Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Masca devine obligatorie din 15 mai în spațiile publice

Masca devine obligatorie din 15 mai în spațiile publice

Din 15 mai, purtarea măștilor devine obligatorie în spaţiile publice închise şi în mijloacele de transport în comun.

Cu multe zile în urmă, președintele Klaus Iohanis ne-a exemplificat cum trebuie să ne echipăm în spațiile publice de acum în colo, până la noi ordine. În farmacii se găsesc măști medicale, însă în multe magazine sunt comercializate și măști din bumbac, colorate, atrăgătoare, dar cu un grad mult mai mic de protecție. Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat, spune despre aceste măști nemedicale nu sunt atât de performante, dar și ele pot avea rolul lor. Desigur, cea mai bună este masca de tip FFP2, ca să nu mai vorbim de FFP3, dar dacă le folosești pe cele clasice, iată ce trebuie să știi despre igenizarea lor, timpul de protecție și de pericolele care te pândesc dacă nu respecți o anumită igienă.

Mănușile ne protejează în aceeași măsură ca o mască?

Cu mănuși sau fără, dacă ne igenizăm mâinile, vom fi protejați. Mănușile nu sunt obligatorii, ci doar recomandate. E adevărat că purtând mănuși ești mai puțin tentat să-ți atingi ochii sau să-ți bagi mâinile în buzunar, ducând potențialul virus pe haine. Dar dacă alegi să porți mănuși, ai grijă să-ți hidratezi bine mâinile după îndepărtarea lor. Foarte multe persoane sunt alergice la latex fără să știe și pot face dermatite de contact. Așa că ai grijă la orice iritație sau mâncărime care poate apărea!

  1. Orice mască vom purta, ea se va aplica punând mâna doar pe elastic și la fel se va da jos.
  2. Ne vom spăla pe mâini înainte să punem masca și înainte să o dăm și după!
  3. Măștile medicale pot fi purtate maximum 4 ore în condiții de siguranță. După acest timp se umezesc și bacteriile se înmulțesc punându-ți sănătatea în pericol. În principiu, masca trebuie schimbată imediat ce s-a umezit.
  4. Aceste măști medicale au un fir metalic care permite modelarea măștii pe forma nasului și prin urmare, asigură o mai bună protecție. În plus, ele au mai multe straturi, printre care și unul cerat, împiedicând astfel pătrunderea virusului.
  5. Dacă strănuți sau tușești în mască, trebuie schimbată imediat.
  6. Când folosești masca de bumbac, cea nemedicală, trebui să ai cu tine 2-3 măști pentru a le schimba, pentru că ele trebuie înlocuite mai des decât cele medicale.
  7. Orice mască ai purta e bine să nu vorbești la telefon purtând masca pentru că se va umezi mult mai repede.
  8. E bine să te speli pe față, cu apă măcar, imediat ce ai ajuns acasă și ți-ai dat jos masca. În felul acesta vei curăța porii care pot fi încărcați cu bacteriile care ajung pe mască din cavitatea bucală prin respirația pe gură. Mai mult, trebuie să păstrezi o igienă foarte bună dacă ai probleme cu erupțiile acneeice, pentru în cazul purtării măștii se pot agrava. În acest caz, medicii dermatologi recomandă aplicarea tratamentului antiacneic doar seara, pentru a limita agresiunea pielii.
  9. Dacă porți ochelari, atunci pune rama peste mască pentru a evita aburirea lentilelor.

Se pot igeniza măștile?

Mulți medici recomandă folosirea o singură dată a măștilor, alții spun că și măștii medicinale pot fi igienizate de cel mult două ori. Cum? Măștile de bumbac pot fi spălate și călcate, însă cele medicale pot fi lăsate la soare (ultraviolete) 30 de minute și apoi păstrate într-un loc ferit de praf încă 4-10 zile pentru a fi siguri că virusul și bacteriile au murit! Sau le putem ține în cuptor la 70 de grade Celsius pentru 30 de minute. În niciun caz nu trebuie să folosim alcool sau clor pentru igenizare pentru că aceste substanțe vor fi ingerate în momentul purtării, fiind toxice și în plus materialul se deteriorează și nu mai oferă protecție.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF

Citește și:

5 lucruri pe care n-ar trebui să le faci când ai acnee

15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

Părul poate purta și el virusul! Tot ce trebuie să știi despre Coronavirus (COVID-19)

Comments

comments

Lasă un răspuns