Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Invata sa respiri corect

Invata sa respiri corect

Oxigenul este indispensabil vieții, iar bună oxigenare a celulelor și țesuturilor poate face diferență între viață și moarte, între sănătate și boală. Să respiri corect este suficientă pentru a susține sistemul cardiovascular, creierul și funcțiile de bază ale organelor. Cu alte cuvinte dacă înveți să respiri corect și faci asta tot timpul este cel mai bun antrenament pe care îl poți face.

Când ne naștem știm să respirăm corect, dar stilul de viață modern, sedentarismul și stresul alterează această capacitate și sfârșim prin a respiră disfuncțional. A ști să faci acest lucru corect este cea mai bună cale de a câștiga energie și sănătate.

Din fericire, a reînvăța să respiri corect nu este foarte greu. Primul pas este să înțelegi care sunt mușchii respiratorii: diafragma, musculatură abdominala, musculatură intercostala. Întărirea și stimularea acestor mușchi nu doar că-ți îmbunătățesc respirată, dar cresc rezistentă generală, reduc stresul, îmbunătățesc funcțiile gastro-intestinale și stimulează sistemul imunitar.

Iată care sunt aceste exerciții care îmbunătățesc radical respirația. Trebuie făcute timp de 14 zie și apoi incluse în pachetul de exerciții fizice sau repetate măcar o data pe săptămâna.

1. Stai drept și ține o mână ridicată, astfel încât brațul să atingă urechea. Inspiră și expiră. Apoi inspiră în timp ce te înclini în partea opusă brațului ridicat. Repetă cu celălalt braț. Fă 3-4 exerciții cu fiecare mână.

2. Concentrează-te pe expirație. Când te gândești la respirație deseori este neglijată expirația. Cheia pentru o respirație bună este o expirație amplă. În mod normal, omul elimină doar 30% din aerul din plămâni, iar o expirație bună poate crește acest procent la 70%. Forțează expirația cât de mult poți, ajutându-te de mușchii abdominali. La fiecare sesiune de exerciții încearcă cel puțin cinci inspirații normale, urmate de expirații cât mai complete.

3. Stai jos, dar într-o poziție relaxată și inspiră. Inspiră lent și mergi cu inspirația până la maximum posibil. Expiră normal, relaxează-te câteva secunde și reia inspirațiile profunde. Repetă de 5-6 ori. Senzația de amețeală ușoară este dovadă că o faci corect.

4. Fă exercițiul yoga numit „suflă în lumânare”. Exercițiile sunt de două tipuri. Pe de o parte, concentraza-ți inspirația în așa fel, încât să stingi flacără lumânării fără că această să pâlpâie.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comments

comments

Lasă un răspuns