Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Efectele putin stiute ale suplimentelor cu vitamine

Efectele putin stiute ale suplimentelor cu vitamine

 

Este ideal să ne procuram din alimentaţie nutrienţii de care corpul nostru are nevoie, suplimentele cu vitamine fiind doar o soluţie extremă, nu neapărat benefică.

Iată care sunt efectele puţin ştiute ale suplimentelor cu vitamine.

Nu ţin locul unei diete sănătoase. Produsele alimentare conţin o combinaţie de nutrienţi care „lucrează” împreună pentru menţinerea sănătăţii. Astfel, în cadrul unei alimentaţii echilibrate, astfel de nutrienţi se completează. Deşi suplimentele de sinteză conţin mulţi dintre nutrienţii din hrană, nu face greşeală de a crede că nu mai ai nevoie de porţia zilnică de fructe şi de legume dacă iei astfel de pilule.

Pot duce la supradozare. Chiar dacă nutrienţii sunt importanţi, este nevoie de doză potrivită. Dacă sunt în exces, nutrienţii pot duce la toxicitate. De exemplu, vitamină A se poate acumula în corp dacă se depăşeşte doză zilnică recomandată. Excesele se manifestă prin simptome precum durere de cap, piele uscată, dureri de articulaţii şi afectarea sistemului osos.

Au efecte adverse.
Suplimentele cu vitamine pot avea efecte adverse, printre acestea numărându-se crampele la stomac şi creşterea în greutate. De asemenea, pot reacţiona cu alte medicamente. De pildă, un exces de vitamină K poate afecta tratamentul cu anticoagulante. De aceea, persoanele care urmează diverse tratamente trebuie să îşi anunţe medicul dacă iau suplimente nutritive.

Nu toate sunt supuse reglementărilor şi nu sunt mereu avizate. Unele ţări au standarde alimentare şi de producere a medicamentelor, însă altele nu au astfel de norme. Această din urmă situaţie nu înseamnă că nu există controale stricte referitoare la controlul pilulelor, pulberilor, capsulelor sau tabletelor. În cazul în care apare o contaminare, pot surveni probleme de sănătate. De aceea, este indicat că suplimentele să fie cumpărate de la o sursă de încredere.

Pretind că pot face mai mult decât în realitate. Mulţi producători de suplimente îşi fac reclamă bazându-se pe studii incerte. De exemplu, eficientă glucozaminei în îmbunătăţirea sănătăţii articulaţiilor este neconcludenta, dar a rămas argumentul forte pentru sumplimentele nutritive care promit articulaţii sănătoase la orice vârstă.

Ideal, numai cu recomandarea medicului. Medicul este cel care recomanda administrarea suplimentelor cu vitamine. Câteva dintre situaţiile în care acestea sunt necesare sunt: carenţă de vitamine şi minerale, sarcină, probleme cu greutatea, dietele restrictive, riscul de osteoporoză, regimul vegetarian, sângerări menstruale abundente, donare de sânge, probleme medicale care afectează absorbţia nutrienţilor.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns