Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > De ce 2 litri de apa pe zi?

De ce 2 litri de apa pe zi?

Organismul nostru este format in proportie de 60-70% din apa, in functie de morfologia proprie. De aceea, dupa oxigen (fara de care nu putem trai mai mult de 2-3 minute), apa este al doilea element natural indispensabil pentru mentinerea vietii, pentru buna desfasurare a tuturor proceselor vitale.

 

Cat folosesti? Cat elimini?

Intr-un mediu cu clima temperata, organismul unui om de talie medie foloseste aproximativ 2 litri de apa pe zi doar in procesul normal de functionare si intretinere a organismului. Cantitatea se mareste daca pierderea de apa creste din cauza caldurii sau a efortului fizic sustinut. Concret, prin urina, un adult elimina un litru si jumatate de apa pe zi si foloseste un alt litru pentru intretinerea efectiva a metabolismului. Prin hrana, se recupereaza, in general, 20% din aceasta cantitate, restul pana la 2 litri trebuind sa fie inlocuit band efectiv apa sau alte lichide: supe, ceaiuri sau sucuri naturale.

Mitul celor 8 pahare pe zi

Cu siguranta, este vorba despre un mit, pentru ca in cele 8 pahare cu apa considerate a reprezenta minimul necesar pentru buna functionare a organismului intra de fapt si alte lichide care contin apa, respectiv sucuri, supe, ceaiuri, dar si fructe si legume crude, care au de asemenea un continut ridicat de apa.

Setea? Semnal de alarma

Senzatia de sete este semnalul de alarma pe care organismul il trage cand s-a deshidratat prea tare. De aceea, trebuie sa te obisnuiesti sa consumi lichide pe tot parcursul zilei.

Singura exceptie

In timpul meselor, nu este recomandat sa se consume apa, pentru ca, din cauza volumului ei, apare senzatia de satietate si dispare nevoia de a manca.

Citeste si:

 

Comments

comments

Lasă un răspuns