
Lintea este sanatosa si gustoasa, asa ca te indemnam sa o consumi in cantitate cat mai mare. Lintea este una dintre cele mai accesibile si sanatoase surse de proteine de calitate, este spornica si foarte usor de preparat. In plus, lintea este sanatoasa si gustoasa, fiind ideala in timpul postului, dar si in dietele care urmaresc scaderea in greutate.
O portie de linte (200 de grame) contine 26 de grame de proteine, si aduce 60% din cantitatea zilnica necesara de fier. Tot lintea este o sursa excelenta de fibre solubile, care aduc toate beneficiile fibrelor: reduc colesterolul, protejeaza inima, combat constipatia.
In mod special trebuie spus ca lintea este excelenta in dieta celor care sufera de diabet, pentru ca are o capacitate cu totul speciala de a reechilibra valorile glicemiei din sange. Lintea contine potasiu, molibden, triptofan si magneziu, fosfor si cupru, precum si toata gama de vitamine din grupul B.
Lintea este perfecta in dietele care urmaresc scaderea in greutate. O portie de linte fiarta (circa 200 de grame) are 198 de calorii, dar care vin insotite de proteine si fibre care asigura o senzatie de satietate de durata.
Din linte se poate face supa, salata sau poate fi o mancare in sine si un perfect substitut pentru carne in dietele vegetariene. Lintea este foarte buna fie ca este calda sau rece. Merge bine alaturi de carne de pui si peste. Este foarte buna sub forma de piure.
Ruda cu fasolea, lintea se gateste mult mai repede, avand o alta structura. Lintea fierbe in 20-40 de minute. Lintea rosie firbe cel mai repede, 20 de minute fiind suficiente, cea verde este buna de mancat dupa 30-45 de minute de fierbere, iar cea maro, foarte gustoasa, este gata in 60 de minute.
Cateva secrete: nu pune sare cand gatesti lintea ci doar atunci cand este gata. Lintea se combina perfect cu o serie de condimente, si ele foarte sanatoase. Adauga ghimbir si turmeric in salatele de linte, de exemplu. Merge foarte bine cu cimbru si ierburi aromate, de la patrunjel pana la coriandru si se asorteaza cu menta si frunzele de telina, in mancaruri, unde poti pune si usturoi si ceapa.
Lintea maro este cea mai populara. Fiarta aceasta isi pastreaza forma. Lintea verde are o pielita care imbraca bobul, si care este mai dura. Merge foarte bine in supe, musaca, mancaruri cu orez si poate fi coapta. Lintea neagra este cu totul speciala. Are o aroma unica care aduce cu cea a piperului.