Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Există viață fără bacterii?

Există viață fără bacterii?

Facem aproape tot ce ne stă în putință ca să scăpăm de bacterii acasă, la birou și oriunde luăm contact direct cu locuri și lucruri străine. Însă e imposibil să eliminăm toate microorganismele prezente în jurul nostru și, mai important, nici nu este indicat să încercăm.

Trebuie să recunoaștem că prezența bacteriilor pe corpul nostru, în preajma bebelușului nostru, în casa și biroul în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului nu ne face nicio plăcere. De fapt, chiar ne exasperează în asemenea măsură, încât cheltuim o mică avere pe tot felul de produse din comerț doar ca să mai eliminăm din microorganismele pe care ni le și imaginăm că colcăie pe lângă noi.

Geluri de curățat mâinile, săpunuri antibacteriene, spray-uri și loțiuni dezinfectante, care ne promit distrugerea a 99,99% din bacteriile existente în spațiul în care ne desfășurăm activitatea sunt promovate și cumpărate în neștire. Și noi, ca mulți alții, am dat crezare reclamelor care ne promit scăparea de mizeria de pe mâini în plină stradă, cu ajutorul unui gel antibacterian care înlocuia clasicul spălat pe mâini cu apă și săpun.

Totul e mult mai simplu și mai convenabil cu un strop de gel dezinfectant, nu-i așa? Dar cu ce preț? Pentru că s-a dovedit recent că aceste produse reprezintă o reală amenințare la adresa sănătății noastre, după cum ne avertizează specialiștii.

Beneficiile bacteriilor bune

Numai faptul că miliarde și miliarde de bacterii există pe pielea noastră și în interiorul corpului nostru ne dezgustă total. Însă microbiologiștii ne atrag atenția că numai o mică parte dintre acestea sunt dăunătoare și că viața noastră n-ar fi posibilă fără cele mai multe specii de bacterii aflate pe și în noi.

Și asta pentru că ele mențin un echilibru binevenit și esențial al sănătății noastre. În primul rând, ajută la buna funcționare a sistemului digestiv, digerând legume și fibre pe care noi, în mod normal, n-am reuși să le digerăm singuri. Apoi ajută la asimilarea unor nutrienți indispensabili bunei noastre funcționări, precum vitaminele H și K. Iar în ceea ce privește bacteriile aflate în gură, gât, nas și intestine, ele ne protejează de microorganismele nocive.

Bacteriile din intestine lucrează cot la cot cu sistemul imunitar pentru a ne proteja de diverse boli, iar cele aflate în stomac ajută la menținerea PH-ului și a acidității optime în acel organ. Cele 200 de specii diferite de bacterii aflate numai pe pielea noastră lucrează neîncetat pentru a înlătura microoerganismele dăunătoare și-a nu le permite să se instaleze pe epiderma noastră și să ne afecteze în vreun fel.

Probabil cel mai mare beneficiu pe care ni-l pot oferi bacteriile este faptul că ne fortifică sistemul imunitar. Expunerea, încă din primii ani de viață, la o varietate de microorganisme facilitează dezvoltarea sistemului nostru imunitar. Bacteriile sunt cele care înghiontesc de la spate sistemul imunitar să lupte cu virusurile pentru tot restul vieții noastre. De aceea, copiii ținuți într-o bulă de protecție împotriva a tot și toate, cei neexpuși diferitelor feluri de bacterii la vârste mici sunt predispuși la astm și alergii.

Lăsând deoparte beneficiile pe care bacteriile ni le aduc propriei noastre sănătăți, ele își aduc contribuția și în alte domenii, precum medicina și agricultura. Bacteriile sunt folosite în fabricarea antibioticelor și a vaccinurilor, dar și în realizarea de pesticide bio și îngrășăminte organice.

Ce facem cu bacteriile dăunătoare?

Nu sunteți singurii care au fost sfătuiți de medic să vă spălați pe mâini cât mai des posibil, mai ales în sezonul răcelilor, pentru a scădea riscul de-a răci sau de a face gripă. Și pe bună dreptate! Virusurile sunt contagioase și se pot transmite cel mai adesea, în colectivitate, prin intermediul mâinilor, așadar spălatul lor este mai mult decât necesar. Totuși folosim apă cu săpun obișnuit sau gel ori săpun antibacterian, pentru o eficiență sporită? Încă din 2014, în SUA a fost făcută publică ineficiența săpunurilor antibacteriene.

Conform studiilor întreprinse de ei, americanii au ajuns la concluzia că aceste produse de mare succes pe piață sunt prea puțin eficiente – dacă nu chiar deloc! – în ceea ce privește stoparea răspândirii virusurilor. Este tot mai răspândită ideea că, până în momentul de față, nu există studii concludente care să dovedească eficiența lor. Dimpotrivă, ar adăuga unii. Tot în Statele Unite au fost interzise anumite produse igienice de acest fel din simplul motiv că producătorii lor n-au demonstrat până-n ziua de azi că sunt sigure pentru a fi folosite zilnic, timp îndelungat.

Astfel, producătorii gelurilor și ai săpunurilor antibacteriene au fost nevoiți să înlăture din componența acestora numeroase ingrediente așa-zis antibacteriene cu potențial periculos. Însă, pentru a fenta legea americană, aceștia au mutat produsele cu pricina în comerțul online, unde controlul nu este la fel de drastic precum cel din farmacii și magazine.

Există totuși situații în care este recomandat să folosim totuși produsele antibacteriene? Da. Mai ales dacă este vorba de cele care au în componență cel puțin 60% alcool.

Acestea pot fi de preferat atunci când cineva n-are acces la apă și săpun obișnuit și se află în medii în care se expune unor infecții, ca în spitale, cabinete medicale și încăperi de examinare. Folosind asemenea dezinfectante, beneficiile pot fi mai mari decât dezavantajele. Doar nimeni dintre cei care au deja un sistem imunitar scăzut nu-și dorește să plece din spital cu bacterii luate de-acolo, nu?

Dezavantajele dezinfectantelor

Ceea ce trebuie să știm cu toții este, în primul rând, că folosirea gelurilor antibacteriene nu te scutește de spălatul pe mâini cu apă caldă și săpun. Chiar dacă apelezi la soluții de curățare a mâinilor atunci când ești plecat de-acasă, tot trebuie să te speli bine pe mâini imediat ce te întorci acasă. Apoi, folosirea unor asemenea produse pe timpul iernii nu este indicată pentru că usucă pielea, crește posibilitatea apariției crăpăturilor la nivelul epidermei și, implicit, riscul dezvoltării infecțiilor.

În plus, dacă utilizăm în exces dezinfectantele, se ajunge, fără doar și poate, la reducerea bacteriilor benefice de pe piele, ceea ce numai semn bun nu este. Infecțiile pot apărea apoi din senin, fără să cunoaștem adevăratul motiv. Există numeroși părinți care au la discreție produse antibacteriene în baia și bucătăria lor tocmai pentru a împiedica microbii să-i “invadeze” pe copii.

Asemenea măsuri inutile nu fac decât să-i expună și mai mult pe cei mici la tot felul de bacterii atunci când încep grădinița sau școala și să fie (prea) vulnerabili la atacul lor. De asemenea, anumiți cercetători au atras atenția asupra faptului că expunerea constantă la substanța triclosan – aflată în astfel de produse dezinfectante – crește rezistența bacteriilor “neprietenoase” la antibiotice.

Mai mult, dacă dezinfectantul folosit are miros, cel mai probabil este plin de chimicale toxice. De fapt, cu cât mai plăcut și mai puternic mirosul lui, cu atât mai periculos este produsul. Companiile producătoare nu sunt obligate să dezvăluie ingredientele care dau acel miros nemaipomenit al gelurilor și săpunurilor antibacteriene, ceea ce le oferă acestora libertate totală în a folosi aproape orice chimicale, indiferent de gradul lor de toxicitate.

De exemplu, ftalații pot afecta dezvoltarea organelor genitale și echilibrul endocrin al organismului nostru, iar parabenii sunt suspectați că ar cauza apariția cancerului la sân.

Cu alte cuvinte, înainte de-a lua de-a gata tot ce ne promit reclamele, trebuie să ne informăm mai întâi în cabinetul medicului de familie sau al unui specialist, pentru a primi cele mai bune sfaturi cu privire la eficiența produselor de curățare a corpului și a pericolelor la care le expunem dacă le folosim zilnic, pe o perioadă îndelungată de timp.       

Ce nu știai despre bacterii / Știai că…?

Numărul bacteriilor din corpul nostru este de 10 ori mai mare decât cel al tuturor celulelor din organism.

Dietele bogate în proteină animală, mâncare procesată și, mai ales, făină și zaharuri cresc numărul bacteriilor dăunătoare din organism.

        Citește și:

Articol preluat din ediția de octombrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns