Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Conjunctivita, lacrimi și durere

Conjunctivita, lacrimi și durere

Se manifestă prin înroşirea, iritarea, lăcrimarea ochilor şi inflamarea pleoapelor. Este o boală provocată de obicei de o infecţie bacteriană sau virală, dar poate fi şi de natură toxică sau alergică.

Conjunctivita este foarte contagioasă se transmite nu numai prin folosirea aceloraşi prosoape sau aşternuturi cu cel bolnav, dar şi prin tuse sau strănut – în variantele bacteriene – şi rareori se vindecă complet. Ce se întâmplă de fapt? Apa piscinei sau cea din mare (nu este cazul încă, dar cât de curând!) este raiul bacteriilor. Aerul condiționat este un alt mediu propice. Dar conjunctivita poate fi cauzată și de agenți chimici (conjunctivită chimică) sau de polen, păr de animale, cosmetice şi parfumuri (conjunctivită alergică). Acestea două din urmă nu sunt contagioase.

Cum se-arată

Boala se manifestă mai întâi prin simptome asemănătoare celor de guturai: ochi roșii și lăcrămoși, jenă la înghițit, senzația că-ți simți ganglionii. Pe măsură ce se apropie de sfârșitul perioadei de incubație (8-10 zile), boala se manifestă prin hiperemia conjunctivei (roşeaţă), edemul pleoapei, fotofobie, lăcrimare excesivă, secreţie conjunctivală mucopurulentă, senzație de nisip în ochi. Medicul oftalmolog, la care îți recomand să te duci de îndată ce simptomele se manifestă, îți va spune ce fel de conjunctivită este și, evident, cum se poate trata.

Ce mai poate fi

Conjunctivita este, într-adevăr, o boală, dar și un simptom. Din păcate, un simptom al unei boli mult mai grave. Persistența simptomelor specifice de conjunctivită este semn al unei boli reumatice, precum lupusul eritematos sistemic sau artrita reumatoidă. Conjunctivita rezistentă la tratamentul uzual poate fi un simptom al bolii Kawasaki (boală rară asociată cu febra la sugari şi la copiii mici) sau al anumitor boli inflamatorii intestinale, precum colita ulcerativă şi boala Crohn.

Cum se alungă

Conjunctivita bacteriană se tratează cu picături și/sau unguente cu antibiotic, la recomandarea medicului specialist. Conjunctivitele virale nu au, cele mai multe, un tratament specific și durează de la trei la șapte zile. Pot fi folosite seara cataplasme cu apă călduță sau anumite infuzii din plante, pentru diminuarea simptomelor. Conjuncitivita alergică dispare de la sine când este combătută sursa alergiei, iar cea chimică necesită spălarea promptă a ochiului afectat, cu apă la temperatura camerei, timp de cinci minute, şi consultarea unui medic.

Cât timp ești contagios? În conjunctivita bacteriană, încă o zi după ce-ai început tratamentul antibiotic. În cea virală, pe tot parcursul manifestării bolii.

Tratament natural

În general, aceste tratamente mai degrabă diminuează simptomele decât vindecă boala, dar calitățile plantelor medicinale nu-s de lepădat :

* cataplasme cu infuzie din frunze de pătlagină, pelin, salvie şi lăcrămioare;

* spălături cu infuzie de gălbenele sau sulfină;

* picături (de 2-3 ori pe zi, câte o picătură la colțul ochiului) cu  infuzie de silur, folosind o pipetă sterilizată din sticlă;

* infuzie din silur (trei linguriţe la 200 ml de apă clocotită), care se bea de-a lungul zilei;

* infuzie din frunze de coacăz-negru (o linguriţă la 250 ml de apă clocotită), din care se beau două căni pe zi;

  • soluţii de propolis (5-10%), preparate din propolis uscat şi mărunţit într-un mojar, dizolvat apoi în apă călduță; se strecoară apoi prin tifon şi se aplică zilnic câte 3-5 picături în fiecare ochi, chiar dacă dau o uşoară senzaţie de usturime.

Pregătiri de tratament

Aplicarea tratamentului conjunctivitei presupune o pregătire amănunțită. Și foarte atentă. Prin urmarte, ai grijă să:

# speli ochii cu un săpun pentru bebeluși, care nu ustură, curățând cât mai bine secrețiile uscate de pe gene;

# ștergi atent, cu un prosop pe care să nu-l mai folosească altcineva;

# nu folosești picăturile pentru ochi mai mult de o lună de la deschidere;

# te speli foarte-foarte bine pe mâini dacă trebuie să dai și cu unguent;

# ungi o singură dată, într-o singură direcție.

Citește și:

Fibromialgia – când te doare peste tot

Otita: Alo, se aude?

Cele mai rele obiceiuri

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.18/07.05.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns