Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cu miturile la ginecolog

Cu miturile la ginecolog

Când vine vorba de sănătatea organelor reproductive, trebuie să fii bine informată. Îți prezentăm în cele ce urmează cele mai frecvente mituri și preconcepții legate de problemele ginecologice.

Durerea pelvină are legătură doar cu zona genitală

Durerea pelvină are cauze ginecologice și poate fi un simptom din dismenoree, sindrom premenstrual, chisturi, fibrom uterin, endometrioză, avort spontan etc. În același timp, există și cauze neginecologice, precum inflamarea apendicelui, sindromul de colon iritabil, infecțiile de tract urinar, litiază urinară.

Doar femeile în vârstă suferă de incontinență

Deși frecventă în rândul vârstnicelor, incontinența urinară se manifestă și la cele tinere, de 20-30 de ani, în special cele care au născut, atunci când râd sau când fac exerciții fizice. Alți factori de risc sunt intervențiile chirurgicale din zona pelvină, obezitatea, istoricul familial de incontinență urinară la efort. Ginecologii recomandă exercițiile Kegel, pentru tonificarea mușchiului pubococcigian.

Nu sunt activă sexual, deci nu merg la ginecolog

Activitatea sexuală reprezintă o componentă importantă a sănătății reproductive, însă nu este singura. În cazul adolescentelor, vizita la specialist le lămurește cu privire la fenomene normale ale corpului și le ajută identifice mai târziu eventuale probleme. Și femeile care nu sunt active sexual trebuie să meargă la ginecolog, întrucât numeroase afecțiuni ale zonei genitale nu au legătură cu frecvența actelor sexuale. Mai mult, chiar dacă nu ai simptome, trebuie să treci pragul cabinetului unui specialist cel puțin o dată pe an pentru un control de rutină.

Sângerările sunt normale în perioada fertilă

Dimpotrivă, acestea sunt un semn că este ceva în neregulă! Orice sângerare în afara perioadei menstruale este considerată o urgență și trebuie să mergi imediat la medic. Poate fi o consecință a schimbării pilulelor contraceptive ori a uscăciunii excesive a zonei vaginului, dar la fel de bine poate fi un simptom al bolii inflamatorii pelvine sau al cancerului cervical.

Chisturile ovariene pot fi maligne

Chisturile nu sunt de natură canceroasă. Aceste capsule cu lichid, frecvente la femeile în perioada fertilă, sunt de obicei inofensive, nu produc simptome și dispar fără tratament. Adesea, chisturile sunt descoperite în timpul unei examinări de rutină. Există cazuri când chisturile de mari dimensiuni dau durere și disconfort, tratamentul în acest caz fiind intervenția laparoscopică. În celelalte situații, se recomandă monitorizarea ecografică anuală.

Durerea menstruală este de rău

Inflamaţia pelvină este inevitabilă în timpul menstruaţiei şi determină durere de scurtă durată, de cel mult două zile. Aceasta poate fi însă accentuată de fibrom uterin sau de afecțiuni precum endometrioza. Altfel, durerea menstruală este un simptom normal la cel puțin jumătate din femeile aflate la vârsta fertilă. Potrivit specialiștilor, crampele sunt provocate de creșterea sau dezechilibrul nivelului de prostaglandine, un acid gras similar unui hormon, care stimulează uterul să se contracte. Aceste modificări în nivelul prostaglandinelor determină intensitatea contracțiilor, cu compresie asupra vaselor din vecinătate, ceea ce favorizează dinsconfortul.

La trei luni după întreruperea anticoncepționalelor devin fertilă

Este unul dintre cele mai frecvente mituri. Unele dintre femei au chiar convingerea că ar trebui să treacă un an de la întreruperea metodelor contraceptive până devină fertile. Ginecologii susțin însă fertilitatea se instalează imediat după oprirea tratamentului contraceptiv.

Pot face copii oricând. Vârsta nu mai e un impediment

Multe femei amână rămână însărcinate, pornind de la ideea că și altele au reușit să facă copii la vârste înaintate, dar și bazându-se pe faptul că mamele și bunicile au intrat târziu la menopauză. Indiferent de condițiile genetice, conceperea la aproape 40 de ani rămâne o provocare, spun specialiștii. La 25 de ani, femeia este la apogeul fertilității, cu 20% șanse să aibă o sarcină pe lună. În preajma vârstei de 40 de ani, procentul lunar scade la sub 5%. De asemenea, cercetările arată , după 40 de ani, aproximativ 90% din embrioni au șanse să sufere modificări, ceea ce scade posibilitatea de a rămâne gravidă. Dacă alegi să te concentrezi pe carieră și lași pe mai târziu meseria de mamă, ia în considerare conservarea ovulelor, o soluție modernă pentru menținerea fertilității.

Nu am nevoie de Papanicolau dacă am o relație stabilă

Chiar dacă ești măritată de ani buni, nu ai mai avut contacte sexuale de mult timp sau rezultatele la testul Papanicolau ți-au ieșit mereu normale, screeningul pentru cancerul cervical trebuie să intre pe lista ta de priorități. Virusul HPV, care îl provoacă, este frecvent în rândul femeilor care au fost active sexual la un moment dat în viață. Acesta poate rămâne latent o lungă vreme înainte de a începe deterioreze anumite celule. Specialiștii recomandă femeilor de 30-65 de ani să efectueze examenul BabeșPapanicolau împreună cu testarea pentru HPV la intervale regulate.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr5/09.02.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns