Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Dieta disociata, dieta monotona

Dieta disociata, dieta monotona

Dieta disociata este o dieta monotona in care anumite categorii de alimente pot fi consumate fara restrictii atata vreme cat nu sunt combinate intre ele. Dieta disociata este una din primele diete care au devenit un stil atunci cand era vorba despre scaderea in greutate. Ca metoda de pierdere a kilogramelor in plus dieta disociata si-a dovedit din plin eficienta fiind una din dietele la care femeile apeleaza constant de 30 de ani incoace. Mai mult, dieta disociata a ramas una din dietele cele mai populare, desi este destul de criticata.

Dieta disociata se bazeaza pe principiul separarii diferitelor grupe de alimente, al monotoniei alimentare. Exista mai multe formule de dieta disociata. Si eliminara produselor anumale din alimentatie este tot o dieta disociata, la fel si perioadele de post. Si dieta cu proteine este tot o dieta disociata. De regula cele mai comune planuri alimentare in dieta disociata sunt cele in care sunt excluse grasimile si carbohidratii. Dieta accepta eliminarea din alimentatie inclusiv a frunctelor si legumelor, fapt care i-a adus mereu cele mai multe critici, dar eficienta dietei face ca aceste neajunsuri sa fie trecute cu vederea.

Principiile de baza ale dietei disociate

►Principiul dietei disociate: categoriile de nutrienti, fiecare in parte consumat separat nu se acumuleaza, deci nu ingrasa.
►Cantitatea de alimente consumata nu conteaza, atata vreme cat nu amesteci carbohidratii cu proteine si grasimile cu carbohidrati.
►Cantitatea de alimente conumata nu conteaza, atata vreme cat nu amestecam carbohidratii cu proteine si grasimile cu carbohidrati, la aceeasi masa.

Reguli pentru dieta disociata

Planul alimentar al dietei disociate se bazeaza pe consumul unei singure categorii de alimente la fiecare masa. Sunt excluse complet din dieta pastele fainoase, painea sub orice forma si dulciurile, iar aportul de grasimi este limitat la doua linguri de ulei vegetal pe zi.

Dieta disociata este considerata o dieta rapida, pentru ca efectele apar dupa numai doua-trei zile de dieta. Unul din marile dezavantaje ale dietei este faptul ca la incetarea regimului, kilogramele pierdute se pot reacumula destul de repede. Dieta disociata nu ridica probleme in ceea ce priveste senzatia de foame, pentru ca nu are restrictii cu privire la cantitate, desi recomanda un aport caloric zilnic care sa nu depaseasca, in cazul femeilor, baremul a 2000 de calorii. Monotonia alimentara la care obliga dieta este un alt element care vine in sprijinul scaderii in greutate.

Dieta disociata poate fi respectata pentru o perioada de patru saptamani, pana al trei luni. Scaderea in greutate nu este constanta, existand perioade de stagnare, dupa care, daca regimul continua, pierderea in greutate se reia. Dieta disociata este foarte adaptabila si se preteaza pentru a fi personalizata in functie de stilul de viata al celui care o respecta.

In prima saptamana a dietei disociate scaderea in greutate este cea mai accentuata. Cu toate acestea pentru prevenirea efectului yoyo dieta trebuie tinuta macar doua saptamani. Planul alimentar recomanda consumul unui singure categorii de alimente, alta in fiecare zi. Dieta accepta si o combinatie alimentara mai variata, respectiv o singura categorie de produse alimentare, la fiecare din cele trei mese ale zilei, dar scaderea in greutate este mai putin eficienta. De exemplu: lactate dimineata, carne la pranz, legume seara.

Meniul dietei disociate

Luni carne (pui, curcan, dar fara peste), marti legume, in orice cantitate, dar fara cartofi, pregatite in mod sanatos, cu foarte putine grasimi si daca se poate cu minimum de sare, imbunatatite cu otet basamic (nu cu suc de lamaie) si ierburi aromate, miercuri lactate degresate, joi exclusiv fructe, vineri exclusiv peste, iar sambata si duminica oua si lactate, pentru variatie.

►Este obligatoriu consumul a doi litri de apa plata pe zi.
►Sucurile de legume sau fructe si bauturile indulcite sunt excluse.
►Dieta poate aduce carente nutritionale.
►Dieta disociata provoaca constipatie, si poate produce o senzatie de oboseala accentuata.

Cateva detalii in plus

Nu poate deveni un stil de viata, fiindca in timp tulbura digestia, poate duce la carente si chiar la modificari psihologice.

In plus, dupa incetarea dietei, vei fi tentata sa revii la asocierile nocive dintre alimente si vei lua in greutate.

Circula mai multe variante de diete disociate:

  • pe zile (luni-peste, marti-legume, miercuri-lactate, joi-carne etc.);
  • pe mese (nu se asociaza la aceeasi masa fructe-paste, cartofi sau paine, carne-fainoase, grasimi-proteine, zaharuri-proteine, zaharuri-grasimi, laptele se bea separat);
  • pe perioade (3 zile mananci doar carne, 3 doar lactate, 3 doar vegetale).

Si nu uita: oricare dintre variante se tine maximum una-doua luni.

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns