Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Condimente verzi din grădină

Condimente verzi din grădină

Când gătești, adaugi câteva frunze de pătrunjel ori mărar, un fir de leuştean sau tarhon, iar mâncarea capătă un aspect îmbietor și un gust deosebit. Pe lângă savoarea pe care o dau preparatelor, banalele verdeţuri din grădină se dovedesc a fi o reală sursă de sănătate.

Pătrunjel

Consumă în fiecare zi câte o legătură de pătrunjel proaspăt, adăugat în ciorbă, supă, tocană, salată. Ba chiar te-ai putea delecta cu o salată din frunzele lui. Iată de ce:

Recomandări terapeutice. Consumat crud sau sub formă de infuzie, pătrunjelul proaspăt are efecte benefice în detoxificare, contribuind la neutralizarea şi eliminarea pietrelor de la rinichi şi vezica urinară, în hipertensiune, tulburări circulatorii, boli reumatice, astenie, meteorism, colici abdominale, astm bronşic, combate respiraţia urât mirositoare, precum şi stările de greaţă persistentă, fiind de un real folos celor care nu pot mânca din pricina unor boli grave.

# Este bogat în vitamina C (are o cantitate mai mare decât lămâia, portocala sau varza), precum şi în vitamine (din complexul B, dar și A, K, E), minerale, glucide, proteine, lipide, flavone, uleiuri esenţiale.

# Aliat în curele de slăbire. O legătură de pătrunjel are mai multe proteine decât două ouă, de unde senzaţia de saţietate după ce mănânci o simplă salată din această preţioasă vegetală. Aşadar, consumat zilnic şi în cantităţi apreciabile, pătrunjelul devine un aliat preţios în împlinirea dorinţei de a slăbi.

# Ciclu menstrual neregulat sau abundent. Începând cu a 18-a zi a ciclului menstrual, bea zilnic, timp de o săptămână, câte trei ceşti cu infuzie de pătrunjel (pui 20 g de plantă la 500 ml de apă clocotită și lași la infuzat 20 de minute).

# Infuzie pentru hipertensivi. Se prepară din două linguriţe cu frunzele proaspete la 200 ml de apă clocotită, lăsate la infuzat 5-10 minute. Se beau 2-3 căni pe zi.

# Spălături locale, gargară. Frunzele de pătrunjel sunt un excelent remediu împotriva arsurilor, contuziilor, înţepăturilor de insecte, inflamaţiilor pielii, conjunctivitei. Freacă între degete câteva frunze, după care aplică-le pe locul afectat. Pentru a scăpa de o sâcâitoare durere de dinţi, fă gargară cu infuzie.

# Comprese. Sucul din frunze atenuează pistruii şi petele apărute odată cu înaintarea în vârstă.

# Precauţii. Întrucât conţine estrogen natural, ceea ce duce la stimularea contracţiilor uterine şi diminuarea secreţiei lactice, gravidele şi mamele care alăptează ar fi bine să limiteze pe cât posibil consumul de pătrunjel şi să nu bea infuzie din această plantă.

Mărar

Conţine calciu şi fier, uleiuri esenţiale şi aproape toate vitaminele necesare organismului.

Recomandări terapeutice: reglarea digestiei, tratarea insomniilor, diareii, tulburărilor menstruale, afecţiunilor aparatului respirator, luptă împotriva cancerului.

# Benefic pentru copii. E indicat mai ales celor care suferă de constipaţie, întrucât stimulează activitatea tractului gastrointestinal, având efect laxativ.

# Comprese şi băi oculare. În caz de conjunctivită, se aplică de câteva ori pe zi comprese pe pleoapele închise ori se fac băi oculare cu infuzie de mărar răcită şi apoi filtrată.

Leuştean

Pentru mirosul lui unic, de neconfundat, îl folosim pentru a drege ciorbele. Şi nu doar atât:

Recomandări terapeutice. Leuşteanul are apreciabile efecte terapeutice, mai ales asupra aparatelor respirator, renal și urinar, a sistemelor endocrin şi imunitar.

# Combate sindromul colonului iritabil şi colita. Are efect antiinflamator asupra mucoasei intestinale şi acțiune antiseptică, fiind de ajutor în refacerea florei intestinale.

# Reduce pofta de mâncare exagerată. Mestecă 4-5 frunze de leuştean proaspăt cu o jumătate de oră înainte de masă şi apetitul se va domoli.

# Te scapă de amenoree. Consumă zilnic, timp de opt săptămâni, câte 15 g de leuştean proaspăt. Cura favorizează declanşarea menstruației, stimulează activitatea ovarelor şi îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul aparatului genital.

# Cataplasme pentru ulceraţii şi pete pe piele. Spală frunzele de leuştean, zdrobeşte-le cu sucitorul, înveleşte-le în tifon şi aplică-le pe locul afectat pentru o oră.

Tarhon

Frunzele şi rămurelele tinere de tarhon conţin ulei volatil, taninuri, substanţe amare, vitaminele B1 şi C, săruri minerale, iod.

# Recomandări terapeutice. Consumat ca atare, în salate sau macerat în oţet, tarhonul este recomandat în tulburări digestive întrucât reglează şi stimulează funcţia gastrică, fiind de un real folos în caz de aerofagie, balonare, constipaţie, gastrită.

# Alungă durerile de cap, de dinţi ori reumatice. Toacă două linguri cu frunze de tarhon și pune-le la macerat într-o jumătate de pahar cu oţet de vin pentru 8-10 zile. Cu soluția obținută, frecţionează locurile dureroase. Ori ţine o cantitate mică în gură pentru a înlătura durerea de dinţi. Obiceiul de a mesteca dimineaţa, pe nemâncate, frunze verzi de tarhon te protejează de carii şi întărește gingiile.

# Înlocuiește sarea. Datorită sodiului şi potasiului pe care le conţine, are proprietatea de a potența gustul mâncărurilor, ca şi sarea.

Rezervă pentru iarnă

Întrucât condimentele verzi îşi păstrează aroma şi vitaminele prin congelare, le poţi avea mereu la îndemână. Îndepărtează tulpinile groase, spală-le bine, lasă-le să se zvânte, apoi ambalează-le în punguţe din plastic pe care le videzi ori le pui pur şi simplu în congelator.

Pe lângă impresionanta bogăţie de substanțe biologic active, verdeţurile conţin clorofilă, pigment ce are proprietatea de a întări membrana celulelor și de a participa la construcţia şi refacerea ţesutului conjunctiv.

Citește și:

Sănătate din sâmburi şi coajă

Cure pentru ficat sănătos

10 alimente de baza in septembrie

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.33/20.08.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns