Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ce spun unghiile despre sănătatea ta

Ce spun unghiile despre sănătatea ta

Ştiai că aspectul, textura şi culoarea unghiilor sunt indicatori ai stării de sănătate a întregului organism? Descifrează-le tainele, pentru că te-ar putea ajuta să previi complicaţiile!

Unghiile sănătoase sunt elastice şi tari, de un roz translucid, cu suprafaţa netedă şi strălucitoare, conturate în mod egal şi fără curbări, pete sau striaţii. Orice modificare a acestor aspecte (punctele albe, denivelările și tenta gălbuie sunt cele mai frecvente) dezvăluie serioase probleme de sănătate.

Colorit neobişnuit

Opace. Când unghiile sunt total lipsite de transparenţă, devenind prea albe,  vinovat este ficatul (nu de puţine ori, e un indiciu al instalării hepatitei), iar când se albeşte doar o jumătate de unghie, suferinzi ar putea fi rinichii.

Paloare accentuată. La nivelul unghiilor, trădează anemia, insuficienţă cardiacă, afecţiuni ale ficatului, dar şi subnutriţie.

Tentă gălbuie. E cunoscut că fumătorii au unghiile gălbui, impregnate de nicotină. În cazul lor, asta ar putea indica o afecţiune pulmonară, precum bronşita cronică. Nu doar împătimiţii fumatului pot avea unghiile îngălbenite. Una dintre cele mai frecvente cauze este infecţia cu o ciupercă. În acest caz, se modifica nu doar coloritul, ci şi structura unghiilor. Pe măsură ce infecţia avansează, acestea se întăresc şi devin casante. Mai rar, ce-i drept, unghiile galbene sunt indiciul unor neplăceri serioase, precum afecţiunile glandei tiroide, ale plămânilor sau sistemului limfatic, diabetul zaharat şi psoriazisul.

Fără panică! Înainte de a te impacienta din cauza schimbării coloritului unghiilor în gălbui, gândeşte-te dacă nu cumva foloseşti prea des lac de unghii. Asta face ca unghiile să nu aibă suficient oxigen și astfel să se îngălbenească.

Tentă albăstruie. I se poate întâmpla oricui ca, la un moment dat, să observe că unghiile au căpătat o tentă vineţie din cauza frigului. Dacă, după încălzirea mâinilor, acestea revin la culoarea naturală, nu există motive de îngrijorare. Când însă îşi păstrează nuanţa de vineţiu, e posibil ca organismul să sufere din cauza unui nivel scăzut de oxigen în globulele roşii sau o valoare ridicată a hemoglobinei în circuitul sangvin. Acest aspect poate indica o afecţiune pulmonară, dar şi probleme cardiace.

Pete albe. Obişnuinţa de a îndepărta frecvent cuticulele duce la apariţia petelor albe pe unghii. Ele pot fi însă cauzate şi de infectarea cu o ciupercă, de o infecţie bacteriană, o eczemă, dar şi de suferinţa rinichilor sau a tractului digestiv.

Dungi vineţii sub unghii. Ai observat o asemenea ciudăţenie? Consultă neîntârziat medicul! Poate fi un indiciu al prezenţei melanomului, cea mai gravă formă de cancer al pielii.

Striaţii

Dacă suprafaţa unghiei nu este dreaptă, ci ondulată sau acoperită de striaţii sau adâncituri, acesta poate fi semnul unei faze incipiente a psoriazisului sau al artritei inflamatorii. Într-o asemenea situaţie, e posibil să se modifice şi nuanța unghiilor, pielea de sub ele părând a fi colorată în roşu maroniu.

Linii orizontale. Denivelările sub forma unor linii orizontale indică o alimentaţie dezechilibrată, dar şi diabet zaharat sau boli vasculare periferice.

Linii verticale. Când denivelările sunt pe verticală, motivul ar putea fi îngreunarea digestiei din cauza unui consum excesiv de acizi graşi şi sare, ceea ce duce la asimilarea precară a mineralelor şi albuminelor, precum și la un deficit de fier şi vitamine din grupul B. Cum perturbarea funcţiei digestive afectează ficatul şi rinichii, e posibil să se instaleze o oboseală permanentă, aparent inexplicabilă.

De ce se rup

Fragilizarea unghiilor, o neplăcere cu care se confruntă multe femei, poate fi indiciul unei deficienţe de vitamine şi minerale, dar şi al tulburărilor endocrine, precum hipotiroidismul, al proastei circulaţii sangvine periferice, tuberculozei, psoriazisului, afecţiunilor pulmonare, problemelor sistemului imunitar.

Atenţie! Nu cumva foloseşti prea des pila metalică și lacul cu ingrediente chimice, expui unghiile timp îndelungat la umiditate sau soare, nu-ţi pui mănuşi când foloseşti detergenţi când faci curăţenie în casă? Asemenea obiceiuri duc la exfolierea unghiilor. La fel, frecventa utilizare a acetonei.

Îţi rozi unghiile?

E posibil să nu fi scăpat de acest obicei din copilărie. Un asemenea tic poate trăda o anxietate permanentă ori nervozitate accentuată, ce n-ar trebui trecute cu vederea. Dacă, deşi conştientizezi că e ceva în neregulă și nu te poţi controla, solicită ajutorul unui psiholog!

Chiar dacă modificările la nivelul structurii şi coloritului unghiilor sunt indicii ale stării de sănătate şi trebuie luate în seamă, nu se poate pune un diagnostic clar doar în funcție de aceste aspecte, oricât de neobişnuite ar fi ele. Mai ales că modificările în forma, textura, coloritul unghiilor nu sunt un prim semn al instalării unei afecţiuni şi nici cel mai important simptom.

Forma şi structura unghiilor trădează nu doar starea de sănătate, ci şi tipul de temperament. S-a constatat că unghiile melancolicilor sunt lungi, adesea palide, aspre, uscate şi fragile. Cele ale flegmaticilor au formă pătrăţoasă, sunt groase, tari şi foarte strălucitoare. Ale colericilor sunt lunguieţe, rozalii sau gălbui, aproape lipsite de luciu. Unghiile sangvinicilor sunt late, moi, rozalii, au formă ovală și strălucesc foarte puţin.

Citește și:

Nail bar – Ce punem pe unghii?

Urgențe pentru unghii

Ce nu stiai despre unghiiile tale

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.11/19.03.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns