Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Îți curge mereu nasul? Află ce poți face

Îți curge mereu nasul? Află ce poți face

Ai nasul aproape tot timpul înfundat, secrețiile nazale nu se mai opresc… Dacă persistă, aceste simptome trădează o alergie, de regulă, dar rinita poate apărea și din alte cauze.

Rinita este o inflamație a mucoasei nazale care se manifestă prin senzație de nas înfundat, secreții nazale, uneori strănut repetat și poate apărea la oricine, indiferent de vârstă. Este adevărat că, în majoritatea cazurilor, la originea acestor neplăceri se află alergia (la polen, praf) sau banalul guturai, dar o rinită care nu se lasă dusă sau care tot revine poate avea și cauze nonalergice. Află de ce îți curge mereu nasul și ce soluții există!

Alergie la polen

De regulă, rinita alergică este declanșată de polen – de aceea afecțiunea se manifestă în principal primăvara, când în aer există milioane de granule de polen, împrăștiate de vânt pe distanțe de zeci de kilometri. Alergia la polen este caracterizată de nas înfundat, secreții nazale apoase, strănut frecvent, mâncărimi la ochi și nas, senzație de nisip în ochi, lăcrimare abundentă, ochi roșii, tuse seacă. Ai putea crede că nasul îți curge și e înfundat pentru că ești răcită, dar, dacă manifestările durează mai mult de 1-2 săptămâni, cel mai probabil răceala ta e o alergie. Primul pas: adresează-te medicului alergolog, care cu ajutorul unor teste cutanate speciale (prick test) poate determina la care tip de polen ești alergică.

* Cum se tratează. Cea mai bună modalitate de a scăpa de simptomele neplăcute este să eviți polenul, dar e greu să faci acest lucru când el e peste tot, așa că, dacă manifestările îți creează mult disconfort, probabil vei avea nevoie de tratament medicamentos. Boala nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control cu picături decongestive pentru nas și ochi și cu antihistaminice, care blochează acțiunea histaminei, substanța pe care organismul o secretă ca răspuns la „atacul“ alergenilor și care e responsabilă de simptomele neplăcute. Nu uita că rinita alergică persistentă poate fi cauzată și de alți alergeni: acarieni, mucegai, păr de animale, praf. Împotriva alergiei la polen (graminee, ambrozie, artemisia), la acarieni, epitelii de câine sau pisică, există acum vaccinuri sub formă de picături, dar rezultatul nu e garantat.

Răceală sau gripă

Când ești răcită, ai gripă, sinuzită sau vreo viroză respiratorie, nu te mai întrebi de ce îți curge nasul, cauza fiind evidentă. Pe lângă secreții nazale, aceste afecțiuni din sfera ORL cuprind și nas înfundat, strănuturi repetate, tuse, febră (ușoară sau absentă în răceală, dar ridicată în caz de gripă). Spre deosebire de alergie, rinita acută virală dispare în 1-2 săptămâni. Excepție face sinuzita cronică, ale cărei simptome (secreții nazale gălbui, verzui sau purulente, nas înfundat, dureri de cap, scăderea mirosului) durează mai mult de 4 săptămâni sau reapar des.

* Cum se tratează. Odihna, ceaiurile calde cu miere și lămâie, inhalațiile cu aburi și supa caldă de pui fac minuni în virozele respiratorii. Ai nevoie de medicamente doar dacă simptomele sunt peste măsură de supărătoare: ibuprofen sau paracetamol împotriva febrei și a durerilor, spray nazal cu apă de mare sau picături decongestive pentru nasul înfundat, sirop de tuse dacă situația impune. În caz de sinuzită, medicul va decide dacă e nevoie de antibiotic.

Vreme, hormoni, parfum

Nu ești răcită, n-ai alergie, nici sinuzită, dar ești mereu cu batistele după tine. Cel mai probabil, pentru că suferi de rinită cronică. Asta înseamnă că simptomele neplăcute (nas înfundat, secreții nazale, eventual strănut, mucus în gât, tuse) apar aproape în fiecare zi și durează cel puțin o oră. Severitatea manifestărilor variază de la o persoană la alta. Unii se plâng doar de o ușoară iritație nazală care vine și trece, în timp ce alții au de înfruntat zilnic simptome severe care le pot afecta munca, viața de familie, relațiile sociale.

Cauzele exacte ale rinitei nonalergice nu sunt cunoscute, dar experții știu că aceasta apare când vasele de sânge din nas se dilată, iar mucoasa se umflă. Factorii ce stau la originea rinitei cronice sunt diverși. Unii oameni, fără a fi alergici, reacționează puternic la substanțe iritante precum parfumul, praful, polenul, fumul de țigară, poluanții, alimentele iuți sau prea condimentate, unele medicamente. Alte persoane observă că nasul lor se înfundă și începe să curgă când se schimbă brusc vremea: variațiile de temperatură și umiditate pot determina umflarea mucoasei nazale. La unele femei, rinita cronică poate fi o consecință a fluctuațiilor hormonale cauzate de sarcină, ciclul menstrual, contraceptive, hipertiroidie. Rinita cronică poate duce la complicații precum polipii nazali, sinuzita, infecțiile urechii.

* Cum se tratează. Pentru că nu există teste specifice care să ajute la diagnosticarea rinitei cronice, mai întâi, medicul va încerca să elimine alergia și sinuzita din lista cauzelor posibile. Tratamentul depinde în mare măsură de severitatea simptomelor. De ajutor pot fi spray-urile nazale cu apă sărată (poți prepara acasă o soluție salină dintr-o linguriță de sare la 250 ml de apă, cu care să faci spălături nazale), iar dacă această metodă nu reușește să aline simptomele, medicul va prescrie spray cu corticosteroizi sau cu antihistaminic. Dacă tratamentul nu dă rezultate în 2-4 săptămâni, discută cu medicul, care îți va schimba medicația. Va fi nevoie să încerci câteva tratamente diferite, până îl vei găsi pe cel care te ajută.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr 15/20.04.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns