Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Mici semne care tradează că nu ești perfect sănătoasă

Mici semne care tradează că nu ești perfect sănătoasă

boli ascunse

Putem fi bolnavi fără să simțim vreo durere. Totuși, când lucrurile nu merg tocmai cum ar trebui, corpul are grijă să ne avertizeze trimițând diverse semnale de alarmă.

Pe măsură ce trec anii, corpul se schimbă. De exemplu, remarcăm că pe piele apar nu doar ridurile, ci și mici semne brune, așa-numitele pete de bătrânețe, sprâncele devin mai subțiri și rare, cearcănele – tot mai pronunțate, părul nu mai e la fel de strălucitor ca în adolescență. În timp ce unele simptome pe care le asociem înaintării în vârstă sunt firești și inofensive, altele trădează o problemă de sănătate care evoluează pe ascuns. Iată câteva dintre semnele la care ar trebui să fii atentă.

Albul ochilor e galben

Sclera, partea albă a ochiului, trebuie să fie întotdeauna albă. Dacă această zonă capătă culoarea galbenă este semn că a crescut nivelul bilirubinei în sânge, care produce icter (adică îngălbenirea pielii și mucoaselor). Acest lucru se întâmplă când există probleme la ficat sau vezicula biliară. Dacă sclera e roșie, poate fi vorba despre hipertensiune sau o maladie virală.

Citește și: Hipertensiunea: de ce apare, cum o scădem

Păr cărunt prea devreme

Firele albe de păr fac parte din procesul natural de îmbătrânire. Apar de obicei în jurul vârstei de 35-40 de ani, în funcție de tipul de păr și de diverși factori genetici. Totuși, dacă observi că părul încărunțește și încă n-ai împlinit 35 de ani, ar trebui să-ți faci analize de sânge ca să verifici dacă nu cumva suferi de o carență de zinc sau dacă nu este perturbată funcția ficatului ori a veziculei biliare. Iar dacă podoaba ta capilară este deja jumătate căruntă, neapărat verifică să n-ai diabet.

Sprâncene rărite

E în firea lucrurilor ca, pe măsură ce îmbătrânim, sprâncenele să devină mai rare și mai subțiri, dar, dacă observi că ale tale se răresc de la o zi la alta sau că devin mai scurte, adică pierd firele de păr de la extremitatea dinspre tâmple, cel mai probabil e vorba de hipotiroidie. Când tiroida secretă prea puțini hormoni, firele de păr devin subțiri și fragile. Hipotiroidia se tratează cu hormoni sintetici.

Buze crăpate

Creează o senzație neplăcută și sunt inestetice, dar, dincolo de aceste inconveniente, buzele uscate și cojite pot ascunde o problemă de sănătate. E normal ca pielea delicată a buzelor să crape când stăm mult timp în vânt sau la soare, când e frig sau suntem expuși variațiilor mari de temperatură (iarna, când trecem de la căldura din interior la gerul de afară). Dacă buzele sunt crăpate tot timpul, fie vară, fie iarnă, poate fi vorba de o infecție fungică sau de o carență de zinc ori de vitamine B. Găsești aceste elemente în spanac, broccoli, salată, varză, cereale integrale, lactate, fructe de pădure, semințe de dovleac, nuci.

Citește și:Hepatita, un ucigaș tăcut

Mâncărimi

Dacă te confrunți deseori cu mâncărimi, organismul tău încearcă să-ți spună ceva. Cauzele pruritului pot fi diverse, inclusiv înțepături de insecte, alergie sau piele uscată. Dacă însă te confrunți cu mâncărimi care persistă fără o cauză anume, fără să apară bubițe sau pete, te poți gândi la o problemă hepatică. Analizele de sânge pot depista eventualele disfuncții. 

Scazi în înălțime

Cu doar câțiva ani în urmă, ajungeai să iei castronul de pe ultimul raft din bucătărie, dar acum ai nevoie de scăunel. Trist, dar adevărat: odată cu vârsta, „intrăm la apă“. Principalul motiv pentru care statura ni se micșorează este că vertebrele se tasează. Putem preveni acest lucru prin activitate fizică regulată. La unele persoane însă, scăderea în înălțime e semn de osteoporoză, care poate fi depistată cu ajutorul densitometriei. Putem încetini pierderea de masă osoasă adoptând o dietă bogată în calciu și vitamina D și făcând regulat mișcare.

Îți cade excesiv părul

De câteva luni bune, ai observat că îți cade părul îngrijorător de mult (peste 60 de fire pe zi)? Nu e nimic grav dacă firele care cad sunt înlocuite de altele noi. Dacă nu se întâmplă așa, e cazul să iei măsuri. La originea căderii părului poate sta și stresul sau unii factori patologici: diabet, carență de vitamine și minerale, insuficiență hormonală (în special tiroidiană). Nu uita că la finalul verii și primăvara e normal să-ți cadă mai multe fire de păr. Dacă te îngrijorează starea podoabei tale capilare nu ezita să mergi la medic pentru consult și analize.

Te învinețești ușor

Cu toții ne pomenim din când în când cu câte o vânătaie pe mână sau pe picior fără să știm cum ne-am pricopsit cu ea, dar dacă descoperi deseori pe piele asemenea pete vineții inexplicabile ar fi bine să discuți cu medicul. Învinețirea cu ușurință poate trăda o carență de vitamina K, C ori zinc sau poate fi simptomul unei afecțiuni: maladie celiacă, anemie, o boală renală, o problemă de coagulare a sângelui sau o boală de sânge.

Mirosul corpului

Un miros neplăcut al corpului nu apare doar din lipsă de igienă, ci poate fi consecința unei carențe de zinc, a diabetului, a unor afecțiuni hepatice, a constipației cronice sau a hiperacidității organismului. Dacă analizele de sânge arată că ești sănătoasă, iată cum rezolvi problema mirosului nedorit: bea în fiecare zi, timp de 12 zile, o cană cu apă caldă în care ai adăugat zeama unei lămâi (poți îndulci băutura cu miere). Lămâile descongestionează și drenează ficatul, ameliorează digestia și stimulează secreția biliară.

Citește și: Totul despre spondiloza cervicală

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr43/27.10.2016
Autor:Angelica Cîlțan
Sursa foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns