Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Care este ora ideala pentru cafea

Care este ora ideala pentru cafea

Cafeaua actioneaza cel mai eficient daca este bauta intre 9.30 şi 11.30 dimineata, punctul de maximum fiind ora ideala 10.30 si asta pentru ca ceasul biologic este receptiv in cea mai mare masura la efectul cafeinei abia la cateva ore de la trezire.

Explicatia este legata de nivelul hormonului cortizon in sange. Acest hormon, supranumit si hormonul stresului atinge valoarea maxima undeva intre ora 8.00 şi 9.00 dimineata, dupa care incepe uşor sa scada spre sfarşitul diminetii.

In cazul in care cafeaua este bauta la primele ore ale diminetii, cand nivelul de cortizon este mare, cafeina interactioneaza cu acest hormon, iar organismul dezvolta rezistenta la cafeina, care nu işi va mai face efectul, iar reactii aceea placuta de energie si tonus nu mai apare. Oamenii care beau cafea atunci cand nivelurile de cortizon sunt crescute – adica intre ora 8.00 şi 9.00 dimineata – dezvolta toleranta la cafeina, motiv pentru care vor simti nevoia de a creste doza pentru ca aceasta sa aiba efect.

Ora ideala pentru o ceasca de cafea este 10.30 si 17.00. Aceste ore variaza insa in functie de ora de trezire.

Prin urmare, oamenii beneficiaza cel mai mult de pe urma cafeinei dupa ce nivelul de cortizon incepe sa scada, cafeaua stimuland producerea de cortizon, iar faptul ca nu interactioneaza cu nivelurile crescute ale hormonului impiedica organismul sa dezvolte toleranta la cafeina.

Nivelurile de cortizon creste la pranz şi intre ora 5.30 şi 6.30 dupa-amiaza, ceea ce inseamna ca oamenii nu ar trebui sa bea cafea in aceste intervale.

Corizonul, numit si hormonul de stres este cel care are stransa legatura cu nivelul de vigilenta, iar cortizonul are niveluri maxime intre ora 8.00 şi 9.00 in medie. Concordanta intre concentratia de hormon si o ceasca d ecafea este necesara pe de o parte pentru a nu mari doza d ecafea bauta in cursul zilei. In al doilea rand cafeaua este un tonmci al sistemului nervos si al organismului, in general, asa ca respecarea dozelor normale este necesara.

Ora potrivita pentru o ceasca de cafea este 10.30 si 17.00. Aceste ore variaza insa in functie de ora de trezire. In cazul celor care se trezesc foarte devreme, nivelurile de cortizol scad mai repede decat in cazul celor care se trezesc mai tarziu, astfel incat şi orele pentru baut cafeaua difera de la o persoana la alta.

 

 

Comments

comments

One thought on “Care este ora ideala pentru cafea

Lasă un răspuns