Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Totul despre ovulație. Ce este, când apare sarcina, ce reprezintă anovulația

Totul despre ovulație. Ce este, când apare sarcina, ce reprezintă anovulația

ovulatie

Ovulația este un proces normal care are loc în corpul unei femei și care se produce lunar sub acțiunea hormonilor. Ovarele eliberează un ovul ajuns la maturitate, ce ajunge în trompele uterine, unde poate fi fecundat.

Ciclul lunar al unei femei începe din prima zi a menstruației până la prima zi a următoarei menstruații. În general, un ciclu normal durează între 28 și 32 de zile, însă el poate fi mai lung sau mai scurt. Perioada când are loc ovulația poate fi calculată scăzând între 12 și 16 zile pornind de la prima zi a ultimei menstruației.

Majoritatea femeilor ovuleaza între ziua 11 și 21 a ciclului lor, pornind de la prima zi a ultimei menstruații. De asemenea, ovulația poate avea loc de mai multe ori în timpul unui ciclu. Ziua ovulației diferă și ea în fiecare lună.

Procesul ovulației

ovulatie

În jurul celei de-a două săptămâni a ciclului lunar, la fel ca în fiecare lună, hipofiza, o mică glandă situată în creier, care comandă întreagă activitate hormonală a organismului, secretă estrogeni, substanță care determiuna maturizarea unui ovicit (ovul) imatur din ovar.

Aici, fiecare ovocit este hrănit și protejat de restul țesutului ovarian prin mai multe straturi de celule formând în jurul lui un corpuscul care are în mijloc o cavitate plină cu lichid. Acesta este foliculul lui De Graaf. Estrogenii activează foliculul care crește în dimensiuni prin dezvoltarea cavitații sale și formează pe suprafață ovarului o mică umflătură de mărimea unei boabe de coacăză.

Citește și: 6 lucruri importante despre ovulație pe care trebuie să le știi 

În final, foliculul se rupe, eliberând ovocitul matur. Acest fenomen se numește ponat ovulara sau ovulația. La ieșirea din folicul, ovulul este captat de franjurii mobili ai pavilionului trompei lui Fallope, care este plasată în contact direct cu ovarul.

Ovulul, care nu dispune de niciun mijloc de locomoție propriu, plutește în lichidul trompei și avansează lent în direcția uterului, grație mișcărilor conjugate ale pereților musculoși ai trompei și cililor vibratili care căptușesc interiorul acesteia. El poate aștepta în trompă între 12 și 24 de ore, termenul maxim până la care poate fi fecundat.

Când apare sarcina?

ovulatie

O sarcină apare în urmă fecundării ovulului de către spermatozoid, în zilele din jurul ovulației: 3 – 4 zile înainte și 1 – 2 zile după aceasta. La femeile cu un ciclu mai scurt, de 28 de zile, ovulația va avea loc mai devreme, în ziua a 14-a, considerând drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruație.

La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulația are loc în ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulația apare în ziua a 16-a, și așa mai departe. Un ovul trăiește între 12 și 24 de ore. Apoi, dacă nu este fecundat, el moare și este eliminat. Viața spermatozoizilor este mai lungă, de aproximativ 3 – 5 zile.

Poți verifica când ai ovulație?

Testul de ovulație

Se găsește în farmacii și se bazează pe creșterea nivelului unui hormon, denumit L.H., prezent în urină. Testul trebuie repetat zilnic, începând din cea de-a zecea zi a ciclului. Atunci când fâșia de hârtie înmuiată în urină se colorează în bleu, însemană că ovulația va avea loc în următoarele 24-36 de ore.

Citește și: Amenoreea sau lipsa menstruației

Ascultă-ți corpul

Mai poți ști când are loc ovulația și după anumite semne pe care le primești de la corpul tău: În timpul ovulației, se semnalează prezența la nivelul vaginului a unui mucus incolor și inodor, secretat de celulele colului uterin, glera cervicală. Acest mucus este abundent între a 10-a și a 14-a zi a ciclului și constitie mediul ideal de primire a spermatozoizilor. Grație glerei cervicale, ei pot pătrunde în interiorul uterului și pot urcă spre ovul pentru a-l fecunda. Această perioada este considerată cea mai fertilă pentru femeie.

Ce este anovulația?

În cazul unui ciclu fără ovulație, distanța dintre menstruații este mai mare de 35 de zile și se întâlnesc două situații:

 • oligomenoreea – apare atunci când ciclul se repetă la un interval cuprins între 35 și 180 de zile;
 • amenoree – în cazul în care acesta are loc la un interval mai mare de 180 de zile.

  Există, de asemenea, tahimenoreea, respectiv menstruațiile care se succed la mai puțin de 21 de zile.

Anovulația poate fi tranzitorie sau cronică. Aceasta din urmă afectează între 6 și 15% din femei și reprezintă circa 80% dintre problemele endocrine ginecologice. Este o dereglare a ciclului menstrual în care femeia nu reușește să ovuleze spontan, dar poate ovula sub un tratament adecvat.

ovulatie

Cauze

Anovulația poate avea numeroase cauze și este greu de detectat. De exemplu, o femeie poate avea o menstruație normală, dar în același timp ovarele ei să nu elibereze niciun ovul. Însă în cele mai multe dintre cazuri, femeile care suferă de anovulație nu au nici menstruație.

Unele cauze ale lipsei ovulației sunt ușor de identificat, altele mai greu. Conform medicilor, cele mai frecvențe cauze sunt următoarele:

 • sindromul ovarelor polichistice  – reprezintă cea mai frecventă afecțiune endocrinologică la femeile de vârstă reproductivă;
 • anumite afecțiuni endocrinologice- printre care sindromul Cushing, hipotiroidia și hipertiroidia;
 • tumori ovariene;
 • insuficiența ovariană prematură – când femeia intră la menopauză înaintea vârstei de 41 de ani;
 • tumori ale regiunii hipotalamice;
 • traumatisme craniene;
 • tulburările de comportament alimentar – anorexia nervoasă și bulimia;
 • subponderabilitatea și obezitatea;
 • o dietă prea aspră, prea restrictivă;
 • stresul. Anxietatea și alte forme de stres emoțional pot de asemenea afecta ovulația. Într-o viață cotidiană agitată, unele femei pot face față stresului zilnic, însă altele au nevoie să consulte un psihiatru/un psiholog. Această stare se răsfrânge negativ și asupra ovulației. Vindecarea se poate face prin terapie sau medicație de specialitate;
 • călătoriile- diferențele de fus orar pot zăpăci organismul;
 • exercițiile fizice – la atlete și sportive de performanță – apare ca urmare a dereglării controlului hipotalamic și conduce la manifestări similare celor din deficiența de estrogeni, inclusiv atrofie vaginală și mamară, scăderea masei osoase și chiar osteoporoza în absența tratamentului;
 • anumite medicamente și tratamente. O altă posibilă cauză a anovulației este folosirea îndelungată a anumitor medicamente. În această categorie intră și pilulele contraceptive, care, după cum se știe, împiedică ovulația. În cazul femeilor care folosesc contraceptive injectabile se pare că folosirea îndelungată a acestora duce la apariția amenoreei.

Citește și: Ce schimbări fiziologice au loc în menopauză

Diagnostic

În cazul dereglărilor de ciclu menstrual sau a absenței menstruației, investigațiile inițiale cuprind testul de sarcină, analizele hormonale pentru hipofiză și ovare, testele tiroidiene și o ecografie utero-ovariană. În funcție de indiciile obținute la examenul clinic, se pot cere investigații suplimentare.

Iată câteva întrebări pe care este indicat să i le adresezi medicului pentru a fi cât mai bine informată:

 •  Care este cauza anovulației ?
 • Este ea legată de stres?
 • Sunt necesare și teste suplimentare?
 • Care sunt riscurile medicamentelor pe care mi le veți prescrie?
 • Cât de bune sunt aceste medicamente? Care sunt șansele să îmi revină ovulația și în cât timp?

Tratament

Anovulația cronică poate fi cauza mai multor complicatii, mai ales netratată. Un dezechilibru hormonal poate duce la pierderea anumitor trăsături sexuale, incluzând menstruația și ovulația. Aceasta afecțiune poate, de asemenea, duce la infertilitate completă sau parțială. Multe femei ce suferă de anovulație se confruntă cu dificultăți în a rămâne însărcinate.

Tratamentul anovulației cronice constă în administrare de progestogeni și estrogeni. Deoarece terapia orala cu estrogeni nu înlocuiește și nu mimează secreția zilnică a hormonului pierdut, acest tratament trebuie privit mai degrabă ca o substituție farmacologică decât ca o înlocuire fiziologică. Efectele secundare ale substituției estrogenice sunt variate în diferite momente ale vieții.

Citește și: Sarcina extrauterină, explicată pas cu pas

 

 

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns