Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Drăgaica învinge cancerul

Drăgaica învinge cancerul

Drăgaicele sau sânzienele nu sunt numai zânele sărbătorite pe 24 iunie, ci şi florile strălucitoare care se culeg, pentru sănătate, dar şi pentru farmece de dragoste chiar de Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.

De altfel, aşa li se zice pe la ţară: „florile sfântului Ioan“. Şi se spune că trebuie culese chiar după 24 iunie, niciodată înainte, tocmai fiindcă atunci, după solstiţiu, puterea lor vindecătoare şi magică este la apogeu.

Un fel de… farmacie într-o floare

Florile de sânziene sunt mărunte, galbene-aurii, dispuse ca florile de liliac, în mici ciorchini. Pot fi galbene sau albe, iar mirosul lor este uşor înţepător și dulce. Se folosesc în tratamentele naturale florile şi frunzele. Recoltarea se face tăindu-se la 3-5 cm deasupra solului. Planta proaspătă este mult mai eficientă decât cea uscată. Florile albe au proprietăţi diuretice, antispastice, antireumatice şi afrodiziace. Cele galbene, mult mai bogate în substanţe active, sunt de folos în mult mai multe boli, de la afecțiuni de piele sau ale rinichilor la suferințe ale pancreasului ori ale sistemului nervos.

De la boli venerice la tiroidie

Sânzienele au proprietăţi astringente, cicatrizante, hemostatice, antiinflamatoare şi vulnerare, favorizând grăbirea vindecării rănilor externe şi interne. Au de asemenea proprietăţi diuretice şi detoxifiante, curăţând rinichii și chiar ajutând la eliminarea calculilor. În vechime, erau folosite pentru tratarea bolilor genitale, dar şi a celor venerice. S-a dovedit că remediile vechi sunt bune şi acum.

Extractul fluid de sânziene galbene grăbeşte vindecarea bolilor venerice, reface epiteliul şi previne suprainfecţia. Extractul nu conţine alcool, drept care nu provoacă usturimi, fiind foarte bine tolerat de femei, dar şi de bărbaţi. Se aplică de trei ori pe zi pe locul infectat. Mai mult, bolile tiroidiene se tratează cu macerat de sânziene. Hipertiroidienii ar trebui să bea zilnic, stomacul gol, trei căni cu macerat din sânziene și turiţă-mare (câte 2-3 linguri din fiecare). Cei cu hipotiroidie ar trebui să consume zilnic trei căni de macerat din sânziene și coji verzi de nucă (câte 2-3 linguri din fiecare). Tratamentul este unul de lungă durată.

Afecțiuni ale pielii şi tumori

Infuzia şi sucul proaspăt de sânziene sunt folosite din Antichitate împotriva eczemelor, a punctelor negre, dermatozelor cronice, panariţiului, petelor pigmentare ori senile sau din naştere. Se fac spălături sau se aplică comprese cu suc ori infuzie şi se beau zilnic câte două căni de ceai. Erupţiile cutanate şi plăgile psoriazice de gravitate redusă pot fi tratate cu unguent de sânziene, aplicat de 1-3 ori pe zi, numai pe rănile închise. Alifia este bună şi în cazul nodulilor la sâni, iar ceaiul inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

Trei ceaiuri minunate

Numai trei exemple de infuzii cu efect miraculos. În toate drăgaica deține rolul principal. Celelalte surate sunt acolo tocmai pentru a potenţa proprietăţile florii-sfântului-Ioan.

# Ceai cu efecte sedative, diuretice. Prepari o infuzie din 15-20 g de vârfuri înflorite la un litru de apă clocotită; laşi acoperit 10-15 minute, strecori şi bei cald, 1-2 căni pe zi (una neapărat înainte de culcare). Are efecte sedative şi antispastice  în insomnie, isterie, epilepsie şi erupţii tegumentare şi diuretice în combaterea unor boli renale şi genitale (retenţie urinară, calculoză renală, afecţiuni ale uterului).

# Ceai pentru infecţii renale. Amesteci părţi egale de sânziene (drăgaică), urzică-moartă şi splinuţă, apoi prepari o infuzie dintr-o lingură de amestec la 250 ml de apă clocotită; laşi acoperit 2-3 minute şi bei 3-4 căni pe zi, din două în două ore, cu înghiţituri mici. Tratează boli renale cronice şi infecţii urinare rezistente la antibiotice.

# Ceai depurativ, anticanceros. Prepari o infuzie dintr-o lingură de drăgaică uscată şi mărunţită la 250 ml de apă clocotită; laşi acoperit două minute, strecori şi amesteci cu o infuzie (două minute) preparată separat, dintr-o lingură dintr-un amestec alcătuit din 300 g de gălbenele, 100 g de coada-şoricelului și 100 g de urzică-moartă, peste care ai turnat 250 ml de apă clocotită. Strecori şi amesteci cele două infuzii. Bei 4-6 căni pe zi sau câte o lingură la intervale de 20 de minute, în caz de cancer al limbii sau laringian.

Hernia de disc se tratează cu tinctură. Se administrează o lingură de tinctură în ½ cană cu apă, de trei ori pe zi, între mese. Pentru eficiență, tratamentul se va prelungi.

Citește și:

De ce este bine sa bei ceai de iasomie

Secretele usturoiului

Muguri în bucate

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/18.06.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns