Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Obiceiuri care îți dau dureri de cap

Obiceiuri care îți dau dureri de cap

Răceală, criză biliară, sinuzită, stres, fluctuații hormonale. Sunt numeroase motivele pentru care te doare capul, dar știai că și obiceiurile tale contribuie la ele?

Durerile de cap figurează pe lista celor mai frecvente neplăceri de sănătate. Nu există om care să nu fi suferit măcar o dată în viață de durere de cap. Există multe tipuri de cefalee: localizate pe partea dreaptă sau pe cea stângă, la frunte sau la ceafă, pulsatile, surde sau violente, resimțite ca strânsoare în jurul capului ori ca presiune la tâmple. Indiferent de cum se manifestă și ce le provoacă, toate au în comun faptul că te fac să suferi!

Dacă acestea sunt prezente deseori în viața ta și apar fără o cauză evidentă (de pildă, fără să fii răcită, obosită etc.), analizează-ți puțin tabieturile. S-ar putea ca tocmai ele, unele aparent inofensive, să fie de fapt vinovate de crizele tale de cefalee.

1. Dormi pe burtă

Obișnuiești să dormi pe burtă? Nu te mira dacă te trezești cu durere de cap sau ea își face apariția mai târziu, pe parcursul zilei. Ce se întâmplă? Gâtul stă răsucit o perioadă lungă, apăsând pe nervi, vase de sânge și vertebrele cervicale. Ca răspuns la acea presiune, creierul trimite un semnal de durere către cap. Și o pernă nepotrivită (prea moale, prea tare, cu cocoloașe) provoacă dureri de cap, deoarece mușchii cefei sunt tensionați întreaga noapte, iar gâtul se află într-o poziție greșită.

• Soluție. Dormi pe spate, cu o pernă nici prea moale, nici prea umflată, care să-ți susțină bine gâtul. Poți dormi și pe-o parte, dar alege o pernă care umple spațiul dintre umăr și ureche, așa încât capul și gâtul să fie corect aliniate cu coloana (ca și când ai sta în picioare). Dacă insiști să dormi pe burtă (nerecomandat), renunță la pernă sau folosește una foarte subțire!

2. Prea multă cafea sau ciocolată

Oamenii de știință nu știu exact de ce cafeina le provoacă dureri de cap unor oameni, în timp ce altora le alină. Întrebarea-cheie este: cât de multă cafea e prea multă? Șase cești sunt, categoric, prea multe. Pentru unii chiar și trei cești pot fi prea multe, în timp ce alții nu tolerează niciun pic de cafea. Același lucru se aplică la ciocolată, bogată și ea în cafeină. Dacă mănânci ciocolată în fiecare zi, de trei ori pe zi, s-ar putea ca pentru tine să fie prea mult.

• Soluție. Ca să te lămurești dacă delicioasa licoare e cauza durerilor tale de cap, redu treptat cantitatea. Nu renunța brusc la cafea: corpul tău e dependent de cafeină, iar întreruperea bruscă a „drogului“ îți poate provoca dureri de cap teribile. Ideal ar fi să reduci cu câte o jumătate de ceașcă pe zi. Dacă bănuitul vinovat este ciocolata, procedează la fel: redu progresiv porția!

3. Stai mult pe scaun

Munca ta presupune să stai ore în șir pe scaun, în fața computerului sau la un ghișeu. Mai mult ca sigur, la finalul zilei de muncă mușchii gâtului, umerilor și cefei vor fi tensionați. Această încordare musculară poate provoca o durere surdă de cap, resimțită de obicei la nivelul frunții sau la ceafă, la baza craniului. Acest tip de durere durează de la o oră la câteva zile.

Soluție. Fă pauză cel puțin cinci minute la fiecare oră de stat pe scaun, ca să-ți dezmorțești mușchii și să stimulezi circulația. Plimbă-te, întinde-te, fă câteva exerciții de gimnastică. Ca să-ți alini durerea, aplică pe ceafă și umeri comprese uscate calde.

4. Porți tocuri înalte

E adevărat că sunt sexy și te fac să arăți bine, dar sunt un calvar pentru articulațiile picioarelor și coloana vertebrală, obligată astfel să adopte o postură nefirească. Din cauza poziției greșite a coloanei, se creează o tensiune la nivelul gâtului, iar de aici până la durerea de cap nu e decât un pas. Același lucru se întâmplă și dacă porți încălțăminte incomodă, de pildă cu talpa prea dură sau prea subțire, care te obligă la o postură defectuoasă.

• Soluție. Nu e obligatoriu să renunți la eleganții pantofi cu toc cui, ci doar să nu-i porți când știi că vei merge mult pe jos sau vei sta mult în picioare. Sunt un accesoriu sexy în ocaziile speciale, dar nu-i purta zilnic. Dacă vrei să porți des tocuri, alege pantofi cu toc ortopedic.

5. Nu mănânci la timp

Ai putea fi, fără să știi, una dintre persoanele cărora capul, nu stomacul le atrage atenția că e timpul să mănânce. Când zahărul din sânge scade, corpul eliberează hormoni care contracarează nivelul scăzut al glucozei, însă modificările pe care aceștia le produc în organism (printre care și dilatarea vaselor de sânge) pot declanșa o durere de cap. Durerea se poate manifesta în multe moduri: senzație de apăsare în ambele părți ale capului sau de strângere în zona frunții, durere la ceafă sau la tâmple. Nu e o soluție să iei des medicamente contra durerii de cap cauzate de foame, fiindcă există riscul ca aceasta să revină pe viitor ori de câte ori vei lăsa să treacă prea multe ore între o masă și alta.

• Soluție. Nu lăsa să treacă mai mult de 3-4 ore între mese. Chiar dacă nu poți lua o masă completă, mănâncă măcar o gustare: un iaurt simplu, un pumn de migdale, un măr. 

6. Nu bei suficientă apă

Te-a apucat din senin durerea de cap. Înainte să te duci glonț la dulăpiorul cu medicamente, gândește-te dacă ai băut destulă apă peste zi. Când nu bei suficientă apă, vasele de sânge de la nivelul capului se îngustează, astfel încât oxigenul și sângele ajung mai greu la creier și provoacă durere de cap. Un simptom frecvent al durerii cauzate de deshidratare este că ea crește în intensitate când miști capul, în special în timpul mersului.

• Soluție. Dacă bănuiești că durerea de cap a apărut din cauza deshidratării, bea imediat un pahar cu apă, iar peste 15 minute încă unul. Dacă deshidratarea este cauza, durerea va ceda în următoarele 30 de minute. Ideal e să bei cel puțin 1,5 litri de apă pe zi. Dacă nu te încântă apa simplă, îmbogățește-i gustul cu puțină zeamă de lămâie sau de portocală.

Vinul roșu și brânza maturată

Nu toți se împacă excelent cu aceste alimente delicioase. Atât vinul roșu, cât și brânzeturile tari, precum brie, cheddar, cu mucegai, cașcavalul conțin tiramină, substanță formată prin descompunerea proteinelor pe măsura maturării alimentelor. Tiramina poate provoca dureri de cap prin constricția/ dilatarea vaselor sangvine. Un alt motiv pentru care vinul roșu poate da dureri de cap este prezența polifenolilor, care pot influența metabolismul serotoninei din creier.

Citește și:

Capriciile tiroidei

Oare auzi bine?

Hai la doctor! Controlul te ține departe de probleme!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.15/14.04.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns