Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Fibromialgia – când te doare peste tot

Fibromialgia – când te doare peste tot

Toți ne plângem din când în când de dureri de spate ori genunchi. Dacă acestea persistă săptămâni întregi, nu mai e vorba de simple neplăceri trecătoare, ci de semnul unei boli misterioase: fibromialgia.

Imaginează-ți că te trezești după ce ai petrecut o noapte în tren, pe o banchetă nu prea confortabilă. Te simți amorțită, nu-i așa? Încercarea de a mișca umerii și spatele îți smulge câteva grimase de durere.

Pe scurt, te doare tot corpul. Știi bine că ai nevoie doar de o noapte cu somn odihnitor ca aceste neplăceri să dispară. Ei bine, dacă te trezești în fiecare dimineață cu asemenea dureri difuze inexplicabile, te-ai putea gândi la fibromialgie, o boală cronică, ce afectează considerabil calitatea vieții.

O boală misterioasă

Se estimează că fibromialgia afectează între 2 și 5% din populație, în special femei tinere și de vârstă mijlocie. Viața lor de zi cu zi este însoțită de dureri fizice permanente, la care se adaugă deseori o suferință morală insuportabilă: dificultăți în relațiile cu cei apropiați, pierderea locului de muncă, reducerea mobilității, afectarea vieții sociale.

Până în anii ’70, medicii puneau simptomele fibromialgiei pe seama comodității, nevrozei sau chiar isteriei. Femeile care sufereau de această afecțiune, deși mergeau de la un specialist la altul, în căutarea unui tratament care să-i vină de hac misterioasei boli, nu prea erau luate în serios de lumea medicală.

În 1981, reumatologul francez Marcel-Francis Kahn i-a dat un nume bizar: sindrom polialgic idiopatic difuz (SPID), un alt mod de a spune că pacientul are dureri peste tot. Englezii folosesc termenul de fibromialgie (dureri de mușchi și la nivelul țesutului fibros). Sindromul este recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății abia din 1992.

Nici până astăzi nu se cunosc cauzele afecțiunii. Specialiștii presupun că în apariția ei sunt implicați factorii genetici, deoarece predispoziția este evidentă: riscul ca boala să se manifeste la urmași este de opt ori mai mare dacă un părinte este afectat de maladie.

Simptome diverse

Poți bănui că suferi de acest sindrom ciudat dacă te plângi de simptome precum:

* Dureri difuze și persistente. Durerea e prezentă permanent și se manifestă în special la nivelul cefei, umerilor, omoplaților, coloanei lombare, șoldurilor, dar apare și la genunchi, glezne, fese. Senzația pe care o ai este că te doare peste tot. Durerea se manifestă prin puncte dureroase, sensibile la atingere și o resimți în multe feluri: surdă sau acută (uneori, și una, și alta), cu senzații de arsură, înțepături, furnicături sau amorțeli musculare. Poate fi atât de supărătoare, încât te împiedică să-ți vezi de treburile de zi cu zi (de exemplu, să speli podeaua).

* Oboseală. Un alt simptom frecvent al fibromialgiei, oboseala este intensă uneori chiar de dimineață și se instalează la cel mai mic efort. Pentru unele persoane, este de-a dreptul invalidantă, afectând serios viața socială și profesională. Dacă ar trebui s-o descrii, probabil ai spune că este precum o senzație de pierdere totală a puterii.

* Probleme cu somnul. Dacă suferi de fibromialgie, cel mai probabil ai somnul agitat și puțin sau deloc odihnitor: te trezești la fel de obosită sau chiar mai extenuată decât erai când te-ai culcat. Ca și durerile, tulburările de somn nu se atenuează fără tratament.

* Tulburări psihice. Nu rareori, SPID este însoțit de anxietate și stare depresivă, asociate cu gânduri pesimiste și catastrofice.

* Alte neplăceri. Fibromialgia produce numeroase alte simptome: migrene, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie, sensibilitate mărită la zgomot, lumină sau mirosuri, diaree sau constipație, tulburări urinare, intoleranță anormală la frig sau căldură, iritabilitate, anxietate, senzație de arsură la ochi.

Tratamente asociate

Pentru a învinge fibromialgia, este foarte important să adopți un stil de viață sănătos: să dormi suficient, să faci regulat mișcare, în special în aer liber, să urmezi o dietă echilibrată.

Medicul recomandă medicamente care să aline durerile și să-ți redea tonusul psihic (antalgice, antidepresive), dar tratamentul poate include psihoterapie (terapie cognitiv-comportamentală), tehnici de relaxare, fizioterapie, masaj, acupunctură etc.

Dintre tratamentele nonmedicamentoase, nu pierde din vedere curele termale și balneoterapia, care au o eficacitate recunoscută de Liga Europeană împotriva Reumatismului.

Criterii de diagnosticare

Peste tot în lume, diagnosticul de fibromialgie se bazează pe două criterii stabilite de Colegiul American de Reumatologie:

* Prezența unor dureri difuze vreme de cel puțin trei luni. Durerile sunt prezente pe ambele părți ale corpului (și pe stânga, și pe dreapta), dar și pe jumătatea inferioară și pe cea superioară (deasupra și dedesubtul taliei), precum și la nivelul coloanei vertebrale.

* Durerea și sensibilitatea sunt prezente în 11 din cele 18 puncte caracteristice bolii (există o hartă cu aceste puncte dureroase).

Citește și:

5 lucruri pe care le poți face acasă la tine ca să scapi de durerea de spate

Rasul atenueaza durerea

Remedii naturiste pentru durerea de cap

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.16/23.04.2015

Autor: Angelica Câlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns