Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ciupercile și calitățile lor miraculoase

Ciupercile și calitățile lor miraculoase

Ciupercile sunt un remediu natural care ne menține sănătoși, dar acest superaliment prezintă și calități mai puțin știute: acționează ca un pesticid natural, ajută la refacerea habitatelor din zonele poluate și chiar poate fi folosit pe post de combustibil. 

În mod normal, cu cât mai colorate sunt legumele și fructele din farfurie, cu atât hrana este mai bogată în vitamine și minerale. Excepție fac însă ciupercile (comestibile, evident), care sunt preponderent albe, dar ne asigură un aport surprinzător de consistent de nutrienți. 

Benefice pentru sănătate

Consumul unei cantități crescute de alimente neprocesate, precum ciupercile crude, scade riscul apariției obezității, diabetului și a afecțiunilor cardiace. În plus, tenul și părul au numai de câștigat de pe urma asimilării substanțelor conținute de ciuperci. La fel silueta noastră, care nu numai că nu ia proporții, dar chiar se subțiază. Iar tonusul celor care folosesc în mod constant ciuperci în meniu este ridicat, plin de energie.

În lupta cu cancerul

Ciupercile sunt pline de antioxidanți, întocmai ca morcovii, roșiile, ardeii verzi și roșii, dovleacul și fasolea verde. Iar acești antioxidanți ne protejează de radicalii liberi niște substanțe care ne pot distruge celulele din organism, cauzând apariția cancerului. Nu e de mirare că mai multe studii au ajuns la concluzia că ciupercile sunt benefice pentru pacienții cu cancer. De asemenea, seleniul din ciuperci – care nu poate fi găsit în cele mai multe legume și fructe – previne inflamația și scade ritmul de creștere a tumorilor. Iar vitamina D, altă componentă importantă a ciupercilor, reglează ciclul de creștere a celulelor și previne apariția mutațiilor genetice.     

Recomandate diabeticilor

Ciupercile sunt benefice acelora care au diabet de tip I, având în vedere că un consum crescut de alimente bogate în fibre, cum sunt ciupercile, scade nivelul glucozei din sânge. Cât privește bolnavii cu diabet de tip II, ei își pot îmbunătăți nivelul lipidelor, al insulinei și al zahărului din sânge doar prin adăugarea în meniu a acestui superaliment. Iar beneficiile nu se opresc aici! O singură porție de ciuperci portabella gătite la grătar sau un pumn de ciuperci shiitake trase puțin la tigaie asigură fiecare câte 3 grame de fibre (cantitatea totală de fibre recomandată zilnic pentru femei fiind de 20-25 g, iar pentru bărbați – 30-38 g). Fibrele, se știe bine, sunt mană cerească pentru sistemul digestiv și țin la distanță tulburările cardiace.   

Protejează inima și cresc imunitatea

Fibrele, potasiul și vitamina C din ciuperci mențin sănătatea sistemului cardiovascular, reglând tensiunea și scăzând nivelul colesterolului rău cu nu mai puțin de 5 procente. Iar seleniul îmbunătățește activitatea sistemului imunitar, ceea ce ne face pe noi mai rezistenți la infecții și ne protejează de formarea tumorilor.

Au grijă de siluetă și de starea noastră

Ciupercile conțin două tipuri de fibre, ambele dându-ne senzația de sațietate și reducând apetitul. Cu un conținut redus de sodiu, grăsimi, colesterol și calorii, acest aliment nu este deloc o amenințare pentru fizic, ci dimpotrivă: ne menține în formă, fiind adesea denumit de americani „aliment funcțional“. O cană de ciuperci albe, crude  are 15 calorii, zero grăsimi, 2,2 grame de proteine și 2,3 grame de carbohidrați, 0,7 grame de fibre și 1,4 grame de zaharuri. Există pe piață numeroase soiuri de ciuperci, însă cele mai multe dintre ele au același conținut.

Ciupercile ne ajută la menținerea unui nivel ridicat de energie (prin simplul fapt că au în componență vitamine din complexul B – B2, B9, B1, B5 și B3), ceea ce ne poate determina să facem mai multă mișcare și, implicit, să ardem mai multe calorii. Iar de aceste vitamine beneficiază și creierul.

Printre multiplele beneficii ale ciupercilor numărăm și existența unui nutrient care ne ajută să dormim bine, să ne mișcăm fără probleme și să avem o memorie optimă. Nu-i de mirare că reputația ciupercilor este tot mai bună și asta datorită nutrienților pe care îi au în componență. Nu conțin gluten, sunt folositoare în eradicarea virușilor (a celor gripali sau chiar a varicelei), a bacteriilor Salmonela și E. coli și a candidozei. Niște superalimente, pe bună dreptate! 

Știai?

Ciupercile au proprietăți antibacteriene. Medicamente precum penicilina, tetraciclina și streptomicina sunt derivate din extracte de ciuperci.

Ciupercile sunt „prietenoase” cu mediul. Curăță pământul poluat și refac habitatul din jurul fabricilor poluante.

Designerul Eben Bayer creează un nou material, provenit din ciuperci, care să fie folosit pe viitor în locul plasticului.

Din 10.000 de specii de ciuperci, în jur de 50-100 sunt toxice. Așadar, o verificare este necesară înainte de a le consuma sau comercializa. Simptomele otrăvirii apar la câteva minute sau ore de la ingerare și necesită vizita de urgență la medic.

Ciupercile sunt sursa principală de vitamina D pentru vegani. În mod normal, ne luăm vitamina D din lactate, dar, cum veganii nu se ating de produsele de proveniență animală, ciupercile nu trebuie să le lipsească din meniu. 

O singură porție de ciuperci portabella puse pe grătar sau un pumn de ciuperci shiitake trase la tigaie ne asigură câte 3 grame de fibre, mană cerească pentru sistemul digestiv și inimă.

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns