Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Fereşte-te de cistită!

Fereşte-te de cistită!

Te duci foarte des la baie şi ai arsuri la micţiune? Înseamnă că suferi de cistită. E o afecţiune banală, dar, netratată corect şi la timp, devine o adevărată problemă de sănătate când infecţia ajunge la rinichi.

La un moment dat, aproape toate femeile se confruntă cu cistita, o inflamaţie a vezicii urinare, asociată sau nu cu inflamarea uretrei, canalul prin care se elimină urina în timpul micţiunii. Printre factorii care o favorizează se numără infecţiile vaginale şi cele intestinale, raporturile sexuale frecvente, igiena locală deficitară, expunerea la frig şi modificările hormonale.

Chiar dacă nu este considerată o afecţiune gravă, simptomele sunt cât se poate de neplăcute: nevoie frecventă şi imperioasă de a urina, dureri sau arsuri la micţiune. Aceste simptome astea te sâcâie mai tot timpul, şi ziua, şi noaptea. Dacă faci cistită de mai mult de patru ori pe an, consultă un medic specialist, care îți va recomanda anumite analize şi investigaţii complexe (ecografie, endoscopie), pentru a exclude ori a confirma eventualele complicaţii.

Ajutor la îndemână

# Apă plată cu bicarbonat de sodiu. Bea de 2-3 ori pe zi câte o jumătate de pahar cu apă în care ai dizolvat o jumătate de linguriţă rasă cu bicarbonat de sodiu stins cu câteva picături de suc de lămâie ori un strop de oţet. Reduce durerile şi usturimea din timpul micţiunilor.

# Băi fierbinţi de şezut. Pentru a atenua durerile şi arsurile, adaugă în apă câteva picături de ulei esenţial de ienupăr, muşeţel sau pin. Ori amestecă o lingură de ulei de măsline cu 4-5 picături de ulei volatil din una din plantele amintite mai sus. Cu loţiunea obţinută, masează zona abdomenului şi a rinichilor.

# Comprese calde. Aplică pe partea inferioară a pântecului un săculeţ cu sare sau nisip încălzite ori în care ai pus o cărămidă un pic încinsă.

# Fără contact sexual. Măcar în primele patru zile, până când te simţi mai bine.

# Evită să consumi cafea, ciocolată cu lapte, băuturi acidulate, sucuri de citrice şi să te ospătezi cu afumături, sosuri picante, maioneză, murături, piper, muştar, usturoi şi hrean în perioada crizelor.

Nu cedează nicicum?

Deşi ai băut mai multe lichide ca de obicei, un ajutor preţios în caz de cistită, şi ai apelat la remediile avute la îndemână, iar manifestările neplăcute nu cedează în trei zile sau apar simptome precum febră, dureri în zona rinichilor ori abdomenului, frisoane, vărsături, urme de sânge în urină, adresează-te neapărat medicului! Uneori, e posibil să fie nevoie să iei antibiotice, întrucât în 75% din cazuri cistita e cauzată de germenul Escherichia coli. Alteori, în spatele simptomelor de cistită se ascunde o apendicită sau o sarcină extrauterină, situaţii în care se impune intervenţia chirurgicală de urgență.

Atenţie! Nu lua antibiotice fără recomandarea medicului. Pentru calmarea durerilor, tratează-te cu medicamente antispastice sau antiinflamatoare.

Măsuri preventive

Sunt foarte importante, întrucât s-a constatat că în 30% din cazuri cistita recidivează. Ce faci în acest sens?

# Ai grijă să-i asiguri organismului necesarul de lichide, întrucât abundenţa acestora nu permite bacteriilor să se fixeze pe pereţii vezicii urinare şi curăţă în profunzime căile urinare. Indicate sunt ceaiurile din plante cu efect diuretic şi antiinflamator: urzică, sovârf, sunătoare, chimen, coada-calului, cimbrişor. Evită însă băuturile alcoolice!

# Mergi la toaletă imediat ce simţi nevoia. Cu cât te duci mai rar, deşi ai senzaţia că vezica urinară e cât pe ce să explodeze, cu atât crește riscul de a te confrunta cu cistita. Fă-o şi după fiecare raport sexual, deoarece s-a constatat că, de cele mai multe ori, crizele de cistită apar tocmai după actul intim.

# Evită expunerea la temperaturi scăzute, statul cu picioarele în apă rece ori pe gresie sau cu slipul de la costumul de baie ud, întrucât expunerea la frig creşte riscul apariţiei infecţiilor.

# Spală zilnic zona genitală şi anală cu apă caldă şi săpun, fără a apela însă prea des la duşurile vaginale.

# Ocolește condimentele şi alcoolul, în special berea, fiindcă se spune că favorizează crizele de cistită.

# Nu purta pantaloni prea strâmţi şi lenjerie intimă din material sintetic. Schimbă cât mai repede slipul de la costumul de baie cu unul de bumbac, deoarece favorizează transpiraţia, deci înmulţirea bacteriilor.

# Combate constipaţia printr-o alimentaţie bogată în fibre, întrucât creşte riscul de cistită.

# Evită folosirea diafragmei ca metodă contraceptivă, întrucât favorizează infecţiile urinare prin comprimarea uretrei, lucru ce îngreunează eliminarea urinei. Din acest motiv, uretra şi vezica urinară se pot suprainfecta.

Cum se tratează

Prin administrarea de antibiotice – desigur, la recomandarea medicului. Schema standard este de 7-10 zile. În cazul femeilor tinere, se iau numai trei zile, printr-o doză unică în 24 de ore. Dacă se dovedeşte ineficientă, asta înseamnă că este vorba de o infecţie a tractului urinar superior şi necesită prelungirea tratamentului până la 10-14 zile.

Сistita este afecţiunea cu care reprezentantele sexului frumos se confruntă cel mai des, din pricina structurii specifice a organelor urogenitale. Uretra, canalul prin care este eliminată urina, este mai lungă la bărbaţi (20-23 cm) decât la femei (4 cm). De aceea, reprezentanţii sexului tare suferă mai rar de pe urma acestei neplăceri, microbii ajungând greu la vezica urinară.

Citește și:

Maladia Lyme: atenție la căpușe!

Otita: Alo, se aude?

Incontinență urinară? Viața merge înainte!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.25/25.06.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns