Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Numerele magice ale sanatatii

Numerele magice ale sanatatii

 Uşurele cum sunt, au efecte care se simt şi se văd bine! E vorba de mici trucuri simplu de pus în practică şi care, cu timpul, se traduc printr-o relaţie mai bună cu tine şi ceilalţi, dar şi o sănătate de invidiat.

8 îmbrăţişări pe zi

Poate că opt ţi se par multe, mai ales dacă sunt zile în care nu strângi în braţe decât perna, când te bagi în pat. Nu-s însă greu de atins dacă-ţi schimbi un pic rutina. De exemplu, dimineaţa, în loc să sari din aşternut imediat ce sună ceasul, îmbrăţişează-ţi partenerul. Sau animăluţul cuibărit lângă tine, dacă partener n-ai. La fel când ajungi acasă de la serviciu, la film sau înainte de culcare. Fie că-i vorba de iubitul tău, de copii, mama, prietena cea mai bună sau chiar de cineva mai puţin apropiat care are nevoie de o încurajare. Oxitocina eliberată în organism în astfel de momente drăgăstoase te face să te simţi mulţumită şi relaxată.

3 fapte bune

Nu-i nevoie să faci cine ştie ce bravuri.  E suficient să deschizi uşa cuiva, să cumperi ceva bun de mâncare unui copil al nimănui de pe stradă sau să-i cedezi locul unei persoane în vârstă în autobuz. Binele se întoarce imediat: te simţi mândră c-ai ajutat câtuşi de puţin pe cineva, sistemul imunitar are de câştigat şi se diminuează nivelul de stres.

7 porţii de crudităţi

Persoanele care mănâncă cinci porţii de fructe şi legume pe zi trăiesc mai mult cu trei ani decât cele care nu se ating decât ocazional de aceste alimente. Iar în cazul lor, „mai bine“ nu-i duşmanul binelui, ci dimpotrivă! Porţia ideală este de cinci porţii de legume şi două de fructe în fiecare zi. O porţie înseamnă un măr, o portocală, o piersică, o jumătate de avocado, 2-3 caise, două kiwi, o jumătate de grepfrut, un morcov mare, o felie de ananas, o roşie, patru linguri cu ciuperci/mazăre/fasole/zmeură/afine – în orice caz, cam cât încape într-o ceşcuţă. Dacă a venit ora cinei şi încă n-ai mâncat crudităţi, fă-ţi o salată mare de legume pe care s-o consumi simplă sau cu o felie de carne slabă, apoi mănâncă un fruct sau două.

20 de minute de somn în plus

Da, le meriţi pentru că eşti femeie! Se ştie că urmaşele Evei se pot ocupa de mai multe lucruri în acelaşi timp, dar nu fără un plus de efort pentru creier. Aşa se face că femeile sunt mai obosite decât bărbaţii şi, ca urmare, merită mai multă odihnă. Iar dacă tot tu te trezeşti înaintea lui ca să apuci să te machiezi şi, eventual, să pregăteşti micul dejun, măcar ai grijă să ajungi în pat mai devreme seara, la culcare, ca să dormi suficient.

20% socializare

Nu se pun la socoteală întâlnirile stresante în interes de serviciu. În schimb, dacă stai trează 16 ore într-o zi, cam trei din ele ar fi bine să le petreci vorbind, nu neapărat faţă în faţă, cu prietenii, rudele, colegii de la muncă, dar pe teme care să-ţi facă plăcere. Se pune la socoteală vorbitul la telefon sau pe reţelele de socializare.

Prima părere

Când ieşi la întâlnire cu mai mulţi prieteni sau ai o şedinţă la serviciu, nu amâna să-ţi spui părerea imediat ce se aduce în discuţie un subiect nou. Chiar dacă ţi se pare dificil să spargi gheaţa, de regulă, prima opinie are impactul cel mai mare şi astfel ieşi în evidenţă. Dacă amâni, sunt mari şanse să spună altcineva exact ce aveai tu de gând şi să rămâi pe dinafară. Ca să eviţi frustrările şi să fii mulţumită de tine, fii cu un pas înaintea celorlalţi!

10 minute de sport

Uneori, chiar şi o jumătate de oră este un timp pe care nu-ţi permiţi să-l aloci zilnic mişcării, pentru că ai pe cap multe alte treburi. În schimb, dacă-i vorba de zece minute, nu poţi spune că n-ai de unde să le rupi! Cu ochii pe ceas, n-o să-ţi vină să crezi câte poţi face în aşa de puţin timp. Alege trei tipuri de exerciţii, cu repetări scurte (abdomene, genuflexiuni, fandări sau altele care-ţi sunt pe plac), şi alocă fiecăruia câte trei minute (ar trebui să faci măcar 50 din fiecare, până la 100 după o vreme, când vei fi mai bine antrenată). Îţi rămâne vreme pentru o pauză de 20 de secunde între tipurile de exerciţii. Chiar dacă zece minute par prea puţine ca să aibă vreun efect, cu siguranţă rezultatele vor fi mult mai bune decât dacă le petreci inutil sub duş sau verificând e-mailul. Este suficient ca să-ţi menţii mobilitatea şi să întăreşti musculatura zonelor cu probleme.

5 minute fără niciun gând

Pare floare la ureche, dar încearcă o dată şi-ai să vezi că nu-i chiar aşa! Tehnicile de meditaţie precum yoga se bazează pe golirea minţii de orice gând, dar nu trebuie să fii adepta lor ca să exersezi această metodă simplă de relaxare. Începi cu cinci minute şi, progresiv, ajungi până la zece. Alungi imediat orice gând care-ţi trece prin minte şi, în cele din urmă, reuşeşti să nu te mai distragă nimic. Noul obicei o să-ţi fie de un real folos, mai ales dacă suferi de hipertensiune.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns