Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cauze ascunse ale oboselii

Cauze ascunse ale oboselii

Dacă te odihnești suficient, dar tot te simți lipsită de vlagă, s-ar putea nu fie nevoie să dormi mai mult, ci să faci schimbări în stilul de viață.

Există multe cauze medicale în spatele oboselii, însă unele indicii nu sunt grave și le poți remedia. Vezi care ar fi problema ta și începe să iei măsuri, ca oboseala să nu se cronicizeze și să devină o problemă de sănătate.

Alimentația

Cu siguranță, nu te-ai gândit, dar alimentația joacă un rol crucial nu doar în energizare, ci și în stările de slăbiciune. Grăsimile trans, cele saturate, produsele procesate, zaharurile cu nemiluita te seacă de vitalitate. În primul rând, organismului îi ia mai multă energie să metabolizeze toate aceste substanțe pe care le consideră grele. În al doilea rând, o alimentație nesănătoasă împiedică absorbția nutrienților-cheie precum vitaminele și mineralele. De exemplu, lipsa vitaminei D provoacă senzație de sfârșeală și, în cazuri mai grave, chiar depresie.

La fel se întâmplă când ai un nivel scăzut de magneziu: între simptome se află crampele musculare, durerile de articulații, constipația, dar și anxietatea, insomnia, extenuarea. Și deficitul de acizi grași tip omega 3 conduce la diminuarea puterii de concentrare. Nu în ultimul rând, consumul permanent de zaharuri provoacă creșteri și scăderi bruște ale glicemiei, de aici reducerea tonusului și senzația de moleșeală, care, în cerc vicios, se cere atenuată tot cu dulciuri. Dacă acest cerc vicios este alimentat, se creează condiția de apariție a unor boli grave precum diabetul.

Cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât organismul cere mai mult pentru a intra în echilibru. Bea apă când poftești dulce – ai multe de câștigat!

Deshidratarea

Este un alt semn adesea ignorat din spatele oboselii. Unul cât se poate de serios. Dacă te simți constant obosită, ai tensiunea mică, ți-e frig mai mereu și ai senzație de jenă oculară, cel mai probabil nu te hidratezi suficient. Organele interne au nevoie de apă pentru a funcționa optim. Apa duce  substanțele nutritive și oxigenul prin fluxul sangvin către celule, contribuind la răcirea corpului prin transpirație. Tot apa ajută la detoxificare. Când aceasta este ineficientă, organismul se sufocă în propriile deșeuri. Așadar, este de o importanță vitală, mai ales pe caniculă, să consumi cât mai multe lichide pentru a evita deshidratarea și posibilele tulburări asociate.

Infecțiile

Majoritatea bolilor de natură infecțioasă sunt asociate cu producția mare de citochine, substanțe care susțin răspunsul imun, dar îți induc totodată senzații asemănătoare cu gripa: oboseală extremă, slăbiciune musculară, amețeală. Semnalul este să lași corpul să se odihnească pentru a-și conserva forțele să lupte cu infecția.

Infecțiile gastrointestinale cu candida se numără printre infecțiile comune care se manifestă prin oboseală. Această ciupercă dezechilibrează mediul microorganismelor de la nivel intestinal și poate să provoace simptome în alte părți ale corpului, astfel că există candidoză bucală, vaginală etc. Specialiștii susțin că produsele bogate în zaharuri, înghețata, bomboanele, dar și pâinea albă ori legumele pline de amidon cum sunt cartofii favorizează răspândirea bacteriilor nesănătoase și slăbesc mucoasa intestinală.

Medicamentele

Majoritatea medicamentelor au printre reacții secundare moleșeala și scăderea capacității de concentrare. Cele prescrise pentru hipertensiune încetinesc acțiunea de pompare a inimii, reduc intensitatea sistemului nervos, iar în cazul diureticelor, acestea sărăcesc organismul de minerale, cu consecințe asupra nivelului de energie. O altă categorie de medicamente ce induc stări de slăbiciune și confuzie sunt cele care conțin antihistamine și sunt prescrise în alergii, răceală sau gripă.

De asemenea, tratamentul contra anxietății provoacă somnolență și oboseală. Și analgezicele ce conțin cafeină epuizează rezervele de energie, dar în mod paradoxal, fiindcă se întâmplă după efectul inițial de contractare a vaselor de sânge, reducere a durerii și sporire a vitalității.

Dezechilibrele hormonale

Metalele precum cuprul, fierul sau manganul sunt esențiale când sunt prezente în cantitate optimă, însă devin toxice dacă se acumulează în organism. Când glandele suprarenale sunt extenuate, se instalează oboseala adrenală, cu o consecință serioasă: incapacitatea de a elimina eficient aceste metale grele. Prin urmare, celulele produc mai puțină energie, iar corpul nu mai poate valorifica substanțele nutritive pe care le primește.

Dacă nu procedezi rapid la detoxificare, metalele grele vor continua să se înmulțească, punând presiune asupra bunei funcționări a organismului. O altă cauză frecventă a oboselii accentuate este tiroida hipoactivă (produce în cantitate redusă hormonul tiroxină, esențial pentru menținerea energiei în echilibru), cu simptome ca oboseală, libido redus, stare subfebrilă, piele uscată, constipație.

Diabetul

Oboseala este printre semnele clasice și cele mai supărătoare când suferi de diabet de tip II, fiindcă interferează cu toate aspectele cotidiene. Experții o pun pe seama rezistenței la insulină. Când celulele rezistă la acțiunea insulinei, nu au suficient carburant (glucoză), deci se epuizează. Totodată, când nivelul glicemiei crește peste normal, sângele circulă anevoios, ceea ce, din nou, induce oboseală. Hipoglicemia (scăderea nivelului glucozei) provoacă de asemenea oboseală. În cazul diabeticilor, nu doar partea cu glicemia este sursa oboselii, ci și răspunsul inflamator, care include citochinele și globulele albe – acestea influențează sistemul nervos și dau semnalul de somn.

Așadar, dacă suferi de inflamație cronică, frecventă în cazul diabeticilor, cu siguranță experimentezi stări de moleșeală. Un alt dezavantaj este că infecțiile favorizează creșterea glicemiei. În același timp, stresul crește rezistența la insulină și, prin urmare, crește presiunea sangvină, inima muncește mai mult, musculatura se încordează, respirația devine sacadată, ceea ce reprezintă de fapt o risipă de energie – în concluzie, o stare de epuizare.

Știai?

  • Paradoxal, lipsa mișcării contribuie la accentuarea senzației de oboseală. De aceea, medicii recomandă un program regulat de exerciții moderate.
  • Lipsa fierului provocată de perioada lunară abundentă, asociată cu o alimentație neadecvată, se află pe lista cauzelor ascunse ale oboselii.
  • 5 kg peste greutatea optimă perturbă nivelul de energie prin faptul că supun corpul la un efort suplimentar. Totuși, dietele drastice secătuiesc musculatura și de aceea se recomandă slăbirea lentă.
  • Alergiile provoacă oboseală. De exemplu, cei care suferă de sinuzită cronică ce se agravează din cauza factorilor de mediu se plâng des de oboseală permanentă și tulburări de somn. La fel alergicii la anumite alimente (lactate, gluten, ouă, ciocolată), care, pe lângă balonare, indigestie, durere abdominală, menționează și oboseala.
  • Coenzima Q10 ajută enzimele să producă energie la nivel celular. De aceea se recomandă sub formă de suplimente alimentare, mai ales după 40 de ani, când rezervele scad.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr28/14.07.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns