Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cifre importante pentru sănătate

Cifre importante pentru sănătate

200, 12, 80, 70. Pare o înșiruire de numere lipsită de sens, dar nu-i așa. Sunt câteva dintre cifrele importante de care medicii țin cont atunci când ne evaluează starea de sănătate.

Nu exagerăm când spunem că deseori sănătatea se măsoară în cifre. De exemplu, colesterolul, glicemia și alte analize de sânge, tensiunea arterială, temperatura sunt exprimate în numere care spun dacă suferi deja de vreo afecțiune sau dacă te amenință din umbră o maladie gravă, precum diabetul sau o boală de inimă. Cunoscând aceste valori, poți lua măsuri la timp.

200

Valoarea normală a colesterolului total se situează între 150 și 200 mg/dl. Cele cuprinse între 200 și 239 mg/dl indică o creștere moderată, care nu trebuie neglijată. La un nivel peste 240 mg/dl, pericolul să apară o boală cardiovasculară este de două ori mai mare decât la persoanele cu colesterolul la valori normale.

Importante sunt și valorile HDL (colesterolul bun) și LDL (colesterolul rău). Nivelul optim al LDL e sub 130 mg/dl, iar HDL ar trebui să fie peste 40 mg/dl la bărbați și peste 50 mg/dl la femei. Cu cât HDL e mai mare, cu atât mai bine pentru tine.

Ia măsuri dacă ai colesterolul crescut: redu consumul de grăsimi rele și dulciuri, mănâncă mai multe fructe și legume, fă mișcare.

Colesterolul trebuie măsurat cel puțin o dată la cinci ani, iar bărbații peste 45 de ani și femeile peste 55 ar fi bine să-și facă această analiză o dată la 1-2 ani.

120/80

Valoarea ideală a tensiunii arteriale este 120/80. Totuși, atât timp cât nu depășește 139/89, este considerată normală. Valorile cuprinse între 140/90 și 159/99 indică hipertensiune mică, cele între 160/100 și 179/109 – moderată, iar dacă sunt mai mari de 180/110, trădează hipertensiunea mare.

Netratată, afecțiunea este periculoasă pentru sănătate, în special pentru inimă, și duce la probleme grave: accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficiență renală, leziuni oculare.

Dacă nu ai hipertensiune, verifică-ți tensiunea arterială măcar o dată la trei ani, iar dacă ai valori crescute, cel puțin o dată pe an.

12

Hemoglobina este analiza care arată dacă ai anemie, o problemă frecvent întâlnită la femeile cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, în special la cele cu menstruații abundente.

Valoarea ideală a hemoglobinei este 12 g/dl, dar poate varia între 11 și 15 g/dl.

Un nivel mai mic de 11 g/dl indică anemie. Dacă te supără simptome precum senzație de slăbiciune, oboseală, somnolență, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie, piele și mucoase palide, vindecare lentă a rănilor, fă-ți analizele de sânge pentru că e posibil să ai anemie!

80

Măsurată dimineața, pe nemâncate, glicemia trebuie să fie sub 80 mg/dl, dar valorile până în 100 mg/dl sunt considerate normale. La două ore după masă, nivelul zahărului din sânge crește până la 140 mg/dl. Se poate vorbi de diabet dacă glicemia, măsurată în repetate rânduri dimineața, pe stomacul gol, depășește 125 mg/dl (un nivel între 100 și 125 indică prediabetul) și dacă, la două ore după masă, este mai mare de 200.

Când glicemia scade sub 50 mg/dl, apare hipoglicemia (nivelul de zahăr din sânge e prea scăzut), care se manifestă prin tremurături, transpirații, paloare, slăbiciune, amețeli, palpitații, dureri de cap. Hipoglicemia se instalează din cauza foamei sau, dimpotrivă, în urma unei mese bogate în zaharuri sau glucide, a consumului de alcool pe stomacul gol, ca urmare a unui exercițiu fizic intens sau prelungit, după administrarea anumitor medicamente. Soluția de moment: mănâncă zahăr sau 1-2 lingurițe cu dulceață ori bea un pahar cu suc dulce.

88 și 102

Se știe că obezitatea duce la boli de inimă, diabet, hipertensiune. Studii recente au ajuns însă la concluzia că alarmantă nu este greutatea, ci forma siluetei. Persoanele care au silueta în formă de măr (grăsimea e localizată în zona abdomenului) prezintă riscuri mai mari să dezvolte o maladie cardiacă.

Măsoară în talie chiar la nivelul buricului. Ideal ar fi să ai sub 80 cm (94 la bărbați). Dacă talia ta depășește 88 cm (102 la bărbați), crește pericolul să suferi de o maladie cardiovasculară, hipertensiune, diabet, probleme metabolice. Specialiștii spun că fiecare centimetru în plus în talie crește cu 2% riscul de infarct. Concluzia: scapă de burtă!

70

Vrei să afli cât de puternică e inima ta? Măsoară-ți pulsul dimineața, înainte să te ridici din pat. Dacă ai numărat 70 de bătăi pe minut, e perfect, însă e bună orice valoare cuprinsă între 60 și 100. Totuși, experții sunt de părere că pulsul care se situează sistematic în plaja superioară a valorilor normale (90-100), în timp, obosește inima și alte organe.

Persoanele foarte active, cu o condiție fizică excelentă, dar și cele care iau anumite medicamente (de exemplu, pentru hipertensiune arterială), în repaus, pot avea pulsul sub 60. Nervozitatea, stresul, deshidratarea, excesul de cofeină, frica, efortul fizic exagerat accelerează bătăile inimii la peste 100 pe minut.

Măsoară-ți pulsul măcar o dată pe lună! Iar dacă e mereu prea mic (fără să fii genul sportiv) sau ai frecvent episoade inexplicabile de tahicardie (puls foarte mare), dacă apar simptome precum amețeli, palpitații, slăbiciune, adresează-te medicului.

Cum îmbunătățești valorile

Dacă valorile analizelor, nu se încadrează în parametrii normali, modifică stilul de viață și alimentația ca să scazi riscul apariției unor boli serioase:

* Renunță la fumat, nu abuza de alcool și cafea!

* Scapă de kilogramele în plus, mai ales dacă sunt depuse în zona taliei!

* Fă mai multă mișcare!

* Adoptă o alimentație echilibrată: fructe, legume, carne slabă, pește, nuci, migdale, alune. Limitează consumul de grăsimi rele (grăsimile hidrogenate, prăjelile) și de dulciuri!

Citește și:

Alimente care combat problemele pielii si o vindeca

Conectează-te cu natura!

Surse de fibre pentru o digestie ușoară

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.48/03.12.2015

Autor: Angelica Câlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns