Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ce se întâmplă în corpul tău după ce slăbești

Ce se întâmplă în corpul tău după ce slăbești

În sfârșit, încapi lejer în fusta preferată, abandonată de multă vreme în șifonier. Ești în culmea fericirii, dar, în caz că nu știai, află că pierderea în greutate înseamnă mai mult de atât!

Nu-i ușor să scapi de kilogramele în plus și, chiar dacă slăbitul durează și cere mult efort, nu e imposibil să ajungi la silueta mult visată. Nu știi însă ce se petrece în organismul tău pe parcursul acestui proces. Că slăbești cinci ori 20 kg, efectele asupra sănătății fizice și a tonusului general sunt de-a dreptul surprinzătoare. Fă cunoștință cu mecanismele chimice responsabile de succesul tău în fața cântarului, ca pe viitor, dacă va trebui, să nu mai fii tentată să trișezi în diete.

 • Migrenele, dureri intense și pulsatile, asociate cu greață și fotofobie, ce țin chiar și trei zile, se reduc cu 57%. Slăbind, arterele se subțiază și se îmbunătățește circulația sangvină la nivelul celulelor creierului.
 • Depresia și stările anxioase se diminuează cu 55% pentru că arterele se subțiază, iar sângele circulă mai ușor și favorizează transportul rapid de oxigen către zona cerebrală.
 • Apneea de somn se tratează în proporție de peste 75%, uneori chiar 100%. Printre cauzele frecvente ale episoadelor de apnee, se află obezitatea: grăsimea din jurul gâtului determină îngustarea căilor respiratorii și apariţia obstrucţiilor.
 • Afecțiunile cardiovasculare sunt strâns legate de depășirea indicelui de masă corporală. Slăbind, scazi riscul de infarct cu 82%. Iar hipertensiunea se reduce, de asemenea, cu 92% ca urmare a scăderii nivelului de colesterol și al trigliceridelor.
 • Astmul se diminuează cu 82%. Potrivit studiilor, statusul inflamator pe care îl implică obezitatea crește riscul de astm și complicațiile, la care se adaugă efectul mecanic direct al kilogramelor în plus asupra funcției pulmonare.
 • Diabetul zaharat de tip II, cea mai frecventă boală asociată cu excesul ponderal, se tratează în proporție de 83%. Practic, pierderea kilogramelor ajută la reglarea concentrației de glucoză din sânge și echilibrează metabolismul.
 • Sindromul de reflux gastroesofagian scade cu 98%. Printre cauzele arsurilor gastrice, se află obezitatea, sedentarismul, supraalimentarea. Medicii spun că simptomele sunt mai pronunțate dacă indicele de masă corporală este crescut.
 • Ficatul gras devine amintire odată cu pierderea a cel puțin 5% din greutate. Statisticile arată că steatoza hepatică scade cu 90%, în timp ce inflamația și fibroza se diminuează cu 37, respectiv 20%.
 • Sindromul ovarelor polichistice și efectele sale se reduc cu peste 80%. Cercetările scot la iveală că orice kilogram în plus modifică nivelul estrogenilor și perturbă astfel activitatea hormonală.
 • Incontinența urinară este diminuată cu 50%. Surplusul de greutate exercită presiune asupra vezicii și musculaturii învecinate și tocmai de aceea scade tonusul muscular și pierzi urină în timpul efortului fizic.
 • Reumatismul articular se tratează în proporție de aproape 70%, fiindcă articulațiile, îndeosebi ale membrelor inferioare, nu mai sunt chinuite de povara kilogramelor în exces.
 • Guta se diminuează cu 77%. Cauzată de excesul de acid uric ca urmare a consumului de carne și mezeluri, guta este direct legată de obezitate, iar cu cât scade numărul kilogramelor, cu atât se reduc frecvența și severitatea atacurilor.
 • Boala venoasă este atenuată semnificativ, cu 95%. Excesul ponderal este unul dintre principalii factori de risc în evoluția acestei afecțiuni, pentru că duce la creșterea presiunii sangvine în venele picioarelor, afectând pereții acestora.

După nori, iese soarele!

Calitatea vieții, spun statisticile, se îmbunătățește cu 95% după ce pierzi considerabil în greutate. Este, desigur, o performanță de invidiat, dar ai ceva de tras până să ajungi în acest punct. Iată câteva dintre neplăcerile prin care trebuie să treci pentru a te bucura de o nouă siluetă!

Unde se duce grăsimea

Potrivit legii conservării materiei, nimic nu se pierde, totul se transformă. Dacă te întrebi unde dispare excesul de țesut adipos, află că procesul este valabil și în privința pierderii în greutate! Ei bine, grăsimile sunt energie conservată. Activitatea metabolică generează o serie de arderi complexe, prin care organismul convertește grăsimea în energie folositoare pentru mușchi și țesuturi. Rezultatul nu este evaporare, ci reducerea în dimensiuni a celulelor adipoase. Printre dezavantaje, se numără starea de iritare, frustrarea, oboseala și senzația de slăbiciune, dereglările de somn etc. Să le luăm pe rând!

 • Senzația de frig este resimțită de mulți dintre cei care încearcă să slăbească. Asta se întâmplă, spun endocrinologii, pentru că variațiile de greutate duc la fluctuații ale nivelului unor hormoni tiroidieni.
 • Chiar și când slăbești doar 5 kg, fața ta capătă un aspect căzut și ridurile sunt accentuate. Sportul în timpul dietei încetinește acest proces, fiind cea mai bună soluție pentru a preîntâmpina apariția ridurilor.
 • În funcție de starea generală de sănătate, nivelul de cortizol s-ar putea să crească peste normal, iar asta îți va afecta echilibrul psiho-emoțional. Prin urmare, nu te panica dacă traversezi momente de iritare și angoasă! În acest caz, sunt recomandate exercițiile de respirație, întinderile ușoare, tehnicile yoga. Totodată, îți vin în ajutor proteinele, verdețurile, legumele cu frunze verzi și alimentele cu conținut scăzut de amidon.
 • În timpul unei diete pe termen lung, se poate instala frustrarea dacă pierzi în greutate la început, apoi încetinești ritmul sau stagnezi. Pierderea inițială este de apă, așa că înarmează-te cu răbdare, fiindcă în prima fază organismul are tendința să facă depozite de grăsimi, simțind că îl vei priva de hrană. Ulterior, se va obișnui și va renunța la ele.
 • Slăbirea epuizează corpul, fiindcă dieta e resimțită ca o luptă. Până să se acomodeze, acordă-i mai multă odihnă (opt ore pe noapte să devină o prioritate și, dacă ai posibilitatea, circa 20 de minute siesta de după-amiază) și ține-te de planul stabilit!
 • Schimbările de dispoziție sunt inerente în procesul de slăbit, fiind un semn din partea organismului că face eforturi să scape de dependența de toxine: zaharuri rafinate, fast-food, alimente procesate. Adu-ți aminte că aceste stări sunt trecătoare!
 • În plan psihologic, s-ar putea să rămâi cu ceva sechele, mai ales dacă ai slăbit mult. Nu te îngrijora dacă te simți în continuare plinuță, iar tu ești de fapt silfidă! Te vei obișnui treptat cu noua identitate și ți-o vei asuma.

Sexul, avantaj al slăbitului

În ciuda chinurilor pe care le-ai îndurat (cu brio!), momentul în care culegi laurii se lasă cu tot mai multe surprize… plăcute. Una dintre ele este îmbunătățirea vieții sexuale. Începi să te simți mult mai bine în pielea ta (mai întâi cu rezerve fiindcă, spun psihologii, în mintea ta ești în continuare grasă și te inhibă acest gând) și, pe de altă parte, se produc transformări chimice semnificative, ce contribuie la reglarea hormonală și antrenează echilibrarea libidoului.

Când ești supraponderală, nivelul cortizolului (hormonul stresului) este la cote maxime, iar asta determină diminuarea interesului sexual. După ce slăbești chiar și numai câteva kilograme, câștigi, pe lângă aspectul sexy, mobilitate și încredere în tine să te dezlănțui în pat.

Citește și:

Cum ții în frâu poftele?

Sport versus dieta

Greșeli care te împiedică să slăbești

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.18/07.05.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns