Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cum să ai o memorie bună

Cum să ai o memorie bună

Când organismul este în stare de oboseală, stres, surmenaj fizic sau chiar de prea multă relaxare, poți avea deficit mare de atenție și memorie. Diverse plante, suplimente alimentare sau condimente te ajută zilnic în acest sens și se pot găsi chiar și la supermarket.

Salvie

Este o erbacee cu flori mici și divers colorate, cultivată ca plantă medicinală sau decorativă în sudul Europei și regiunile mediteraneene. Este cunoscută și sub denumirile de jale, jaleș, selghie sau șalet. Este benefică pentru creier, nervi, ochi şi glande întrucât mărește puterea de concentrare în oboseala mentală și ajută la detoxificarea organismului.

Ceaiurile, tincturile sau suplimentele pe bază de salvie consumate de 2-3 ori pe zi (înaintea meselor principale) sunt potrivite pentru sporirea atenției, memoriei și combaterea transpiraţiei excesive în diverse stări (distoniile neurovegetative şi menopauza). De asemenea, preparatele din salvie sunt utile în balonare, dischinezie biliară, în tratamentul diabetului zaharat, în unele dureri abdominale, în inflamaţiile mucoaselor (stomatite, gingivite, faringite, amigdalite) şi/sau pentru atenuarea afecțiunilor pielii sau a acneei.

Rozmarin

Atât condiment, cât și un neprețuit ajutor pentru organism, rozmarinul este un arbust care creşte în toată Europa, dar s-a adaptat optim climatului mediteraneean. Frunzele sale sunt totdeauna verzi, cu formă de ace. Florile sunt albastre, albe sau roşii. Este recunoscut ca unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva oboselii mentale şi a uitării. Fiind un excelent tonic cerebral, are capacitatea de a stimula concentrarea, atenția, memoria. Reechilibrează tractul intestinal și ajută în cazul reumatismului și artritei.

Este cel mai ușor de consumat (de două ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese) sub formă de infuzie. Se prepară dintr-o linguriţă cu vârf de plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită; se menţine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol.

Coriandru

Este o plantă cu multe beneficii asupra sănătății și și-a câștigat renumele de „plantă minune  fiindcă doar câteva picături din uleiul ei esențial sunt suficiente în neplăceri supărătoare precum: pierdere de memorie, diabet, inflamații, deficit de atenție și vitamina D sau intoxicații alimentare. Se poate consuma zilnic, atât sub formă de ulei sau ceai, cât și sub formă de condiment. Este recomandat inclusiv pentru copii (datorită aportului de vitamina D), dar mai ales adulților în perioadele cu mult stres, când se pot lua 2-4 picături de ulei diluat în miere, pe zahăr sau în puțină apă de 2-3 ori pe zi, după mese.

Pelin

Pelinul este o plantă perenă ierboasă, cu flori galbene pal foarte mirositoare. Este originară din Eurasia și Orientul Mijlociu, larg răspândită în România, putând fi găsită oriunde sunt terenuri necultivate. Deși are gustul amar, planta e un tonic excelent pentru creier și ajută la reglarea somnului, mai ales când e luată după masă și înainte de culcare.

Pelinul se utilizează sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o linguriţă rasă de frunze la o cană cu 500 ml de apă clocotită. Preparat astfel și consumat zilnic, transmiterea impulsurilor nervoase este îmbună­tățită, iar organismul va elimina mai eficient toxinele nedorite, anulând astfel starea de oboseală sau de stres.

Amestecuri alese

Busuioc, herba și roiniță

Tonice cerebrale eficiente se pot găsi sub formă de suplimente alimentare din plante și ulei esențial. Există mulți producători care s-au specializat în fabricarea de siropuri și tincturi din busuioc, herba, roiniță, mentă și rozmarin. Consumat zilnic (o lingură de sirop de 3-4 ori pe zi, înainte de mese), amestecul de genul acesta ajută la eliminarea tulburărilor de atenție și de memorie. Sunt indicate și pentru creșterea performanțelor mentale și a puterii de concentrare, deficiențe cognitive, surmenaj psihic și intelectual, stări de oboseală mentală, dureri de cap ce apar pe fond nervos, migrene, stări de nervozitate, angoasă, depresii sau anxietate.

Cardamom, isop și obligeană

Un alt supliment tinctură ușor de găsit este cel obținut din cardamom, ceai verde, isop, obligeană și busuioc. Se iau câte 30-40 picături de tinctură de trei ori pe zi, într-un pahar cu apă plată sau în amestec cu o linguriță de miere de albine, cu 30 de minute înainte de masă. Siropul acesta este recomandat în stări de astenie psihică, oboseală cronică, somnolență și pentru mărirea atenției, puterii de concentrare și memoriei. Este util și pentru mărirea performanțelor în procesul de învățare.

Lecitină, ginkgo biloba și ulei de grâu încolțit

Deși toate aceste elemente se pot consuma și în stare naturală –separat, sub formă de ceai sau tinctură –, combinația lor sub formă de supliment alimentar este de zece ori mai benefică la nivelul organelor. Capsulele gelatinoase ce conțin lecitină, extract de ginkgo și ulei de grâu încolțit, consumate câte una de două ori pe zi, înainte de masă, sunt un tonic natural al sistemului nervos și vascular. Combinația susține în efort intelectual și fizic prelungit, scade deficitul de atenție, crește capacitatea de concentrare și memorare și alungă stările de oboseală, anxietate, migrenele sau insomniile.

Citește și:

De ce este bine sa bei ceai de iasomie

Secretele usturoiului

Muguri în bucate

Articol preluat din ediția de aprilie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Nicoleta M Dumitrașcu

Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns