iaurt
Nu te grăbi să arunci iaurtul expirat în urmă cu două zile. Nedesfăcut, îl poți consuma chiar și la 1-2 săptămâni după depășirea datei de valabilitate, deoarece bacteriile pe care acesta le conține în mod natural îi prelungesc perioada de conservare. Sigur, cu condiția să-l fi ținut la frigider. Acest lucru e valabil doar pentru iaurturile simple, cu fructe sau îndulcite, nu și pentru budincile sau cremele cu ou. Nu mânca iaurtul dacă și-a modificat gustul ori aspectul sau dacă ambalajul are capacul bombat!
Brânză și smântână
Smântâna și cremele de brânză rezistă mai mult decât indică termenele de valabilitate înscrise pe ambalaj, mai ales dacă pachetele n-au fost desfăcute. Asemenea iaurtului, și aceste două lactate conțin bacterii benefice ce le prelungesc valabilitatea.
Brânza de vaci și brânzeturile proaspete (feta, mozzarella) nu se conservă la fel de mult și trebuie consumate până la data expirării. Brânzeturile tari, în schimb, sunt bune de consum până la câteva săptămâni după expirare.
Ouă
Păstrate la frigider, ouăle pot fi consumate și la 3-5 săptămâni după expirare, dar nu întotdeauna. Cel mai bun test e al paharului cu apă: scufundă un ou într-o cană cu apă sărată. Dacă oul plutește la suprafață înseamnă că e vechi, iar dacă se scufundă înseamnă că îl poți folosi. Explicația? În interiorul oului se găsește o cameră de aer care se mărește pe măsură ce trec zilele.
Carne și mezeluri
Mezelurile, carnea, peștele, fructele de mare sunt produse care trebuie neapărat consumate până la data de expirare; altfel, poți suferi o intoxicație. Odată ambalajul deschis, mănâncă mezelurile în următoarele două zile. În schimb, mezelurile afumate, sărate sau deshidratate rezistă și 2-3 săptămâni după data expirării.
În ce privește carnea, dacă aceasta are termenul de valabilitate expirat de curând, trebuie neapărat să verifici dacă au apărut schimbări de miros și culoare. Dacă există temeri, mai bine arunc-o! Întotdeauna prepară bine carnea din punct de vedere termic, ca să distrugi eventualele bacterii prezente în ea.
Fructe și legume
Le putem mânca atât timp cât n-au putrezit. Dar, chiar și dacă prezintă urme de alterare, după ce îndepărtăm părțile stricate, putem consuma restul.
Orez, paste făinoase, biscuiți
Aceste preparate uscate se conservă chiar și un an. Cel mai bine e să le păstrezi într-un mediu uscat, în recipiente din sticlă sau în borcane ermetice.
Biscuiții uscați și sărați, fursecurile uscate și fără cremă, cerealele pentru micul dejun pot fi consumate fără probleme chiar și la două luni după expirare, cu condiția să-și păstreze calitățile caracteristice și pachetul să nu fi fost desfăcut.
Conservele sunt bune de consum încă un an după data limită, ținute în loc uscat. Reține însă: ambalajul nu trebuie să fie lovit, găurit, îndoit, iar capacul, să nu fie bombat ori deformat.
Produse congelate
Mazăre, fasole, broccoli, căpșune. Produsele gata congelate pot fi consumate până la un an după expirare, cu condiția ca între timp să nu fi fost decongelate. Un produs decongelat trebuie consumat în scurt timp întrucât nu poate fi recongelat.
Mucegaiul: da sau ba?
Urme de mucegai pe pâine, iaurt sau dulceață. Cu toții am văzut așa ceva. Ce facem? Aruncăm tot alimentul sau îndepărtăm partea cu mucegai și mâncăm restul? Răspunsul specialiștilor e ferm: aruncăm tot! Mucegaiul produce micotoxine, care pot fi periculoase. Nu e suficient să îndepărtăm partea mucegăită, fiindcă micotoxinele se răspândesc în tot alimentul fără să le vedem cu ochiul liber, fiind microscopice. Așadar, e mai bine să fim prevăzători!
Citește și:
Alimente pe care nu trebuie sa le mananci daca iti este foame
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.14/07.04.2016
Autor: Angelica Câlțan
Sursa foto: pixabay.com