Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Miscare mica, mare relaxare

Miscare mica, mare relaxare

Sint zile in care, fara sa fii de fapt bolnava, parca te incearca o suferinta; n-ai nici un chef si nici o vlaga, te doare un pic capul, esti pe cale sa-ti ineci si ultimele corabii…

Si mai sint zile cind te regasesti la capatul celalalt al „spectrului” bunei dispozitii: esti agitata, stresata si tensionata ca un arc. Vei vedea mai departe ca nu e complicat sa regasesti echilibrul natural al organismului; tot ce ai de facut e sa… iei problema in mina – la propriu!

Am facut o selectie din tehnicile consacrate de terapie prin atingere: chiropractica, reflaxologia, shiatsu, acupresura si dintr-o disciplina mai putin cunoscuta – dar cu nimic mai putin eficienta : integrarea somato-respiratorie, care se foloseste de efectele conjugate ale respiratiei, atingerii si miscarii.

Toate astea pentru a „desena” o harta a punctelor asupra carora trebuie sa actionezi pentru a veni de hac stresului.

Tensiunile

Nu mai e nevoie sa-ti repetam ceea ce deja recunosti: ca porti marea povara specifica vietii moderne in spinare. Concentreaza-te pe zonele unde ajungi cu mina si le poti atinge.

Maseaza cit poti de tare muschiul dintre git si umeri, si in stinga si in dreapta – acolo se aduna greutatile, zi de zi, an de an… Apoi, cu miinile la spate, preseaza fiecare vertebra cu virfurile degetelor, pina sub nivelul taliei.

Creativitatea

Conform filozofiei tantrice, cea de a doua chakra (cimp energetic), ce se afla localizata la distanta de trei degete sub buric, si e considerata zona creativitatii si a sexualitatii deopotriva.

Daca chakrele tale nu sint „deschise”, nu functioneaza corect; pentru a actiona asupra acestei a doua chakre, roteste bazinul de citeva ori in ambele sensuri. Pentru a relaxa musculatura zonei, framinta cu dosul pumnilor salele, cu miscari ferme de rotatie.

 

Sa aiba femurul vreo legatura cu infernala durere de cap ce te asasineaza citeodata? Paradoxal, dar asa e – conform principiilor de masaj shiatsu. Preseaza puternic cu palmele zona externa a coapselor, de la sold pina la genunchi.

Sexul

Reflexologia ne invata ca talpa piciorului e „creuzetul” vindecarilor de tot felul, dar si al placerilor erotice! Calciiele si gleznele sint legate de sexualitate, caci organismul nostru e de fapt un sistem energetic complex, precum o retea electrica.

Nu e fortata de loc comparatia cu telecomanda televizorului, de exemplu; apesi pe un anume buton si ajungi la un anumit canal. Sfat intim: sustine comparatia de mai sus si in fata partenerului; va fi mai mult decit incintat sa abandoneze telecomanda si in schimb sa apese „butoanele” virtuale ale talpilor tale…

Durerea de cap

E deja un cliseu al clipurilor publicitare pentru medicamente analgezice: o femeie incruntata si crispata de durere, care-si maseaza timplele si arcadele.

Orice om, in mod instinctiv, isi duce miinile acolo unde e sursa durerii, si natura e capabila sa te indemne sa faci exact acele miscari autovindecatoare. Pentru ca manevra de masaj clasic sa fie si mai eficienta, apasa cu moderatie si descrie cu degetele miscari lente, circulare.

Energia

Ren Ying – un nume exotic pentru un punct binecunoscut de cei ce practica acupresura. Se zice ca e conectat cu glanda tiroida si poate spori bagajul energetic al organismului. Pune degetele de o parte si de alta a esofagului, chiar deasupra claviculelor, si apasa cu o miscare vibratorie.

De cite ori nu ti s-a intimplat sa stai lungita, in miez de noapte si de liniste absoluta, si totusi mintea sa-ti alerge cu viteza a cincea? Ei bine, in aceste momente de cursa nocturna, incearca o tehnica relaxanta a chiropracticienilor: comuta atentia!

Pune-ti o mina pe stern si cealalta ceva mai jos de talie, si misca-le circular in sensuri opuse. Asta va determina creierul sa-si distraga atentia de la framintari si sa se „re-focuseze” pe semnalele trimise de alte parti ale corpului.

Mahmureala

Indreapta-ti atentia de zona carnoasa dintre degetul gros si index; apuca ferm intre degetele celeilalte miini si stringe ritmic ca si cind ai pompa; se actioneaza astfel asupra intestinelor, care se mobilizeaza mai temeinic pentru a elimina alcoolul din corp.

Emotiile

Se zice ca iti tii inima in palma; in fine, nu chiar in palma, dar de-a lungul bratelor – cel putin asa e credinta perpetuata de shiatsu: meridianul inimii trece de-a lungul bratelor. Te simti abatuta, trista, amarita, indispusa? Echilibreaza-ti starile emotionale masind si stringind in palme muschii miinii, de la umeri pina la degete.

Anxietate

Cind ceva nu e in regula, inaintea de a rationa organismul mai degraba intuieste: e senzatia de incordare, de a fi pe punctul de a riposta la orice anomalie sau agresiune. Cind ti se stringe stomacul la cel mai mic semnal si tresari din orice, e momentul sa iei o pauza.

Incearca urmatoarea manevra preluata din tehnica pomenita la inceput, de „integrare somato-respiratorie”. Pune miinile pe corp, suprapuse, stinga peste dreapta. Mai intii peste inima, apoi peste cutia toracica, si apoi peste ombilic.

Urmareste care zona iti aduce pace si liniste, si odihneste miinile mai mult acolo; in acest timp, respira lent si calm, inspirind pe nas si expirind pe gura, simtind practic respiratia in palme.

Citeste si:

 

Comments

comments

Lasă un răspuns