Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Informații surprinzătoare despre corpul nostru

Informații surprinzătoare despre corpul nostru

Pierdem 10.000 de neuroni pe zi, avem 2 kg de bacterii în corp, ne petrecem 25 de ani dormind… Corpul uman de rezervă multe surprize.

Corpul uman este o mașinărie perfectă, care își face treaba fără cusur dacă este bine întreținută. Iată, în câteva cifre, o mulțime de detalii surprinzătoare despre cum funcționează organismul nostru. Unele dintre ele sunt cu adevărat incredibile…

Mii de miliarde de celule

În organism există mii de miliarde de celule de 200 de tipuri diferite. Aproximativ 10% dintre acestea sunt „nemuritoare”. Celelalte sunt celule care la un moment dat mor, fiind în permanență înlocuite de unele noi. Mai exact: în fiecare minut mor și sunt înlocuite 3 miliarde de celule. O celulă măsoară 0,07 mm – dacă am înșirui toate celulele, am obține un lanț cu o lungime de 15.000 km.

100.000 bătăi de inimă

Când organismul este în repaus, inima bate de circa 72 de ori pe minut, deci de peste 100.000 de ori într-o zi. Energia pe care o produce zilnic este suficientă pentru ca o semiremorcă să parcurgă 30 km. Dacă depunem efort sau suntem emoționați, frecvența cardiacă crește până la 140 de bătăi pe minut, pentru a permite organismului un flux sanguin maxim. Cât de mare ai inima? Ea cântărește aproximativ 250-350 g (în funcție de cât de mare ești tu) și este puțin mai mare ca pumnul tău.

8 litri de aer

Atât respirăm, în medie, în fiecare minut, pentru a asigura oxigenul necesar funcțiilor vitale. Când suntem calmi inspirăm aproximativ de 16 ori pe minut, câte o jumătate de litru de aer. În timp ce mergem sau depunem efort, consumul de oxigen crește: organismul va accelera numărul și amploarea inspirațiilor, necesarul de oxigen ajungând la 60 de litri pe minut.

100.000 km de vase de sânge 

Dacă am pune cap la cap arterele, venele și capilarele, adică toate vasele de sânge ce alcătuiesc sistemul nostru circulator am obține un cordon incredibil de lung – 100.000 km. Cu acest cordon am putea înfășura Pământul de două ori. Și totuși, o celulă roșie din sânge circulă prin întreg organismul în doar 20 de secunde.

5 milioane de fire de păr

Pe întreaga suprafață a pielii se găsesc aproximativ 5 milioane de fire de păr. Evident că pielea capului este zona cu cea mai mare densitate – aici se găsesc circa 100.000 de fire de păr, fiecare fiind programat să trăiască între 4 și 8 ani. Apoi, firul îmbătrânit cade și un altul crește în locul lui. Așadar, părul nostru crește și se înnoiește continuu, pe tot parcursul vieții: zilnic, cad între 50 și 80 de fire. Firele de pe cap cresc cu aproximativ 0,35 mm pe zi, deci cu aproximativ 12 cm pe an. Blondele au mai multe fire de păr decât brunetele, dar acestea sunt mai subțiri. Bărbații au în zona bărbii circa 25.000 de fire.

2 kg de bacterii

Pe piele, în sistemul digestiv (de la gură până în intestin), în vagin: avem bacterii peste tot. Sunt atât de multe încât ele reprezintă între 1 și 2 kg din greutatea noastră. Majoritatea acestor bacterii ne populează intestinul – aici ele participă activ la digestie, degradând nutrienții absorbiți. O dereglare în echilibrul diferitelor specii de bacterii poate sta la originea unor boli cronice precum maladia Crohn sau rectocolita hemoragică.

1,5 litri de salivă

Cele trei perechi de glande salivare secretă zilnic 1,5 litri de salivă, dar nu încontinuu. Cantitatea cea mai mare de salivă se secretă înainte de masă, în timp ce în cursul nopții producția de salivă este minimă. Secreția salivei este influențată și de stările noastre emoționale. Când ne e teamă sau suntem stresați salivația se reduce drastic, ceea ce ne dă senzația neplăcută de gură uscată. În schimb, contactul papilelor gustative cu anumite substanțe (ca de exemplu lămâie, oțet, zahăr) stimulează producerea salivei.

14 miliarde de neuroni

Creierul cântărește 1.600 kg la bărbați și 1.450 la femei. El conține 14 miliarde de neuroni, fiecare dintre aceștia putând fi în contact cu alți 25.000 de neuroni, creându-se astfel mii de miliarde de conexiuni. Impulsurile nervoase sunt transmise de la și spre creier cu o viteză de până la 274 km pe oră, însă unele informații parcurg traseul cu o viteză de 400 km/h. Teoretic, creierul poate stoca o cantitate de informații echivalentă cu cea din 1000 de enciclopedii. Celulele nervoase sunt singurele celule care mor fără a fi înlocuite ulterior. După vârsta de 20 de ani pierdem în fiecare zi 10.000 de neuroni, dar cu cât înaintăm în vârstă cu atât pierdem mai mulți neuroni: 50.000 până la 40 de ani și 100.000 până la 90 de ani. Astfel, în cursul vieții, creierul nostru „slăbește” – el pierde în greutate aproximativ 300 g.

3000 de papile gustative

Papilele gustative sunt receptorii cu ajutorul cărora simțim gustul alimentelor și lichidelor pe care le consumăm. Acestea sunt dispuse pe suprafața limbii, care devine astfel o veritabilă hartă a savorilor – la baza ei se percepe gustul amar, pe margini cel acid și sărat, iar în vârf, gustul dulce.

2 milioane de glande sudoripare și 350 litri de sudoare

600 din numărul total de glande sudoripare din organism (care sunt două milioane) se găsesc în palme, fiind dispuse pe o arie ce are doar un centimetru pătrat. Când suntem stresați sau emoționați, palmele se umezesc intens – o reacție a sistemului nervos central în fața unui eventual pericol. Glandele sudoripare sunt concentrate în special în axile, palme și tălpi. Ele produc între 600 ml și un litru de sudoare pe zi, adică 350 de litri pe an.  

Un milion de ovocite

O fetiță are, la naștere, un milion de ovocite. Pare mult, însă numărul acestora va diminua constant până la menopauză. Înainte de pubertate, 75% dintre acestea vor degenera, astfel că nu vor rămâne decât 250.000 de ovocite. După vârsta de 35 de ani, din cauza schimbărilor hormonale, șansele femeii de a rămâne însărcinată se reduc cu 50% – ovulația se produce mai rar, iar ovulele „de calitate” sunt din ce în ce mai puține.

150 milioane de spermatozoizi

În cei 3 ml de spermă (echivalentul unei lingurițe) care se elimină la fiecare ejaculare se găsesc între 150 și 300 milioane de spermatozoizi. Deși „calitatea” spermei este optimă în jurul vârstei de 30 de ani, bărbații pot procrea până la vârste înaintate (chiar și la 80 de ani), grație testosteronului secretat în permanență de testicule. Durata standard a ejaculării este de 8 secunde, iar viteza cu care circulă spermatozoizii este de 18 km/h.

Și alte adevăruri incredibile

* Este imposibil să strănutăm cu ochii deschiși. Mai mult, în timpul strănutului, toate funcțiile organismului se opresc, inclusiv bătăile inimii. Aerul este expulzat cu o viteză ce atinge 160 km/h.

* Stomacul trebuie să producă la fiecare 2 săptămâni un nou strat de mucus, altfel s-ar autodigera.

* Orgasmul masculin durează 6 secunde, în timp ce al femeii 20 de secunde. În medie, omul petrece 49 de zile din viață făcând amor.

* Ochii rămân la aceeași mărime de la naștere, în timp ce nasul și urechile nu se opresc niciodată din creștere. Acestea din urmă cresc cu 1 cm în 50 de ani.

* În fiecare secundă sunt distruse 8 milioane de celule sanguine, iar în secunda următoare se nasc tot atâtea.

* În medie, ne petrecem o treime din viață dormind. Ceea ce înseamnă peste 200.000 de ore, adică 23 de ani.

* Dacă toți cei 600 de mușchi ai noștri ar „trage” deodată în aceeași direcție, am putea ridica aproximativ 25 de tone.

* Unghiile de la mâini cresc 3,5 mm pe lună, de trei ori mai repede decât cele de la picioare, care cresc doar cu 1,6 mm pe lună.

* Grație unei mici zone aflată în partea superioară a foselor nazale, putem recunoaște 10.000 de mirosuri.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.32/17.08.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns