Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Maladia Lyme: atenție la căpușe!

Maladia Lyme: atenție la căpușe!

Vremea frumoasă te îndeamnă la picnic și drumeție, însă ai grijă: în mai toate zonele împădurite și locurile cu iarbă mare, sălășluiesc căpușe, care te pot îmbolnăvi de maladia Lyme. Află cum eviți înțepăturile lor periculoase!

Maladia Lyme (numită astfel după orașul american unde, în 1975, au fost identificate mai multe cazuri de îmbolnăvire) este o infecție produsă de o bacterie numită Borrelia burgdorferi, ce ajunge în organismul uman prin înțepătura unei căpușe contaminate. Aflate în vegetația din păduri, în iarba înaltă și tufișuri (de regulă, între aprilie și septembrie), aceste insecte stau pe firele de iarbă și pe frunze și se agață de persoanele sau animalele care trec pe lângă ele. Nesuferitele gângănii transmit boala atunci când se hrănesc cu sângele victimei.

Examinează-te cu atenție!

Înțepătura căpușei este nedureroasă, așa că e foarte posibil să fii înțepată și să nu-ți dai seama. Drept urmare, după ce ai lucrat în grădină, când te întorci din parc, de la picnic, din pădure ori din drumeție, verifică întotdeauna dacă nu cumva ai vreo căpușă fixată undeva în piele: un punct negru cât gămălia unui ac. Mica insectă se înfige în orice zonă a corpului, dar se pare că preferă locurile ascunse vederii: scalp, ceafă, subsuori, zona inghinală, spatele urechilor etc.

O căpușă fixată în piele trebuie îndepărtată imediat, înainte ca ea să înceapă a se hrăni cu sânge. Specialiștii susțin că insecta trebuie să fie atașată de cel puțin 24-36 de ore (timp în care se umflă cu sângele gazdei) ca să transmită boala. În concluzie, cu cât o depistezi și îndepărtezi mai repede din piele (de preferat în primele 24 de ore), cu atât e mai mic riscul să te îmbolnăvești.

Cum îndepărtezi căpușa

O căpușă înfiptă în piele? Nuintra în panică, dar ia imediat măsuri ca s-o înlături! Folosește o pensetă cu capete subțiri, nu încerca s-o scoți din piele cu degetele! Procedează blând: apucă insecta ușor cu penseta, cât mai aproape de suprafața pielii și trage-o în sus și drept, cu o forță constantă. Nu întoarce și nu răsuci penseta și evită să strângi prea tare, fiindcă s-ar putea rupe capul căpușei, care va rămâne în piele. Verifică dacă insecta extrasă e întreagă (are și capul). Imediat după aceea, spală-ți mâinile și zona afectată cu apă și săpun, dezinfectează locul cu alcool sau betadină și aplică un unguent cu antibiotic cu spectru larg. Odată îndepărtată, căpușa trebuie îngropată, arsă ori aruncată la toaletă. Nu o ține cu mâinile goale!

Important! Nu aplica niciodată alcool, ulei, esențe, untură etc. pe căpușa aflată în piele, sperând că așa vei reuși s-o scoți: simțindu-se agresată, ar putea injecta în piele microbii din salivă.

După ce ai îndepărtat căpușa, ar fi bine să mergi la medic. Acesta îți poate recomanda, preventiv, o doză unică de 200 mg doxiciclină (amoxicilină la copii, câteva zile), dar numai dacă au trecut mai puțin de 72 de ore din momentul îndepărtării căpușei. Altfel, tratamentul nu mai este eficient în preîntâmpinarea bolii.

Boala cu o mie de fețe

Maladia Lyme afectează mai multe organe, iar simptomele ei sunt asemănătoare multor boli, inducându-i în eroare pe medici. Tocmai de aceea i se spune boala cu o mie de fețe. Simptomele apar la câteva zile (până la 30) de la mușcătură: stare gripală (febră, oboseală, frisoane, dureri de cap, musculare și articulare, ganglioni umflați). În locul înțepăturii, apare uneori o pată mare, roșie, nedureroasă, ce poate persista săptămâni întregi.

Dacă maladia nu e tratată la timp, spirocheții (bacterii în formă de filament subțire) se răspândesc în corp și duc la tulburări neurologice, cardiace, digestive, articulare. În schimb, diagnosticată și tratată la vreme cu antibioticele adecvate, boala evoluează favorabil.

Infecția poate fi confirmată cu ajutorul unor teste de laborator: determinarea anticorpilor specifici anti-Borrelia de tip IgM și IgG, biopsie din piele sau articulații, test ELISA, test Western blot etc.

Cum te protejezi de înțepătură

* Pe cât posibil, evită zonele în care trăiesc căpușele: iarbă înaltă, tufișuri, păduri.

* Acolo unde există poteci, mergi pe mijlocul lor.

* Regulă de aur: nu te plimba prin pădure și în locurile cu vegetație înaltă purtând pantaloni scurți sau fustă. Îmbracă-te cu haine care să-ți acopere tot corpul: pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă, șosete înalte.

* Prinde pantalonii în șosete și bagă-ți bluza ori cămașa în pantaloni. Important este să nu lași zone libere prin care căpușele să ajungă în contact cu pielea.

* E indicat să alegi haine de culoare deschisă, ca să poți observa rapid căpușele.

* Aplică un produs repelent pe părțile neacoperite ale corpului (cere sfatul farmacistului).

* După o plimbare într-un loc în care este posibil să existe căpușe, fă-ți duș imediat ce ajungi acasă, ca să îndepărtezi eventualele insecte încă neatașate de piele. Examinează cu atenție corpul (inclusiv axilele, pliurile pielii, în păr, în jurul urechilor, buricul, spatele genunchilor etc.). Spală-ți hainele cu care ai fost îmbrăcată cu apă caldă sau ține-le în uscător, la temperatură mare, o oră.

Nu intra în panică!

Deși în ultimii ani s-a făcut mare vâlvă la televizor și pe internet în jurul căpușelor și maladiei Lyme, nu ai motive serioase de îngrijorare. În primul rând, pentru că nu orice înțepătură a insectei duce la îmbolnăvire. De fapt, majoritatea înțepăturilor sunt inofensive și nu creează probleme de sănătate: 85-90% din căpușe nu sunt infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi. În al doilea rând, doar un procent mic din persoanele înțepate de o căpușă infectată dezvoltă boala.

Reține: maladia Lyme se transmite doar prin înțepătura căpușelor, nu prin contactul direct cu un animal (sau cu penele ori părul lui) și nici de la o persoană la alta.

Citește și:

Cum sa te feresti de capuse

Intepatura de capusa

Scurt indrumar despre bolile verii

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.21/28.05.2015

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns