Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Oare auzi bine?

Oare auzi bine?

Mașini, motociclete, MP3 playere, sirene – zgomotele fac parte din viața noastră de zi cu zi. Deși nu sunt periculoase, folosite la un nivel sonor excesiv, ne afectează sistemul auditiv.

Diminuarea auzului nu e o problemă ce apare doar la bunici. De fapt, 7% din persoanele cu vârste între 16 şi 50 de ani au deja auzul slăbit. În general, capacitatea auditivă nu se reduce de la o zi pe alta, ci progresiv, de-a lungul timpului. Un motiv în plus să fii atentă la semnalele de alarmă.

Pericol tăcut

Vorbim de pierdere auditivă când auzul scade față de nivelul normal. Diminuarea este ușoară, medie, severă sau profundă, afectează una sau ambele urechi, se manifestă pe o frecvență sau alta, într-un context sau altul. În plus, există foarte multe tipuri de probleme de auz.

Se estimează că patru milioane de români nu aud bine. Faptul că hipoacuzia (scăderea auzului) e frecvent întâlnită nu-i un motiv întemeiat să nu iei problema în serios. Mai ales că ai putea avea deja probleme cu auzul fără să-ți dai seama, pentru că diminuarea auzului nu are simptome vizibile, nu doare și se instalează în timp. Specialiștii spun că, în medie, trec opt ani de la scăderea capacității auditive până la prezentarea la medic.

Care sunt cauzele

* Medicale. Deficiența auditivă poate fi congenitală (de obicei, depistată la vârste fragede) sau dobândită în urma unui traumatism cranian, a unei boli (meningită, oreion, tulburări vasculare, otite repetate.) ori din cauza unui tratament cu medicamente ototoxice. Există situații în care surzenia e temporară, cauzele putând fi un dop de ceară, un furuncul, inflamația urechii medii, călătoria cu avionul.

* Zgomote. Urechile sunt foarte sensibile la zgomote. Nivelul lor de performanță maximă se situează între 40 și 60 decibeli. Când sunt expuse vreme îndelungată, voit sau nu, la zgomote puternice (peste 80 dB), există riscul să fie distruse celulele ciliate din interiorul urechii interne.

* Vârstă. De la 40-50 de ani, auzul începe, încet-încet, să scadă. E un fenomen natural, numit prezbiacuzie. Această uzură a sistemului auditiv progresează în timp, lent sau nu, problema fiind mai mult sau mai puțin gravă, în funcție de persoană. Trebuie amintit că la unii oameni deteriorarea auzului este însoțită de acufene – zgomote permanente și supărătoare, de diverse tonalități: țiuit, șuierat, zumzet. Prezbiacuzia este principala cauză de surditate la bărbații de peste 50 de ani.

Semnale de alarmă

Scăderea auzului cauzată de vârstă atinge doar perceperea anumitor sunete. Primele afectate sunt cele înalte, pe care se bazează 60% din înțelegerea vorbirii. Astfel, în timpul unei conversații, o persoană cu prezbiacuzie aude doar fragmente din ce i se spune: percepe silabele și cuvintele, nu toată fraza. De asemenea, nu mai aude corect vocile femeilor și ale copiilor, mai ales într-un spațiu unde e zgomot, dar și glasurile grave ale bărbaților sunt mai prost percepute, ele ajungând la ureche ca un ansamblu de sunete de neînțeles.

Iată câteva semne care te avertizează că e posibil să ai probleme cu auzul și este momentul să te adresezi unui specialist ORL ca să-ți testezi capacitatea auditivă:

* Ți se întâmplă frecvent să rogi persoanele cu care vorbești să repete ce au spus.

* Percepi destul de greu vocile femeilor și copiilor, precum și șoaptele.

* Ai deseori impresia că oamenii din jurul tău mormăie sau vorbesc neclar. La telefon, acest disconfort este mai acut decât în timpul discuțiilor față în față.

* Nu auzi soneria telefonului.

* Nu suporți zgomotele.

* Nu înțelegi prea bine ce ți se spune dacă în jur vorbesc și alți oamenii sau dacă te afli într-un spațiu unde e zgomot – de exemplu, la restaurant sau într-un magazin.

* Membrii familiei te atenționează mereu că vorbești prea tare sau că dai volumul televizorului aproape la maximum.

Aparatul auditiv, un bun tratament

Dacă în ultimii cinci ani nu ți-ai testat auzul, programează-te la un orelist pentru o audiogramă, chiar dacă tu crezi că nu e necesară. Dacă se dovedește că ai o deficiență de auz permanentă, chiar și ușoară, corectarea ei îți va îmbunătăți semnificativ viața de zi cu zi.

Astăzi, există numeroase soluții discrete și performante care ajută la corectarea prezbiacuziei. Cel mai bun tratament este aparatul auditiv. Proteza auditivă se alege în funcție de cât de afectat este auzul, de vârstă, dar și de conformația urechii. Pentru o scădere de auz mică sunt recomandate protezele intraauriculare (în interiorul urechii), care pot fi insesizabile (intră complet în ureche) sau puțin vizibile la suprafața pavilionului. Protezele retroauriculare (se poartă în spatele urechii) sunt indicate în cazul unei scăderi semnificative a auzului.

În cazul pensionarilor, Casa de Asigurări de Sănătate decontează aproximativ 900 de lei din costul total al protezei. Astfel, dacă un pacient optează pentru un dispozitiv ce depășește această sumă, va suporta diferența de preț.

Protejează-ți auzul!

* Ori de câte ori e posibil, îndepărtează-te de sursa de zgomot puternic (pickhammer, muzică maximum, sirenă) sau măcar acoperă-ți urechile.

* Când folosești unelte zgomotoase (bormașină, mașină de tuns iarba), folosește căști de protecție sau dopuri de urechi.

* Nu da volumul televizorului, radioului, telefonului prea tare. Muzica ascultată la volum mare (90 dB sau mai mulți) peste două ore pe săptămână îți afectează auzul.

* La concerte, petreceri, discotecă, nu te așeza lângă boxe. Ia cu tine o pereche de antifoane, care reduc muzica până la un nivel nepericulos.

* Când cumperi electrocasnice (aspirator, mixer, frigider), verifică nivelul de zgomot și alege modelele silențioase.

Important

Faptul că nu ai tulburări auditive după un exces de decibeli, de pildă după o petrecere sau un concert, nu înseamnă că urechile tale n-au avut de suferit. Exact aceste microtraumatisme acumulate provoacă îmbătrânirea prematură a urechilor, putând duce la surditate. În același timp, după expunerea la zgomote puternice, te e posibil să te confrunți, temporar sau permanent, cu neplăceri precum țiuituri, hipersensibilitate auditivă însoțită de dureri, scăderea auzului, surditate. Dacă asemenea simptome persistă mai mult de 12 ore, du-te neapărat la orelist!

Citește și:

Bolile de la birou

Analgezice, beneficii maxime, fara efecte secundare

Abuzul de antibiotice, un pericol dovedit

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.07/18.02.2016
Autor: Angelica Câlțan
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns