Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ceapa și marile ei binefaceri

Ceapa și marile ei binefaceri

Ceapa, care face parte alături de usturoi din familia Allium, este bogată în sulf, responsabil pentru mirosul înţepător, dar are şi numeroase beneficii pentru sănătate.

Iată ce beneficii extraordinare îşi aduce ceapa, pentru sănătatea ta.

Beneficii cardiovasculare

Specialiştii au demonstrat că substanţele sulfurice regăsite în ceapă au proprietăţi anticoagulante şi previn agregarea plachetelor sangvine. De asemenea, sulful reduce nivelul de colesterol şi de trigliceride din sânge, îmbunătăţind funcţionarea membranei celulare a globulelor roşii.

Printre beneficiile consumului de ceapă se numără şi prevenirea infarctului, datorită conţinutului foarte mare de flavonoide. Toate soiurile de ceapă au aceste efecte benefice, pentru că toate au cantități importante de minerale și vitamine, plus o categorie specifică de enzime cu efecte pozitive asupra sănătății, dar cea mai buna rămâne ceapa galbenă. Nu omite frageda ceapă verde, un excelent aliment, care poate fi consumat o bună parte din an.

Beneficii pentru oase şi ţesuturile conective

Studiile au arătat că includerea cepei în dieta de zi cu zi creşte densitatea oaselor şi poate avea beneficii considerabile asupra femeilor aflate la menopauză, care se confruntă cu o scădere a densităţii osoase. S-a demonstrat de asemenea că femeile care au trecut de vârsta menopauzei au un risc mai mic de fractură de şold dacă includ ceapa cruda sau preparată în dieta zilnică. Densitatea osoasă a femeilor în vârstă, care consumau ceapă zilnic, era mult mai bună decât în cazul celor care consumau ceapă doar o dată pe lună sau mai rar. cantitatea minima care produce toate aceste efecte benefice este de circa 100 de grame de ceapă cruda sau 200 de grame de ceapa coapta sau tratată termic. Secretul este în consuml constant de ceapă.

Ceapa contribuie substanţial la sănătatea ţesuturilor conective, deoarece acestea au nevoie de sulf pentru a se forma.

Cum mănânci ceapă

Ceapă poate fi consumată crudă în salate. Roşiile şi castraveţii fac casă bună cu ceapă crudă. Poţi pune ceapă în salată de fasole boabe şi o poţi adaugă, tocată în toate combinaţiile de legume crude. Un truc foarte bun este să tăi ceapă mărunt şi să o combini, înainte de a o adaugă în salată cu puţină sare. Freacă ceapă tocată cu mâna şi scurge sucul. O parte din miros şi iuțela vor dispare. Ceapa coaptă este ideală alături de carne la grătar şi legume. Coaptă se înduceste. Curată foile cepei şi tai-o în patru. Pune bucăţile în tavă la copt. Presară sare, piper şi ulei şi coace-o. Este o garnitură simplă şi delicioasă. Ceapă se combină foarte bine cu cimbrul şi mărurul proaspăt, merge de minune cu foile de dafin şi boabele de piper.

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns